Aktualności

Spada konsumpcja chleba w Polsce

  • 09-10-2014
Polacy jedzą coraz mniej chleba. Przeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne. - Kiedy Polacy zaczną wreszcie doceniać dobre, rzemieślnicze pieczywo? - pyta się retorycznie Henryk Szczęch z Piekarni "IZA" w Rzeszowie.

Piwo inspirowane serialem HBO

  • 09-10-2014
„WATAHA” to nazwa najnowszego piwa Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior, które zostało zainspirowane Bieszczadami, wilkami i najnowszym serialem produkcji HBO. Oficjalna premiera piwa nastąpi 12 października br. i zbiegnie się z premierą serialu Wataha.

Zawód smolarza

  • 08-10-2014
Kiedyś tym słowem określało się człowieka zajmującego się wyrobem smoły lub nią handlującego. Dziś to synonim węglarza lub wypalacza, czyli osoby trudniącej się wypalaniem węgla drzewnego. Zawód, który podróżnikom od zawsze kojarzył się z bieszczadzkim pejzażem może wkrótce przejść do historii, wyparty przez produkcję przemysłową i import węgla drzewnego. Wystarczy wspomnieć, że w roku 2000 smolarzy - wypalaczy można było spotkać w blisko 50 bazach, a do zeszłego roku pozostało ich już czterokrotnie mniej.

Podkarpacki pszczelarz jakich mało

  • 08-10-2014
Kilka zdań od Jerzego Bańkowskiego, którego rodzina od trzech pokoleń zajmuje się pszczołami, właściciela ekologicznej pasieki w Korzenicy i twórcy niezwykłych miodów.

Kto wygra w plebiscycie?

  • 07-10-2014
Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna opublikowała cząstkowe wyniki plebiscytu „Podkarpackie Ulubione”, którego celem jest wyłonienie najpopularniejszych i najbardziej docenianych atrakcji turystycznych. Strona konkursu: http://konkurs.podkarpackie.travel/. Głosowanie trwa do 17 października br. Udział w nim może wziąć każdy. W plebiscycie biorą także udział obiekty ze Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki.

Czy będzie podkarpacki cydr?

  • 07-10-2014
Sprzedaż cydru w Polsce w latach 2013-2019 ma rosnąć w tempie niemal 30 proc. rocznie. To wyniki najnowszej prognozy firmy International Wine & Spirit Research (IWSR). Żaden inny dostępny na rynku alkohol nie będzie rósł tak szybko - czytamy w „Rzeczpospolitej”.

Bobry kontra Wilcza Jama w Smolniku

  • 06-10-2014
W niedzielę bobry przerwały groblę i spuściły prawie całą wodę ze stawu hodowlanego znajdującego się przy Karczmie Wilcza Jama w Smolniku. Właściciele maja do sprzedania ok. 100 kg patroszonego pstrąga. Cena 20 zł za kg. Tel. 530 561 047.

Biesiada nad Morawskim Łęgiem

  • 06-10-2014
Ta cykliczna impreza, zorganizowana w niedzielę 5 października br., przez Centrum Kulturalne w Przemyśla, jest elementem promocji dziedzictwa z obszarów powiatów jarosławskiego, przeworskiego i przemyskiego. Biorące w nim udział Koła Gospodyń Wiejskich tego dnia prezentują nie tylko ciekawe elementy jadła i napitku z terenu wsi, ale także stroje ludowe, a nawet elementy dawnego wyposażenia kuchni czy gospodarstwa.

Konina - tabu w kuchni polskiej

  • 06-10-2014
Nie sposób zaprzeczyć, że mięso z konia jest zdrowe. Konina to mięso chude i co za tym idzie niskokaloryczne. Zawiera znaczne ilości żelaza oraz błonnika. Jest źródłem białka, a jego skład aminokwasowy jest dobrze zbilansowany z potrzebami fizjologicznymi człowieka. Parametry mięsa końskiego nie odbiegają od innych gatunków mięsa. Ma wartość odżywczą wyższą niż wołowina, wieprzowina i baranina.

Wypij na zdrowie na Słowacji

  • 05-10-2014
Już po raz 15. odbędzie się jesienny Małokarpacki Szlak Winny, na którym w terminie 14-15 listopada br. odbędą są DNI OTWARTYCH PIWNIC. Wspólnie z właścicielami winnic od Bratysławy aż po Trnawę przygotowano ponad 150 starych, urokliwych piwnic, w których będziecie można delektować się smakiem szlachetnych, regionalnych win.
1  «««  185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION