Członkowie

Klaster Podkarpackie Smaki liczy 60 członków:

 

Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach

37-700 Przemyśl, skr. poczt. 471, 

+48 16 671 64 25, arboretum@poczta.onet.pl, www.bolestraszyce.com

Placówka udostępnia dziedzictwo przyrodnicze, zajmuje się promocją i ochroną historycznych odmian drzew i krzewów owocowych, jak dereń jadalny, jabłonie i grusze. W kolekcji pomologicznej gromadzi i utrzymuje odmiany od pokoleń uprawiane na Podkarpaciu. Zajmuje się popularyzacją produktów z owoców wytwarzanych metodami tradycyjnymi. Zarejestrowała na LPT staropolski wyrób kulinarny - kiszony dereń.

 

Bractwo Flisackie p.w. Św. Barbary

37-410 Ulanów, ul. Rynek 5, 

+48 660 002 806, flisacy@poczta.onet.pl, www.flisacy.ovh.org

Bractwo Flisackie od 1991 r. kultywuje flisackie tradycje Ulanowa oraz rozwój kulturalny ziemi ulanowskiej. Od kwietnia do października oferują turystyczne spływy galarami, podczas których można zapoznać się z flisacką historią, przyśpiewkami a także doskonałymi potrawami, których zakosztować można tylko w Ulanowie.

 

BRISTOL Tradition & Luxury,  FASADA - INVESTMENT sp. z o.o.

35-064 Rzeszów, ul. Rynek 20-23, 

+48 17 250 00 50, info@bristol-rzeszow.pl, www.bristol-rzeszow.pl

Luksusowy hotel pięciogwiazdkowy Bristol Tradition & Luxury został zaaranżowany w unikalnym stylu. Nowoczesne elementy wystroju uzupełniają wysmakowane, folkowe dodatki – efekt to wyjątkowe wnętrza, w których współczesność spotyka się ze staropolską tradycją. Na gości czeka 140 pokojów w czterech standardach, z kompletnym wyposażeniem i dziesiątkami udogodnień. W antresoli hotelu Bristol Tradition & Luxury znajduje się restauracja sushi, a na rynku, w odległości kilku kroków dwa obiekty gastronomiczne: Restauracja Folk serwująca potrawy europejskie i tradycyjne polskie, podane w nowoczesny sposób, nad których przygotowaniem czuwa jeden z najlepszych szefów kuchni w Podkarpackiem Janusz Pyra oraz Stary Browar Rzeszowski, w którym można spróbować piwa własnej produkcji oraz staropolskiego jadła.

 

Browar Rzemieślniczy Z&Z sp. z o.o.

38-471 Wojkówka 60, 

+48 533 658 354, piotr@zzbrowar.pl, krzysztof@zzbrowar.pl, www.zzbrowar.pl

To pierwszy, działający od 2013 r., browar rzemieślniczy w regionie. Na miejscu można zobaczyć jak wygląda proces produkcji piwa, jak również zasmakować piw opartych na dawnych recepturach z Polski i Europy. Do produkcji używana jest woda z własnego ujęcia oraz najlepsze słody i chmiel.  Piwa produkowane są w małych seriach.

 

Cukiernia „Pokusa” Marta Rączka-Żurawska

Pracownia cukiernicza wraz z sklepem 39-300 Mielec, ul. Wojsławska 2c,  

+48 17 583 72 11 (cukiernia), +48 17 227 61 21 (biuro), 

+48 604 267 718, cukiernia@cukierniapokusa.pl, www.cukierniapokusa.pl

Zakład cukierniczy zajmuje się produkcją ciast i ciasteczek opartych na naturalnych składnikach, do wypieków używa się wyłącznie świeżych produktów najlepszej jakości. Poza słodkimi wypiekami oferuje klientom szeroką gamę tortów na różne okazje. Zakład ma ponad 16 -letnie doświadczenie w cukiernictwie, dzięki czemu może oferować klientom najwyższej jakości produkty.

W Mielcu znajduje się pięć cukierni pod szyldem „Pokusa”, a w Rzeszowie dwie: w Galerii Lazur i na osiedlu Baranówka.

 
Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „EKO BAŁON” Krzysztof Bałon

38-455 Niżna Łąka, ul. Łukasiewicza 9, 

+ 48 13 431 10 37, martabaon@interia.pl, www.miody-ekobalon.pl

Produkcja miodów najwyższej jakości, w tym m.in. podkarpackiego miodu spadziowego. Gospodarstwo oferuje miody, pyłek kwiatowy, propolis, pierzgę w miodzie, miód z pyłkiem kwiatowym. Od 2008 r. posiada certyfikat ekologiczny.

 

Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula sp. z o.o.

37-500 Jarosław, ul. 3 Maja 53, 

+48 604 456 933, biuro@fabrykagurgul.pl, www.fabrykagurgul.pl

Fabryka została założona przez pradziadka obecnego udziałowca Stanisława Gurgula w Roku Pańskim 1876, produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych m. in.: Biszkopty Royal wykwintne, Biszkopty Szampańskie, Biszkopty mleczne tatrzańskie, pierniki królewskie, mączka odżywcza, pieczywo dla diabetyków, precelki z solą, precelki z makiem, precelki z cukrem, cukierki słodowe, pomadki, bananki. Obecnie fabryka specjalizuje się w wypieku biszkoptów podłużnych.

 

Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”- Pajda sp. z o.o.

37-500 Jarosław, ul. Blichowa 11, 

+48 16 621 43 85, sekretariat@san-pajda.pl, www.san-pajda.pl

Głównym przedmiotem działalności firmy jest produkcja pieczywa piankowego - biszkoptów. Od 2003 r., po odkupieniu zakładu przez Jana Pajdę, przedsiębiorstwo jest firmą rodzinną. Stosuje tradycyjną technologię, a biszkopty wyrabiane są ręcznie na podstawie dawnej receptury.


Firma Handlowo-Usługowo-Produkcyjna RAVIX s.c. Barbara Dygdoń, Paweł Dygdoń

39-200 Dębica, ul. Głowackiego 19, 

+48 533 993 460, biuro@ravix.pl, www.barszczbialy.pl

Producent naturalnych, bez konserwantów zup: żurku, barszczu białego i czerwonego w szklanych butelkach, sygnowanych miejscem pochodzenia „z Wolicy”. Są one wytwarzane metodą tradycyjną w efekcie czego powstaje produkt, który charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, barwą oraz gęstością. Barszcze i żurek są dziełami, które tworzą według własnych receptur, a półprodukty skupują od podkarpackich rolników.


GALICYA sp. z o.o. Naturalna Woda Mineralna

37-610 Narol, ul. Targowa 20, +48 16 631 90 03, marketing@galicya.eu, 

Facebook/Naturalna Woda Mineralna Galicya

Galicya to Naturalna Woda Mineralna o charakterze wodoro-węglanowo-wapiennym, która pochodzi z własnego ujęcia „Galicya” znajdującego się w obrębie Południowo Roztoczańskiego Parku Krajobrazowego i Puszczy Solskiej. Specyficzny klimat i czystość środowiska (obszar objęty programem Natura 2000) gwarantuje pierwotną czystość wody i jej unikalny smak. Woda zalecana jest do picia w celu uzupełnienia niedoboru wapnia, przy dolegliwościach gastrycznych, a także dla dzieci i rekonwalescentów.


• Gospodarstwo Ekologiczne Agata Brożbar

Markowa 719

Scertyfikowane gospodarstwo ekologiczne prowadzone jest od lat 16 lat. Na obszarze 12 hektarów uprawiany jest rabarbar, porzeczka czarna i czerwona oraz niewielkie ilości malin z certyfikatem ekologicznym. Wysoka  jakość  gleb i czyste powietrze na tym terenie pozwala na uprawę wysokiej jakości produktów. Ponadto odmiany roślin i wieloletnia tradycja w prowadzeniu plantacji sprawiają, że zbierane surowce najwyższej jakości pożądane są w przetwórstwie ekologicznym.

 

Gospodarstwo Manasterzec – Tomasz Sarama

38-600 Lesko, Manasterzec 101, +48 606 402 200, tomasz@sarama.pl

Gospodarstwo nastawione jest na ekologiczną uprawę czosnku. Czosnek odchwaszczany jest ręczne. Obecnie gospodarstwo dysponuje – na obszarze dorzecza Sanu - uprawianym areałem o powierzchni ok. 12 ha.


• Gospodarstwo Rolne Krzysztof Stanisławczyk

Winnica Widokowa w Komborni 802B

Gospodarstwo Rolne 38-420 Korczyna, ul. Parkowa 7

Winnica Widokowa 38-420 Kombornia 802b,

+48 501 743 251, winnicawidokowa@gmail.com, www.winnicawidokowa.pl

Winnica znajduje się na wzgórzach miejscowości Kombornia, a degustacjom wina towarzyszy widok na przepiękną panoramę: od słynnych Bieszczadzkich Połonin aż po rozświetlone po zmroku miasta i miasteczka: Iwonicz Zdrój, Krosno czy Jedlicze. Widokowa znajduje się na wysokości 470 m n.p.m., dlatego można tu podziwiać widok na Pogórze Gorlickie, a przy sprzyjających warunkach nawet dostrzec dalekie Tatry.

 

Gospodarstwo Rolne Ryś Podkarpacki

37-700 Przemyśl, ul. Malawskiego 25/10, 

+48 602 585 939, kontakt@ryspodkarpacki.pl, Facebook/Ryś Podkarpacki

Gospodarstwo Rolne Ryś Podkarpacki zostało założone w 1997 roku. Położone jest w Polskich Karpatach Wschodnich (Park Krajobrazowy Pogórza Przemyskiego i Natura 2000). Od lat domeną gospodarstwa są ekologiczne owoce derenia. Pierwsze nasadzenia pochodzą z Karpat (głównie Małopolski Wschodniej), ze zbioru prof. Jerzego Pióreckiego - założyciela Arboretum w Bolestraszycach.

Od samego początku dokładają wszelkich starań, aby ich rośliny otoczone były naturalną pielęgnacją, której potwierdzeniem jest certyfikat ekologiczny COBICO.

 

Gospodarstwo rolno-pasieczne J.N. Leban

37-514 Munina, Morawsko 20, 

+48 504 725 609, pasiekaleban@wp.pl, www.pasiekaleban.pl

Gospodarstwo rolno-pasieczne oraz rozlewnia miodu Nathalie i Jerzego Leban, w którym pozyskiwany jest w 100% naturalny miód. Brak przemysłu oraz czyste powietrze to atuty regionu, w którym wytwarzane są produkty pszczele: miód, pyłek kwiatowy, propolis, pierzga, oraz wosk pszczeli, z którego wyrabiane są naturalne świece.

 

Gospodarstwo Rybackie w Rudzie Różanieckiej i Gospodarstwo Rolne w Smolinie - Smolin Fish

37-600 Lubaczów, ul. Niemirowska 17, 

+48 796 503 410, agnieszka.andruszewska@smolinfish.pl, www.smolinfish.pl

Te dwa gospodarstwa - będące własnością Zarządu Dóbr Smolin s.c. - to przedsięwzięcie rodzinne sięgające tradycją do 1887 r. Specjalizuje się w produkcji karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia pospolitego i srebrzystego.

 

Gospodarstwo Rybackie w Starzawie sp. z o.o.

37-723 Stubno, Starzawa Rybna 8, 

+48 16 671 42 51, faks +48 17 717 31 70, biuro@starzawa.pl, www.starzawa.pl

Gospodarstwo rybackie w tej miejscowości posiada długoletnią tradycję sięgającą 1929 r. Położone jest ono na terenie gminy Stubno, tuż przy granicy z Ukrainą, w odległości 25 km od Przemyśla. Gospodarstwo obejmuje zespół stawów o powierzchni 800 ha. Wodę do nich doprowadza rzeka Wisznia. Prowadzą tu hodowlę karpia królewskiego oraz amura, tołpygę, suma europejskiego, szczupaka, lina, jazia oraz karasie złociste i srebrzyste. Jest tu także własna linia karpia, tzw. „linia starzawska”. Karp starzawski wyróżnia się wydłużonym kształtem ciała i jest pełnołuski.

Od 2016 r. zaczęła tu działać smażalnia ryb, wspaniale zaprojektowany jeden z największych grillów w Polsce oraz Izba Tradycji Rybactwa, pełniąca także funkcję centrum konferencyjnego. Łowisko Specjalne w Gospodarstwie Rybackim w Starzawie czynne w sezonie od wtorku do niedzieli w godz. 6.00-20.00.

 

Karczma-Restauracja „Gościniec”, Janusz Jarosz

35-105 Rzeszów, ul. Przemysłowa 3, 

+48 17 866 88 78, kontakt@gosciniec.rzeszow.pl, www.gosciniec.rzeszow.pl

Karczma usytuowana jest w centrum handlowo-przemysłowym miasta. Obiekt ma ciekawą bryłę, z mocno zaakcentowanymi detalami z drewna. Wnętrze zdobią stare meble, obrazy i dawne reklamy zawieszone na ścianach, a także spora kolekcja glinianych figurek znanej artystki ludowej z Medyni Głogowskiej – Władysławy Prucnal. Przygotowywane są tu tradycyjne dania kuchni regionalnej i polskiej. Na dobry początek czeka chleb wiejski ze smalcem, proziaki z masłem czosnkowym, z tytułem Agro Polska, czy ziemniak faszerowany farszem kapuściano-mięsno--grzybowym po rzeszowsku (wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych). Z zup wybieramy np. żurek dynowski, krupnik, zupę jarosza (kartoflankę), barszcz czerwony wiejski lub kapuśniak. Na każdy weekend jest też rosół z wiejskiej kury z domowym makaronem.
Mocną stroną są ręcznie robione pierogi – cztery rodzaje – w tym z kapustą i grzybami oraz kresowe. Wyróżniają się gołąbki w liściach winogron, wyjątkowy smak żeberek w kapuście i golonki bez kości. Na deser polecany jest placek Rzeszowiak (na Liście Produktów Tradycyjnych).

 

Karczma Pod Semaforem, „BOJAN” Kopacki Bolesław, Jarosz Janusz s.c.

36-068 Bachórz 16a, +48 16 675 57 70, 

+48 607 642 611, karczma@podsemaforem.pl, www.podsemaforem.pl

Drewno i kamień, z których zbudowana jest karczma, wkomponowują się w piękny krajobraz Pogórza Dynowskiego. W tym kultowym już miejscu zjeść można tradycyjne dania kuchni regionalnej i polskiej, m.in. proziaki z masłem, żur dynowski, pierogi.

 

Karczma Wacławówka, JOTA s.c. Piotr Giza, Diana Giza

35-312 Rzeszów, ul. Strażacka 7, 

+48 500 606 303, +48 17 85 72 030, www.waclawowka.com

Karczma Wacławówka znajduje się w Rzeszowie, na osiedlu Drabinianka, w drewnianym domu, którego historia sięga początku XIX wieku. Został wyremontowany i obecnie można w nim zjeść domowy, tradycyjny polski posiłek, w tym np. pierogi, rosół ze świeżym makaronem, placki ziemniaczane.

 

Leszek Jakimowicz LEDA-SER

Wólka Krowicka 113, 37-625 Krowica Sama, 

+48 507 620 276, leda.sery@gmail.com, www.leda-ser.pl

Producent LEDA-SER oferuje bogaty asortyment serów m.in.: sery wędzone, sery białe z czarnuszką, czosnkiem i papryką oraz ziołowe, sery ziołowe panierowane w papryce z burrito, czosnku niedźwiedzim oraz pieprzu cytrynowym, makaron serowy lub też warkocze serowe, masło domowe.

 

M Pelczar Chocolatier Anna Pelczar

38-420 Korczyna, ul. Ogrodowa 60,  

+48 605 577 749, biuro@mpelczar.pl, www.mpelczar.pl

Celem firmy M. Pelczar Chocolatier jest zaspokojenie najbardziej wyrafinowanych gustów i smaków. Produkty naszej marki to nie tylko smak i jakość czekolady, to również szeroka gama asortymentu obejmująca praliny ręcznie robione w różnych smakach, figurki czekoladowe, tabliczki czekoladowe, czekoladę do picia po różną postacią i wiele innych czekoladowych słodkości.

 

Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta

37-120 Markowa 409, 

+48 17 226 55 57, +48 17 225 03 19, biuro@markowska.pl, www.markowska.pl

Zakład to firma rodzinna, w której od 1989 r. powstają tradycyjne wyroby wędliniarskie, m.in. wiejską kiełbasę markowską. Dostępne są one na terenie Podkarpacia, ale też w punktach ze zdrową, ekologiczną żywnością w Warszawie i Krakowie.

 

Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip

37-300 Leżajsk, Wierzawice 561, +48 17 24 24 244

Masarnia prowadzona od 2012 r. przez Zygmunta i Kamila Osip produkuje w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby m.in. szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony.

 

Młyn Frysztak Sp. z o.o.

38-130 Twierdza 76, +48 17 277 79 21

Młyn działa w tym miejscu już od czasu sprzed II wojny światowej. W czerwcu 2000 r. powstała spółka, którą założyło 3 pracowników młyna. W 2015 r. zostało ich dwoje. Młyn Frysztak specjalizuje się w przemiale ziarna na mąkę żytnią 580 i 720, razową żytnią i pszenną,  mąkę pszenną 500 i 750 i otręby. Od 2005 r. produkują 1 i 5 kg paczki dla odbiorców indywidualnych.

 

MOLENDINI sp. z o.o.

36-050 Sokołów Małopolski, ul. Lubelska 19, molendinisp@gmail.com

W tej niedużej olejarni proces tłoczenia odbywa się metodą na zimno, w odpowiednio zaprojektowanej prasie ślimakowej, w której temperatura tłoczenia nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki utrzymaniu takiej temperatury wytwarzany olej ma cechy oleju dziewiczego, czyli takiego, który po wytłoczeniu z rośliny ma dokładnie taki sam skład biochemiczny jaki zawarty jest w danych nasionach. Ich oleje są nieoczyszczane i nierafinowane. Oleje po wytłoczeniu są przechowywane w temperaturze 4-10 stopni Celsjusza. Chronione są przed dostępem światła i powietrza, przechowywane w pojemnikach termoizolacyjnych i w takich opakowaniach również wysyłane klientom.


Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”

35-234 Rzeszów, ul. Trembeckiego 11A, 

+48 791 005 109, polskaekologia@go2.pl, www.polskaekologia.org

Stowarzyszenie zrzeszające producentów i przetwórców produkujących certyfikowaną żywność ekologiczną z terenu Polski.

 

Ośrodek Garncarski w Medyni Głogowskiej

Instytucja zarządzająca: Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Czarnej, 

37-125 Czarna 260, +48 17 226 23 23, biuro@gok-czarna.pl, 

www.medynia.com.pl

Ośrodek Garncarski w Medyni Głogowskiej prowadzi działania z zakresu ochrony i promocji lokalnego dziedzictwa kulturowego jakim jest garncarstwo oraz tworzenia warunków dla rozwoju twórczej przedsiębiorczości wśród mieszkańców. W obrębie ośrodka znajduje się Zagroda Garncarska, Karczma regionalna U Garncarzy, Galeria Rzeźby Ceramicznej Władysławy Prucnal, sklep z autentycznymi pamiątkami regionalnymi. W ofercie ośrodka garncarskiego znajduje się min. organizacja: lekcji ceramiki dla szkół, kilkudniowych pobytów związanych z udziałem w wakacyjnych warsztatach garncarskich, rajdów rowerowych „Garncarskim Szlakiem”, jarmarków garncarskich, zwiedzania ośrodka z przewodnikiem.

 

Owocowe smaki sp. z o.o.

37-310 Nowa Sarzyna, ul. ks. Jerzego Popiełuszki 1, 

+48 795 476 777, sprzedaz@owocowesmaki.pl, www.owocowesmaki.pl

Firma Owocowe Smaki jest producentem ekologicznych soków NFC owocowych i owocowo-warzywnych. Oferuje soki pod markami własnymi dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością, jak i w opakowaniach dla przemysłu spożywczego. Dodatkowo w swojej ofercie posiada suszone owoce i warzywa w różnym stopniu rozdrobnienia, przeznaczone głównie jako półprodukt dla firm z branży spożywczej.

 

Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski

Więckowice 39, 37-565 Roźwienica, 

+48 668 256 007, jerzyk.b@poczta.fm, www.miod-ekologiczny.pl

Połączenie doświadczenia zdobytego przez kilka pokoleń z pasją młodego pokolenia pozwala uzyskać produkty finalne najwyższej jakości. Miody z Korzenicy zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w 2008 r. Z pasieki są pozyskiwane: miody, pyłek kwiatowy, pyłek kwiatowy w miodzie, propolis, wosk, pierzga. Od 2007 roku posiada certyfikat ekologiczny.


• Pasieka Leśne Miody Sławomir Czapka

Kobylany 270 k. Krosna, 

+48 605 275 640, biuro@lesnemiody.pl, www.lesnemiody.pl

Pasieka została tak nazwana nie bez przyczyny; leży u stóp gęstego lasu z przewagą jodły w samym sercu Beskidu Niskiego. Pogórze Karpackie słynie nie tylko z pięknych krajobrazów, ale także czystego powietrza i różnorodności roślin miododajnych. Pasieka zrodziła się z czysto hobbystycznych zainteresowań młodego człowieka, a po latach przerodziła się w ciężką pracę całej rodziny. Prowadzi ją certyfikowany pszczelarz. To, co ją wyróżnia na tle innych, to pasieka wędrowna. Pszczoły przewożone są w inne miejsca w poszukiwaniu różnych pożytków,  co pozwala na pozyskiwanie wielu odmian miodów. Klientom gospodarstwo oferuje miód spadziowy, rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy, malinowy oraz gryczany, ale także miody kremowane z różnymi dodatkami. Ich specjalnością są także inne produkty pszczele: pyłek kwiatowy i propolis. Pasieka jest prowadzona zgodnie z wymaganiami, posiada pozwolenie na sprzedaż produktów pszczelich, identyfikacja producenta: 18075623

 

Piekarnia Elżbieta Nawłoka F.P.H.U. „HELVA”

35-026 Rzeszów, ul. Reformacka 5, 

+48 17 853 36 98, piekarnianawloka@gmail.com, Facebook/Piekarnia Nawłoka

Rodzinna piekarnia działa od 1996 r. Obecnie we własnym zakładzie przy ul. Reformackiej w Rzeszowie. Jest to nowoczesny obiekt, w którym powstają wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane według tradycyjnych receptur metodami rzemieślniczymi. Pracują w nim i zarządzają zakładem już dwa pokolenia rodziny Nawłoka. W sklepie firmowym zlokalizowanym przy piekarni można kupić wyroby, które są tylko w nim dostępne, m.in. chleb z farszem z kapusty i cebuli oraz wyroby cukiernicze.

 

Piekarnia Kiełtyka Marek Kiełtyka

38-423 Łężany, ul. J. Potockiego 20, 

+48 13 435 32 03, biuro@piekarniakieltyka.pl, www.piekarniakieltyka.pl 

Od 1993 r. działa rodzinna piekarnia, która zajmuje się wypiekiem pieczywa nietypowego. Jedna z trzech w Podkarpackiem i kilkunastu w Polsce piekarni wytwarzającej ekologiczne wypieki. W 2013 r. zaczynali z czterema wyrobami, obecnie mają już 102 produkty certyfikowane jako ekologiczne.

 

Piekarnia Radosna Twórczość

36-040 Boguchwała, ul. Kopernika 6A, 

+48 666 112 957, info@radosna-tworczosc.pl, www.radosna-tworczosc.pl

Pieczenie i gotowanie to pasja właścicieli piekarni, przy czym korzystają zawsze z sezonowych, lokalnych produktów. W ich sklepie firmowym - spiżarni można znaleźć domowe przetwory, wypieki, wegetariańskie pasztety i kilka odmian pesto. Przede wszystkim jednak pieką. W sklepie szczególnie chętnie kupowany jest tradycyjny chleb żytni razowy, na własnym zakwasie. Prowadzą również catering dopasowany każdorazowo do indywidualnego zamówienia.

  

„PIEROŻEK” AR SZELC sp. j.

38-400 Krosno, ul. Krakowska 89, 

+48 13 43 21 214, biuro@pierozek.pl, www.pierozek.pl

To firma rodzinna działająca od 1995 roku, w swojej ofercie posiada ponad 30 rodzajów wyrobów garmażeryjnych, a ich specjalnością są pyszne pierogi z różnym nadzieniem. Pomimo rozwoju firmy cały proces produkcji nadal jest ręczny co skutkuje najwyższą jakością oferowanych produktów. Potwierdzeniem ciągłych starań o jakość, jest wpisanie Bieszczadzkich Pierogów na Listę Produktów Tradycyjnych oraz posiadanie certyfikatu Ekologicznego. Pierogi i inne specjały firmy znajdziecie Państwo na półkach sklepowych w Polsce i za granicą.

 

Podkarpackie Centrum Hurtowe AGROHURT S.A. w Rzeszowie

35-959 Rzeszów, ul. Lubelska 46, 

+48 17 86, sekretariat@agrohurtsa.pl, www,agrohurtsa.pl

Przedsiębiorstwo zlokalizowane jest na powierzchni ok. 7 ha. Jest to jedyna instytucja w Podkarpackiem, która zajmuje się prowadzeniem rynku hurtowego artykułów rolno-spożywczych, a także kwiatów ciętych, doniczkowych oraz sztucznych. Doprowadzając do do koncentracji handlu artykułów rolniczych, żywnościowych i innych stworzony został w tym miejscu rynek o ponadregionalnym zakresie oddziaływania, który zgromadził firmy z terenu Polski i zagranicy, w szczególności Ukrainy.

 

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe „G. W. Kłaczyńscy” 

39-300 Mielec, ul. Dworcowa 4, 

+48 691 947 754, piekarniaklaczynscy@wp.pl, www.chlebzpieca.net

Istniejąca od ponad 20 lat rodzinna piekarnia, w której wypiekane jest naturalne pieczywo żytnie. Nabyć je można także przez Internet - właściciele prowadzą także sklep internetowy. Specjalnością firmy są: chleb z pieca żytni razowy na zakwasie, chleb z pieca żytni na zakwasie, macella orkiszowa, chleb z pieca orkiszowy na zakwasie, babka orkiszowa, babka ryżowa, ciasto żytnie razowe z orzechami włoskimi i jabłkami, ciasteczka z konfiturami.


•  Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” w Sanoku sp. z o.o.

38-500 Sanok, ul. gen. Okulickiego 21, 

+48 13 463 13 78, biuro@cnsanok.pl, www.cnsanok.pl

Głównym zakresem działalności przedsiębiorstwa – istniejącego na rynku nasiennym od ponad 40 lat – jest produkcja pasz sypkich i granulowanych dla trzody chlewnej, drobiu, bydła i innych gatunków zwierząt, a także sprzedaż materiału siewnego oraz dodatków paszowych. Zakład tłoczy oleje: rzepakowy, słonecznikowy, konopny i lniany.

 

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe  „AWB” Alina Becla

37-123 Handzlówka 3a, +48 17 22 64 238, awb@becla.pl, www.becla.pl

Firma rodzinna założona w 1993 r. W 1997 r. powstała w gospodarstwie suszarnia, a 10 lat później uruchomiono zakład przetwórczy produkujący ekologiczne susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz wyroby gotowe konfekcjonowane w postaci herbatek smakowych owocowych, owocowo-ziołowych i mieszanek.

 

Restauracja „U Schabińskiej” LIGRA Grzegorz Schabiński

38-200 Jasło, ul. Floriańska 42, +48 13 443 66 70, 

recepcja@uschabinskiej.pl, www.uschabinskiej.pl/jedzenie-i-spanie-w-jasle/

W lokalu można spróbować produktów regionalnych Podkarpacia - proziaków, gołąbków ziemniaczanych, gołąbków z kaszą perłową, a także schabu pieczonego z kością. Restauracja „U Schabińskiej”, to miejsce wyjątkowo klimatyczne, oryginalna aranżacja wnętrz, obrazy, stare przedmioty, niezwykłe elementy dekoracji tworzą szczególną atmosferę.

 

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Waldemar i Tomasz Maziejuk

38-454 Tylawa, Mszana 44/2, 

+48 530 245 309, info@serykozie.pl, www.serykozie.pl

Specjalnością Maziejuków jest wyrób ekologicznych serów kozich metodami tradycyjnymi. Ich produkty (sery farmerskie, sery wołoskie, bundz, bryndza, twarożki i inne) wyrabiane są ręcznie z mleka niepasteryzowanego. Wszystkie produkty posiadają certyfikat BIO a 10 z nich zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

 

Sadowniczo-Szkółkarski Zakład Doświadczalny sp. z o.o.

37-122 Łańcut, Albigowa 300, 

+48 17 225 30 70, sady@albigowa.com.pl, www.albigowa.com.pl

Sadowniczy Zakład Doświadczalny w Albigowej powstał z dniem 1 lipca 1966 r. jako jeden z 13-tu terenowych zakładów doświadczalnych Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Zakład przejął tereny i zabudowania po Państwowej Stadninie Koni, która przed wojną należała do Ordynacji Potockich, gdzie od wielu lat prowadzona była hodowla koni. Po 31-letnim okresie działalności zakład został sprzedany Antoniemu Dziugieł i J. Bytnarowi, którzy z dniem 1 marca 1997 r. na bazie SZD utworzyli Sadowniczo-Szkółkarski Zakład Doświadczalny.

Aktualnie gospodarzy on na 207 ha ziemi z czego sady jabłoniowe zajmują powierzchnię 30 ha, sady wiśniowe 40 ha, sady gruszowe 6 ha, szkółki i mateczniki 10 ha, plantacje: porzeczki czarnej 30 ha, aronii 45 ha, śliwy 1 ha, dereń jadalny 4 ha, łąki i pastwiska 11 ha, pozostałe grunty użytkowane są rolniczo.

W nowo założonych sadach jabłoniowych dominują takie odmiany jak Jonagold i jego sporty, Szampion, Golden Delicious, Ligol, Elisa. Sady gruszowe to głównie Konferencja, Lukasówka, Concord. W sadach wiśniowych podstawową odmianą jest Łutówka. Na plantacjach porzeczka czarna - to odmiany ukraińskie: Juwielna kopania, Wernisaż, Sofijewska.


 Serowarnia Swoboda naturalne sery zagrodowe

37-742 Fredropol, Gruszowa, 

+48 603 078 479, stepan76@wp.pl, Facebook/Swoboda

Sery z serowarni wytwarzane są w gospodarstwie hodowlanym, które położone jest we wsi Gruszowa na terenie Parku Krajobrazowego Pogórza Przemyskiego. Wszystkie produkty powstają w 100% zgodnie z naturą. Produkowane są tam sery z mleka koziego (w sumie ok. 40 sztuk) oraz z mleka od  krów typowo mlecznej rasy simentalskiej. Wytwarzane są sery podpuszczkowe z dodatkami m.in. czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim oraz sery twarde.

 

 Sery od Kwolka mleczarskie gospodarstwo rolno-hodowlane 

Marty i Krystiana Kwolek

37-200 Grzęska 285, 

+48 735 629 845, biuro@seryodkwolka.pl, www.seryodkwolka.pl

W powiecie przeworskim, we wsi Grzęska, znanej z bogatych pastwisk i łąk oraz czystego powietrza, mieści się nowoczesne gospodarstwo specjalizujące się w produkcji serów. W 2016 r. w gospodarstwie uzyskano rekordowo dużo, bo aż milion litrów mleka. Dzięki temu w 2017 r. zdobyło ono tytuł najlepszego producenta z Podkarpacia na mlecznym Mistrzostwach Polski. Państwo Kwolkowie zaczynali hodowlę od dwóch krów, teraz mają ich 300, a wśród nich aż 180 dojnych holsztyno-fryzyjskich. Wyjątkowość „serów od Kwolka” wynika z faktu, iż mleko z których są one produkowane pochodzi z hodowanych na miejscu krów, karmionych tym co wyrosło na jego polach uprawnych.

Powstają tu sery: twarogi, sery żółte dojrzewające, sery podpuszczkowe z ziołami, sery smakowe w oleju. Gospodarstwo posiada numer identyfikacji weterynaryjnej co jest poświadczeniem jakości wytwarzanego produktu. Sery można nabyć w lokalnie w gospodarstwie oraz podczas licznych targów zdrowej żywności.


Siedlisko Janczar, PPU-H „POLOX” s.c. Stanisław Gątarski, Sławomir Stec

38-121 Pstrągowa 815, 

+48 17 277 94 04, biuro@siedliskojanczar.pl, www.siedliskojanczar.pl

Siedlisko Janczar to ośrodek położony w malowniczym terenie Strzyżowsko-Sędziszowskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu, na progu Bieszczadów. Obiekt oferuje, organizację uroczystości rodzinnych, szkoleń i konferencji ,imprez integracyjnych, pobyty weekendowe, zielone i białe szkoły, wakacje w siodle. Klimatyczna, rustykalna karczma zaprasza na doskonałe potrawy oparte na tradycjach kulinarnych Podkarpacia oraz kuchni staropolskiej, np.: pierogi, proziaki z masłem czosnkowym, zupę z leśnych grzybów, kaczkę, dziczyznę. Całości dopełnia bogate zaplecze rekreacyjno-sportowe z nowoczesnym ośrodkiem jeździeckim.

 

Stara Wędzarnia Marcin Januszczak

38-130 Frysztak, Glinik Dolny 112

+48 608 609 715, stara-wedzarnia@wp.pl, www.stara-wedzarnia.pl

Zakład zajmuje miejsce przedwojennej rzeźni, zaopatrującej okolicznych masarzy. W dawnej ubojni produkowano zarówno mięsa dla zakładów chrześcijańskich, jak i koszerne dla rzemieślników żydowskich. Frysztak znany był z kunsztu masarzy parających się wędliniarstwem. W okresie PRL przedwojenni rzemieślnicy zatrudnieni zostali w Spółdzielni, która spisała i wydała w 1956 r. receptury. Zakład Stara Wędzarnia korzysta z nich do dzisiaj.

 

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”

35-064 Rzeszów, Rynek 16/1, +48 17 852 85 26, 

info@procarpathia.pl, www.procarpathia.pl, www.podkarpackiesmaki.pl

Stowarzyszenie istnieje od 2004 r. i w głównej mierze zajmuje się pozyskiwaniem, zarządzaniem i rozliczaniem projektów współfinansowanych ze środków zewnętrznych. Jako instytucja otoczenia biznesu opracowuje strategie rozwoju, studia wykonalności, audyty marketingowe, analizy, itp. Dla sektora MŚP oferuje doradztwo inwestycyjne, organizację szkoleń, usługi z zakresu HR, konsultacyjno-doradcze, badawcze i marketingowe. Stowarzyszenie prowadzi ponadto działalność wydawniczą, promocyjną oraz badawczą.

 

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach

39-432 Gorzyce, Wiejski Dom Kultury we Wrzawach 485, +48 512 171 470, 

spft.wrzawy@op.pl, www.fasola-wrzawska.prv.pl

Organizacja zrzesza 32 rolników - producentów fasoli tycznej „Piękny Jaś”, z których 11 prowadzi uprawę zgodną z certyfikatem. Od 13 stycznia 2012 r. Chronioną Nazwą Pochodzenia „fasola wrzawska” może być znakowana tylko fasola pochodząca z upraw na ściśle określonym terenie.


U Schabińskiej – Wędliny Regionalne

Sklep: Zimna Woda 66, 38-200 Jasło, +48 13 448 08 80, +48 503 199 466, 

+48 797 334 662 (sprzedaż bezpośrednia), +48 797 334 667 (sprzedaż sklepy), 

www.uschabinskiej.pl/wedliny_regionalne

W stałej ofercie masarni jest 69 rodzajów wyrobów mięsnych i 13 pozycji z koniny, w tym kiełbasa belgijska, szynka, kabanosy luksusowe, słoninę wędzoną oraz pasztet i pieczeń. Produkują również wyselekcjonowane wyroby z mięsa wieprzowego, m.in.: szynkę staropolską, boczek wędzony, golonko pieczone, kaszankę z kaszą jęczmienną, także kaszankę z wątróbką oraz salceson, klops pieczony i pasztet domowy.

 

Winnica Sztukówka Leszek Szczęch

Glinik Średni 153, 38-130 Frysztak, 

+48 605 539 422, winnica@sztukowka.pl, www.sztukowka.pl

Winnica została założona w 2009 r. przez Dorotę i Leszka Szczęchów. Uprawianych jest w niej 10 odmian winorośli na wina czerwone i różowe oraz białe: Rondo, Regent, Marechal Foch, Leon Millot, Cabernet, Cantor oraz Solaris, Siegerrebe, Seyval Blanc, Johanniter, Hibernal.

 

Wytwórnia Ciast i Lodów „Santos” Marek Bargieł w spadku

38-422 Krościenko Wyżne, ul. Południowa 51, 

+48 13 431 68 42, santos@santos.pl, www.santos.pl

Firma SANTOS to cukiernia z rodzinną i długoletnią tradycją, aż od 1974 r. SANTOS posiada własną przetwórnię owoców i warzyw. W ofercie oprócz szerokiej gamy konfitur owocowych jest także Konfitura z Płatków Róży, za którą w 2009 roku otrzymano tytuł Polski Producent Żywności 2008 oraz Złoty Laur w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie. Firma posiada własną plantację - ponad 3000 krzewów specjalnej odmiany róży. Wszystkie przetwory powstają według tradycyjnych, regionalnych receptur, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. W ofercie są także praliny, czekolady, owoce w czekoladzie oraz ciasteczka kruche. Wszystkie produkty wykonywane są ręcznie.

 

Zagroda Edukacyjna Serowy Raj Bożena Wisła

38-610 Polańczyk, Bukowiec 73, +48 697 761 807

Gospodarstwo położone jest w bieszczadzkiej miejscowości Bukowiec u podnóża Korbani w dolinie rzeki Solinka. Tutaj powstają sery produkowane ręcznie z mleka od krów rasy Simental z własnej hodowli: ser podpuszczkowy z nutą leśną, ser z czarnuszką, ser z kozieradką, ser z pieprzem czerwonym czy zielonym, a także ze śliwką, również z papryką, z orzechami czy czysty obsypany czubrycą zieloną. Ser z samą bazylią, a także z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią, wreszcie sery wędzone.

