Aktualności

Konkurs na najlepsze danie z podkarpackiej wołowiny rozstrzygnięty

  • 26-10-2014
Przemysław Wieloch i Izabela Sowińska z Restauracji Jan w Bełchatowie zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej, który odbył się w Rzeszowie w sobotę, 25 października br.
Do konkursu zgłosiło się 30 zespołów z całej Polski. Po preselekcji kapituła wybrała dziewięć zespołów. Niestety nie było wśród nich żadnej restauracji z województwa podkarpackiego. Jury, w skład którego wchodzili znani szefowie kuchni, między innymi znany z telewizyjnego Master Chef Michel Moran, oceniało smak i wygląd potraw (oprócz wołowiny do przyrządzenia był również deser z czekolady). Ponadto dwuosobowe jury techniczne oceniał czystość miejsce pracy, przygotowanie, czystość, podział pracy, techniki produkcji, zespołowość. I jak się okazuje, to też było ważne i wpłynęło na wynik. Pierwsze miejsce zajęli Przemysław Wieloch i Izabela Sowińska z restauracji „Jan” w Bełchatowie.
I Ogólnopolski Konkurs w Przyrządzaniu Potraw z Podkarpackiej Wołowiny ma na celu promocję mięsa wołowego pochodzącego z Podkarpacia. Hodowców bydła wspiera samorząd województwa, który realizuje program ochrony trwałych użytków zielonych poprzez naturalny wypas, na który przeznaczył 5 mln 800 tys. zł. Impreza była finansowana z unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Źródło: www.gospodarkapodkarpacka.pl, www.facebook.com/galeriarzeszow
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION