Kilka słów o podkarpackich smakach
Istotnym celem działań Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia" jest promowanie żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej produkowanej na terenie województwa podkarpackiego. Jednym z działań w ramach projektu "Alpejsko-Karpacki Most Współpracy" jest również powołanie Klastra Podkarpackie Smaki, zrzeszającego m.in. producentów żywności opartej o dwa ważne kryteria: jakość i tradycję. Powodzenie jego dalszego rozwoju daje gwarancję, że wyroby sygnowane marką „Podkarpackie Smaki" znajdą uznanie w oczach klientów.
Klaster Podkarpackie Smaki (ang. Subcarpathian Flavours Cluster) - zrzeszenie podkarpackich producentów żywności regionalnej tradycyjnej i ekologicznej opartych o dwa ważne kryteria jakość i tradycję.
Klaster Podkarpackie Smaki został powołany 16 stycznia 2013 r. przez 21 podmiotów, głównie producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" oraz inne podmioty z województwa podkarpackiego.
Klaster zrzesza obecnie 60 podmiotów (stan na listopad 2021 r.). Oprócz producentów produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, znajdują się w nim także restauracje serwujące swoim klientom dania lokalne i tradycyjne. Członkami Klastra mogą zostać: przedsiębiorstwa, organizacje badawcze, instytucje otoczenia biznesu, uczelnie publiczne i niepubliczne, instytucje publiczne, których założenia są zgodne z działalnością Klastra.
Celem Klastra jest wspieranie producentów poprzez pozyskiwanie środków zewnętrznych, działania szkoleniowe, integrację ze środowiskiem naukowym oraz promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych produkowanych na terenie województwa podkarpackiego, ich popularyzacja, a także wspieranie wspólnego dziedzictwa kulinarnego. Uczestnictwo w Klastrze to wzajemna współpraca jego członków, wymiana doświadczeń i pomysłów, dlatego też organizowane są specjalistyczne szkolenia, konferencje branżowe i dyskusje.
Animatorem Klastra Podkarpackie Smaki jest Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. Platformą informacyjną o działalności Klastra jest strona www.podkarpackiesmaki.pl, na której znajdują się również informacje na temat produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, kulinariów podkarpackich czy turystyki kulinarnej.
W III kwartale 2015 r. Klaster Podkarpackie Smaki skutecznie przeszedł proces weryfikacji klastrów pod kątem standardów jego zarządzania, a tym samym znalazł się w elitarnym gronie 134 klastrów w Polsce, które zostały ujęte w ostatecznym dokumencie „Raport z inwentaryzacji klastrów w Polsce 2015” (przeprowadzonego przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości). Zgodnie z tym Raportem Klaster Podkarpackie Smaki jest jednym z czterech klastrów reprezentujących przemysł spożywczy w Polsce, i jedynym z województwa podkarpackiego.
Jak zostać członkiem Klastra Podkarpackie Smaki?
Nowi członkowie przyjmowani są do Klastra przez Radę Klastra na wniosek dwóch członków Klastra po wypełnieniu stosownych dokumentów. Dokumenty należy złożyć osobiście w siedzibie Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, przesłać pocztą tradycyjną lub drogą mailową na adres: info@procarpathia.pl.
Lista dokumentów:
· Wniosek do Rady Klastra o przyjęcie w poczet członków Klastra Podkarpackie Smaki,
· Regulamin Klastra Podkarpackie Smaki,
· Deklaracja Współpracy w ramach Klastra Podkarpackie Smaki.
W skład Rady Klastra Podkarpackie Smaki - na kadencję 2021-2023 - wchodzą:
1. Agnieszka Andruszewska - Gospodarstwo Rybackie w Rudzie Różanieckiej i Gospodarstwo Rolne w Smolinie
2. Alina Becla - PPHU "AWB" Alina Becla z Handzlówki,
3. Andrzej Chmura - AGROHURT S.A. w Rzeszowie
4. Paweł Krajmas - Zakład Mięsny "Jasiołka", "JK" sp. z o.o. z Dukli,
5. Beata Łuka - Stowarzyszenie Polska Ekologia w Rzeszowie
6. Urszula Miazga - Zakład Mięsny SMAK-GÓRNO sp. z o.o. z Górna,
7. Janusz Ramski - Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa,
8. Robert Szelc - AR SZELC sp. j. z Krosna.
Animator Klastra:
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia"
35-064 Rzeszów, Rynek 16/1
tel/fax.: +48 17 852 85 26, info@procarpathia.pl
Osoba do kontaktu: Małgorzata Tabor
e-mail: malgorzata.tabor@procarpathia.pl