Aktualności

Smaczne historyczne słodkości

  • 03-12-2014
„Katarzynka” to piernik figuralny nawiązujący do postaci św. Katarzyny, sprzedawany na odpustach w parafiach pw. św. Katarzyny. Wykonał go Jan Chruszcz w Kańczudze ok. 1970 r. To unikalne cukiernicze cudeńko przechowywane jest w Muzeum Zespole Pałacowo-Parkowym w Przeworsku.

Wyróżnieni z Podkarpackiego

  • 02-12-2014
Z ocenianych ponad 600 restauracji z całej Polski w żółtym przewodniku kulinarnym Gault&Millau Polska – edycja 2015 r. - znalazło się 246 restauracji. A w tej topowej grupie jest kilka z obszaru województwa podkarpackiego. Ważne jest także, że zaszczytu znalezienia się na stronach przewodnika dostąpiła także żywność wysokiej jakości.

W gronie najlepszych

  • 02-12-2014
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich rozpoczęło weryfikację szkół pretendujących do tytułu „Kuźni Talentów Kulinarnych”. Uczniowie szkół, które znajdą się w gronie placówek rekomendowanych przez SKP, mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych.

Dwa Misie, czyli najnowsze piwo z bieszczadzkiego minibrowaru

  • 01-12-2014
Ursa Dwa Misie to piwo nawiązujące do belgijskich piw klasztornych. Charakteryzuje się złożonym smakiem i aromatem. Dominuje w nim tostowo-owocowa słodowość, która balansowana jest przez przyprawowy finisz uzyskany dzięki użyciu specjalnych, belgijskich szczepów drożdży.

Ku pamięci Hanny Szymanderskiej

  • 30-11-2014
W piątkowy wieczór (28 listopada br.) w Karczmie Dolina Pstrąga w Machowej rozpoczął się tydzień poświęcony Hannie Szymanderskiej, słynnej znawczyni kuchni, autorki ponad 60 książek kucharskich popularyzujących kuchnię regionalną i staropolską, laureatki Oskara Kulinarnego i wielu prestiżowych nagród.

Bieszczadzkie Przysmaki na Szlaku

  • 30-11-2014
Kolejny film o Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki nosi tytuł „Bieszczadzkie Przysmaki”. Kamerą zaprezentowano w nim bieszczadzkie specjały dostępne w wybranych obiektach gastronomicznych usytuowanych na Szlaku.

Niezwykle ważkie - kulinarnie - wydarzenie

  • 30-11-2014
Z kilkuset restauracji w całej Polsce wybrali te zupełnie wyjątkowe i właśnie je opisujemy w przewodniku Gault & Millau Polska. Już w poniedziałek 1 grudnia br. dowiemy się, która z podkarpackich restauracji doczekała się tego wyróżnienia.

Na św. Andrzeja...

  • 29-11-2014
W wigilię św. Andrzeja, która przypada na 29 listopada, dziewczęta wróżyły sobie, która z nich wyjdzie pierwsza za mąż i za kogo. Wróżby andrzejkowe powszechne były w całej Polsce... Wszystkim zabiegom patronował św. Andrzej – opiekun, między innymi, panien na wydaniu. Jak mawiano: „W dzień świętego Andrzeja, pannom z wróżby nadzieja”. Wróżby małżeńskie odprawiane były w małych grupach rówieśnic, w tajemnicy przed chłopcami. Było to ostatnie spotkanie towarzyskie przed rozpoczynającym się okresem adwentu.

Laur dla Smak-Górna

  • 29-11-2014
Konserwy w słojach „Podkarpackie Skarby” produkowane przez Zakład Mięsny SMAK-GÓRNO z Górna, członek Klastra Podkarpackie Smaki, znalazły się wśród zwycięzców konkursu „Nasze Dobre Podkarpackie Znak Jakości Nowin 2014”, promującego lokalne firmy i marki.

Gdzie można w Rzeszowie solidnie, ciekawie, smacznie zjeść?

  • 29-11-2014
Takie pytanie pada z ust niekoniecznie wyrafinowanego smakosza, ale każdego kto chciałby wypić rano dobrą kawę z rogalikiem, zamówić brunch, udać się na obiad czy kolację w gronie znajomych, właśnie w Rzeszowie. Stali bywalcy lokali gastronomicznych wybierają zazwyczaj 2-3 ulubione miejsca, nie poszukując/ryzykując nowym wyzwań, tym bardziej utrudnione zadanie mają odwiedzający nas turyści czy też przyjezdni. Mogą wykorzystać oczywiście zasoby internetu, aby zapoznać się z opiniami na temat poszczególnych obiektów, ale czasami ich bezstronność wydaje się zwodnicza.
1  «««  178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION