KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 20 Lipca 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Z kart historii

Smażenie powidła w kuchni dworskiej w Siennowie.

„Smażenie powidła odbywało się co roku jesienią, na wolnym powietrzu na dziedzińcu kuchennym, w pogodny, wybrany dzień, w wielkim 100-litrowym, miedzianym kotle. (…)Poprzedniego dnia wykopywał (któryś ze świadomych pracowników) wąski a głęboki rowek.

Podkarpacka tradycja z sabaudzkim rodowodem

Tradycja wypieku jarosławskich biszkoptów sięga XIX w. i łączy się ją przede wszystkim ze Stanisławem Gurgulem, osiadłym w Jarosławiu kupcem, producentem żywności, radnym miasta i działaczem społecznym.

Tradycja Pogórzy

Pogórze Karpackie jest najniżej położoną częścią polskich Karpat, którą tworzy zespół niewysokich wzniesień (350-600 m n.p.m.), o łagodnych stokach. Przebiega równoleżnikowo szerokim blisko 60-kilometrowym pasem od Kotliny Sandomierskiej aż po obniżenie..

Kuchnia w górach Łemków i Bojków

Bieszczady to region, który nie rozpieszczał swoich mieszkańców obfitością płodów. Nienajlepsza jakościowo ziemia i surowy, górski klimat, powodowały, że często pod strzechy chyż zaglądał głód, zwłaszcza na przednówku.

Lasowiacy

Puszcza Sandomierska stanowi jeden z większych kompleksów leśnych w Polsce i pomimo, że brak jej dziewiczego charakteru to jej lasy są nadal rozległe i różnorodne pod względem biologicznym. Ten kompleks leśny ciągnie się południkowo na terenie Kotliny San

Historia gospodarcza Podkarpacia. Młynarstwo w 20-leciu międzywojennym

Rozpoczynamy cykl szkiców, w których przyjrzymy się poziomowi i powszechności podkarpackiego rzemiosła. Nie ujdzie naszej uwadze dostępność rękodzielników dla szerokich mas społecznych, a z uwagi na przewagę wsi nad liczebnością miast skupimy się przede w
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION