Aktualności

Pieką rogale na św. Marcina

  • 28-10-2014
W Restauracji Gościniec (Rzeszów, ul. Przemysłowa 3), na Szlaku Kulinarny Podkarpackie Smaki, trwają już pełną parą przygotowania do listopadowych, kulinarnych wydarzeń. Tym razem kuchnia upiekła rogale na św. Marcina. Legenda mówi, iż koń św. Marcina galopując przez miasto zgubił podkowę. Podobno znalazł ją cukiernik i potraktował jako inspirację, by w dniu świętego Marcina upiec na jej kształt rogale i rozdać ubogim.
Upieczone rogale świętomarcińskie mają nadzienie z białego maku połączonego z orzechami włoskimi, rodzynkami, skórką pomarańczową, migdałową esencją, co nadaje mu smak lekko marcepanowy. Do tego ciasto półfrancuskie, listkujące. Co roku poznańscy cukiernicy 11 listopada wypiekają 500 ton rogali. Restauracja Gościniec zapraszamy 10 listopada br. w wigilię tego święta na rogala do lampki świętomarcińskiego wina.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION