Krakowskie Terra Madre z podkarpackimi firmami
Terra Madre – Slow Food Festival odbywa się w dniach 7–9 listopada br. w Krakowie. Wśród wystawców nie mogło zabraknąć firm z Podkarpackiego: PPHU „AWB” Alina Becla z Handzlówki, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z markowej, Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu EKO BAŁON, Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” z Mszany, PHU „G. W. Kłaczyńscy” czyli Piekarnia „Chleb z Pieca” z Mielca, Restauracja „U Schabińskiej” z Jasła, Zakład Mięsny :Jasiołka” z Dukli oraz Stowarzyszenia „Pro Carpathia”.
Gęsina na stole w dniu świętego Marcina to nasza tradycja, a więc część naszej tożsamości. Jeśli dołączyć do tego smakowite i dietetyczne walory gęsiego mięsa to wypada tylko życzyć smacznego. Kilka rzeszowskich restauracji serwuje specjały z gęsiego mięsa. Jeżeli tylko macie chwilę czasu zamawiajcie i konsumujcie, bo warto.
W tym roku możemy wypić 10 mln litrów cydru!
Popularność cydru w Polsce rośnie, a jego spożycie - do października br. - jest już ponad 4-krotnie wyższe niż w roku ubiegłym. Rok 2013 sprzedażowo został zamknięty z wynikiem 2 mln litrów. Do października br. Polacy wypili już ok. 8, 5 mln l, a jak prognozują eksperci to dopiero początek. Ich zdaniem dojrzały rynek cydru w Polsce może zbliżyć się do poziomu nawet 90 mln l rocznie (2,4 l per capita), co jest do osiągnięcia w ciągu najbliższych 5 lat.
Jesienny EkoBazar w CH Plaza Rzeszów
Ekologiczne i regionalne produkty, m.in. wędliny, ciasta, miody i sery oraz rękodzieło artystyczne można kupić w godz. 10.00-20.00 podczas jesiennego EkoBazaru w CH Plaza Rzeszów (ul. Rejtana 65). Jarmark rozpoczął się już wczoraj i potrwa do niedzieli 9 listopada br.
W Kolbuszowej zrobisz kacapoły i inne przysmaki
W sobotę, 8 listopada br. w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej w godz. 11.00-14.00 Janina Olszowy przygotuje wraz z uczestniczkami i uczestnikami zajęć kapuśniak z kaszą jaglaną i kacapołami (robi się je z ziemniaków i słoniny), pierogi z kaszanką i kapustą, na deser suszone śliwki w płatkach owsianych.
Karpackiego jadła tradycje i zwyczaje
„Wieczór regionalny” to oferta o charakterze obiadokolacji lub będąca prawdziwą besiadą, pozwalająca na zapoznanie się z tradycjami miejsca, w którym przebywa turysta. Zapoznanie poprzez serwowane posiłki i towarzyszące im prezentacje, muzykę czy taniec. Często i przez lokalne trunki, które mogą tworzyć wartość dodaną takiego wieczoru.
Restauracja U Schabińskiej pączkuje
Restauracja-matecznik w Jaśle, na Szlaku Kulinarny Podkarpackie Smaki, firmuje nowy obiekt mieszczący się w Krośnie pod nazwą „U Schabińskiej Krosno”.
Stout z Eskulapem na etykiecie
Przy okazji Międzynarodowego Dnia Stoutu Bieszczadzki Browar Rzemieślniczy Ursa Maior w Uhercach Mineralnych uwarzył ESKULAPa 2.0. To słodki stout uwarzony z dodatkiem płatków owsianych i palonego jęczmienia. Posiada przyjemny smak i aromat słodkiej kawy espresso i mlecznej czekolady. Piwo jest bardzo pełne, z niską goryczką i słodkim finiszem.
Wielki sukces Gospodarstwa Ogrodniczego Damian Chrzan. Pomidory szklarniowe gospodarstwa z Głuchowa (powiat łańcucki) zostały wyróżnione przez ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Od soboty 1 listopada br. w Starym Browarze Rzeszowskim (Rynek 20-23) kolejna nowość: piwo dyniowe. Będzie to już 7 rodzaj piwa, jaki czeka tutaj w zestawie smaków.