Aktualności

Kwas chlebowy coraz częściej kupowany

  • 31-10-2014
Polacy coraz chętniej sięgają po Razowy Kwas Chlebowy, alternatywę dla słodzonych i przepełnionych sztucznymi dodatkami napojów gazowanych – wynika z raportu sprzedaży przeprowadzonego przez Nielsena dla firmy Van Pur z Rakszawy.

Kiszenie kapusty

  • 30-10-2014
Tę czynność przedstawia rzeźba drewniana wykonana przez Jerzego Kruka z Wiązownicy (2000 r.), pochodząca z Kolekcji Współczesnej Sztuki Ludowej im. Stefanii Walkowiak, w Muzeum w Przeworsku.

Produkcja wina w Polsce rośnie

  • 29-10-2014
Wino ma obecnie 7 proc. udział w rynku alkoholi w Polsce. Od 2001 r. zwiększył się on prawie dwukrotnie. Prognozy do 2017 r. zakładają wzrost tego udziału o kolejne 3-4 proc. Kariera, jaką na polskim rynku zrobiło w ostatnim dwudziestoleciu piwo, świadczy nie tylko o zmianie gustów Polaków, lecz także stwarza szansę na rozszerzenie kręgu odbiorców wina.

Pieką rogale na św. Marcina

  • 28-10-2014
W Restauracji Gościniec (Rzeszów, ul. Przemysłowa 3), na Szlaku Kulinarny Podkarpackie Smaki, trwają już pełną parą przygotowania do listopadowych, kulinarnych wydarzeń. Tym razem kuchnia upiekła rogale na św. Marcina.

Pomóż pszczołom – posadź miododajne drzewo

  • 27-10-2014
W listopadzie br. na teranie powiatu mieleckiego odbędzie się akcja „Pomagamy pszczołom - sadzimy drzewa miododajne", która prowadzi Powiatowe Koło Pszczelarzy w Mielcu oraz Pasieka „Macieja” z Książnic.

Konkurs na najlepsze danie z podkarpackiej wołowiny rozstrzygnięty

  • 26-10-2014
Przemysław Wieloch i Izabela Sowińska z Restauracji Jan w Bełchatowie zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej, który odbył się w Rzeszowie w sobotę, 25 października br.

Podkarpacka wołowina smakowała bardzo

  • 25-10-2014
W sobotę, 25 października rozpoczął się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej w Galerii Rzeszów. Od 12.00 z kolei rozpoczęto dzielenie – pieczonej od piątku – tuszy byka. Chętnych było dużo, najlepsze kawałki znikały szybko, a kucharze uwijali się zapełniając papierowe tacki kawałkami pieczonej podkarpackiej wołowiny.

Promocja podkarpackiej wołowiny w Galerii Rzeszów

  • 24-10-2014
onkurs kulinarny z udziałem znanych restauratorów, pieczenie byka, a także degustacje smacznych potraw, do tego w wielu sklepach centrum handlowego rabaty i promocje. W sobotę, 25 października br, w godz. 12.00-18.00 w Galerii Rzeszów rozpocznie się I Ogólnopolski Konkurs w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej Chef’s Fight Poland 2014.

Gęsina na świętego Marcina

  • 22-10-2014
W Polsce hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk gęsi, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera. Co prawda w ponad 90% eksportujemy je do Niemiec, jednak spożycie tego mięsa w Polsce od początku akcji „Gęsina na św. Marcina” wzrosło trzykrotnie - dzisiaj ok. 2 000 ton zjadają już sami Polacy.

Rywalizacji regionów ciąg dalszy

  • 21-10-2014
W pierwszej połowie października na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przybyło siedem nowych wpisów. Trzy z nich zapisała na swym koncie Małopolska, dwa - Lubuskie, po jednym Podkarpackie i Zachodniopomorskie. Na Liście znajduje się obecnie 1308 produktów i potraw.
1  «««  182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION