Rywalizacji regionów ciąg dalszy

W pierwszej połowie października na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przybyło siedem nowych wpisów. Trzy z nich zapisała na swym koncie Małopolska, dwa - Lubuskie, po jednym Podkarpackie i Zachodniopomorskie. Na Liście znajduje się obecnie 1308 produktów i potraw.
Regiony z czołówki Listy zaczynają coraz mocniejsza rywalizację o miejsce „na pudle”. Pomorze próbuje powrócić na pierwszą pozycję zmniejszając (do 11 rejestracji) dystans do Podkarpackiego. Mocną, trzecią pozycję utrzymuje Śląsk. Małopolskę od Lubelszczyzny (na 4 miejscu) dzieli już tylko osiem wpisów.
Podkarpackie zarejestrowało 166 tradycyjny wyrób - karczek wędzony po dębowiecku - produkt otrzymany z mięśnia półtuszy wieprzowej, o wadze do 1,5 kg, kształcie nieregularnego walca, smaku charakterystycznym dla wędzonek, przyjemnym, delikatnym, lekko słonawym z wyczuwalnym zapachem i smakiem dymu wędzarniczego oraz użytych przypraw; wędzona karkówka zajmuje szczególne miejsce pośród tradycyjnych wędlin dębowieckich, a jej receptura pochodzi z przełomu XIX i XX wieku, współcześni wędliniarze z Dębowca wzorują się na dawnych technologiach, stosując aromatyczne zioła i odpowiednie drewno do wędzenia, dlatego nie tylko w Dębowcu i okolicach ich produkt ceniony jest przez smakoszy jako wyjątkowy rarytas.