Smaczne historyczne słodkości
„Katarzynka” to piernik figuralny nawiązujący do postaci św. Katarzyny, sprzedawany na odpustach w parafiach pw. św. Katarzyny. Wykonał go Jan Chruszcz w Kańczudze ok. 1970 r. To unikalne cukiernicze cudeńko przechowywane jest w Muzeum Zespole Pałacowo-Parkowym w Przeworsku.
Wyróżnieni z Podkarpackiego
Z ocenianych ponad 600 restauracji z całej Polski w żółtym przewodniku kulinarnym Gault&Millau Polska – edycja 2015 r. - znalazło się 246 restauracji. A w tej topowej grupie jest kilka z obszaru województwa podkarpackiego. Ważne jest także, że zaszczytu znalezienia się na stronach przewodnika dostąpiła także żywność wysokiej jakości.
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich rozpoczęło weryfikację szkół pretendujących do tytułu „Kuźni Talentów Kulinarnych”. Uczniowie szkół, które znajdą się w gronie placówek rekomendowanych przez SKP, mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych.
Dwa Misie, czyli najnowsze piwo z bieszczadzkiego minibrowaru
Ursa Dwa Misie to piwo nawiązujące do belgijskich piw klasztornych. Charakteryzuje się złożonym smakiem i aromatem. Dominuje w nim tostowo-owocowa słodowość, która balansowana jest przez przyprawowy finisz uzyskany dzięki użyciu specjalnych, belgijskich szczepów drożdży.
Ku pamięci Hanny Szymanderskiej
W piątkowy wieczór (28 listopada br.) w Karczmie Dolina Pstrąga w Machowej rozpoczął się tydzień poświęcony Hannie Szymanderskiej, słynnej znawczyni kuchni, autorki ponad 60 książek kucharskich popularyzujących kuchnię regionalną i staropolską, laureatki Oskara Kulinarnego i wielu prestiżowych nagród.
Bieszczadzkie Przysmaki na Szlaku
Kolejny film o Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki nosi tytuł „Bieszczadzkie Przysmaki”. Kamerą zaprezentowano w nim bieszczadzkie specjały dostępne w wybranych obiektach gastronomicznych usytuowanych na Szlaku.
Niezwykle ważkie - kulinarnie - wydarzenie
Z kilkuset restauracji w całej Polsce wybrali te zupełnie wyjątkowe i właśnie je opisujemy w przewodniku Gault & Millau Polska. Już w poniedziałek 1 grudnia br. dowiemy się, która z podkarpackich restauracji doczekała się tego wyróżnienia.
W wigilię św. Andrzeja, która przypada na 29 listopada, dziewczęta wróżyły sobie, która z nich wyjdzie pierwsza za mąż i za kogo. Wróżby andrzejkowe powszechne były w całej Polsce...
Wszystkim zabiegom patronował św. Andrzej – opiekun, między innymi, panien na wydaniu. Jak mawiano: „W dzień świętego Andrzeja, pannom z wróżby nadzieja”. Wróżby małżeńskie odprawiane były w małych grupach rówieśnic, w tajemnicy przed chłopcami. Było to ostatnie spotkanie towarzyskie przed rozpoczynającym się okresem adwentu.
Konserwy w słojach „Podkarpackie Skarby” produkowane przez Zakład Mięsny SMAK-GÓRNO z Górna, członek Klastra Podkarpackie Smaki, znalazły się wśród zwycięzców konkursu „Nasze Dobre Podkarpackie Znak Jakości Nowin 2014”, promującego lokalne firmy i marki.
Gdzie można w Rzeszowie solidnie, ciekawie, smacznie zjeść?
Takie pytanie pada z ust niekoniecznie wyrafinowanego smakosza, ale każdego kto chciałby wypić rano dobrą kawę z rogalikiem, zamówić brunch, udać się na obiad czy kolację w gronie znajomych, właśnie w Rzeszowie. Stali bywalcy lokali gastronomicznych wybierają zazwyczaj 2-3 ulubione miejsca, nie poszukując/ryzykując nowym wyzwań, tym bardziej utrudnione zadanie mają odwiedzający nas turyści czy też przyjezdni. Mogą wykorzystać oczywiście zasoby internetu, aby zapoznać się z opiniami na temat poszczególnych obiektów, ale czasami ich bezstronność wydaje się zwodnicza.