 

• „Zagroda Handzlowianka” Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Obszarów 

Wiejskich

37-123 Handzlówka 267

+48 519 677 115, handzlowianka@gmail.com, www.handzlowianka.pl

Stowarzyszenie zajmuje się produkcją i sprzedażą artykułów żywnościowych o znakomitych walorach smakowych. Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowane są m.in. handzlowski chleb domowy, serownik, handzlowska bułka pszenna.

Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch w spadku

35-011 Rzeszów, ul. gen. Pułaskiego 1, +48 17 853 85 88, 

+48 696 477 708, zpc-iza@wp.pl, www.cukiernia-piekarniaiza.pl

Firma produkuje chleb oraz wyroby piekarnicze, a także ciasta i ciasteczka. Zarejestrowała cztery swoje wyroby na LPT: chleb sędziszowski żytni, makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto z jagodami. Z sukcesem sprzedaje się np. chleb żytni na zakwasie i... pizza rzeszowska.

 

Zakład Mięsny „Jasiołka”, „JK” sp. z o.o.

38-450 Dukla, ul. Nadbrzeżna 1, 

+48 13 433 08 02, jasiolka@interia.pl, www.jasiolka.pl

Specjalnością zakładu są tradycyjne i ekologiczne wędliny, m.in. kabanos dukielski, kiełbasa dukielska sucha, kiełbasa pradziada. Nowość stanowią powstające tu wyroby surowe długo dojrzewające. Ich cechą szczególną jest kąpiel serwatkowa, która w procesie produkcji wzbogaca smak oraz przedłuża trwałość do kilku miesięcy.

 

Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO” sp. z o.o.

36-051 Górno, ul. Centralna 4, 

+48 17 772 87 15, gorno@smakgorno.pl, www.smakgorno.pl

Zakład prowadzi działalność w zakresie skupu trzody chlewnej, uboju i rozbioru mięsa wieprzowego, produkcji pełnego asortymentu wędlin, szynek, wędzonek, wyrobów podrobowych, drobiowych, garmażeryjnych, konserw w słojach. Sprzedaż realizowana jest w ponad 1000 placówkach handlowych Polski płd.-wsch. oraz na terenie Anglii i Włoch. Dzięki stosowaniu tradycyjnych metod i receptur 10 produktów zostało wpisanych na LPT. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego tworząca krajowy system jakości żywności ,,Jakość Tradycja'' wyróżniła i certyfikuje 4 wyroby.

 

Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska

35-119 Rzeszów, ul. Jana Wiktora 57A, +48 17 863 57 00, ramska@pro.onet.pl

Firma działa od 1991 r. w segmencie produkcji wyrobów o przedłużonej trwałości typu paluszki i precle. Jej „flagowym okrętem” są znane i lubiane precle rzeszowskie MAX-y. Ponadto firma produkuje: paluszki słone rzeszowskie, paluszki z kminkiem rzeszowskie, precle rzeszowskie, precelki słone rzeszowskie oraz przekąskę rzeszowską. Najnowszym wyrobem są precle rzeszowskie okrągłe.

Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol” sp. z o.o.

36-025 Dylągówka, Grzegorzówka 6, +48 669 017 235, baszpol@gmail.com

Piekarnia w Grzegorzówce wytwarza pieczywo ekologiczne i tradycyjne bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur: m.in. chleb orkiszowy na zakwasie, chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne. Znane są także powstałe tam ciastka domowe orkiszowe ręcznie wyrabiane, ekologiczne ciastka orkiszowe kruche tzw. „Klawisze” oraz ekologiczne płatki orkiszowe.

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak

38-100 Strzyżów, ul. Bieszczadzka 5a, 

+48 17 276 17 83, biurolesniak@interia.pl, www.zpm-lesniak.com.pl

Powstały w 1990 r. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Leśniak w Strzyżowie to firma z tradycjami. W ciągu 19 lat zakład przekształcił się w nowoczesną masarnię z własnym ubojem i wysoce wyspecjalizowaną produkcją produktów regionalnych. Firma produkuje obecnie ponad 100 gatunków wyrobów z mięsa wołowego, wieprzowego i drobiu.

 

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” sp. z. o. o.

36-100 Kolbuszowa, ul. Rzeszowska 7,  

+48 17 227 47 83, +48 609 222 061, orzech@orzech.com.pl, www.orzech.com.pl

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Orzech Sp. z o.o. w Kolbuszowej zajmuje się produkcją przetworów ze świeżych owoców i warzyw. Oprócz przetwórni, ZPOW Orzech posiada sieć delikatesów firmowych „Orzech”. Zakład specjalizuje się w produkcji szerokiej gamy: sałatek, dżemów, powideł, marmolad, pieczarek, papryk, ogórków oraz wielu innych przetworów, łącznie w asortymencie firma oferuje ponad 80 pozycji smacznych i zdrowych przetworów owocowo-warzywnych.

 

Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka-Ligęzy w Rzeszowie

35-055 Rzeszów, ul. Spytka Ligęzy 12, 

+48 17 748 35 00, sekretariat@zsgrzeszow.pl, www.zsg.rzeszow.net.pl

Szkołę co roku opuszcza ponad 300 absolwentów dostarczając gastronomii i hotelarstwu wysoko wykwalifikowanych pracowników.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION