Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki
Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki ma na celu promowanie zwiedzania regionu poprzez jego bogatą tradycje kulinarną i poznawanie województwa podkarpackiego poprzez wrażenia kulinarne. W obiektach gastronomicznych można zamówić proziaki, hreczanyki, fuczki, stolniki czy zalewajkę oraz inne tradycyjne potrawy.
A „smakami regionalnymi” może interesować się każdy, niezależnie od wieku, płci czy narodowości. I na koniec to co najważniejsze - sztuka kulinarna jest jedyną dziedziną sztuki, która przemawia do wszystkich pięciu ludzkich zmysłów, z tym tak czułym dla naszej pamięci – smakiem.
Katalog producentów produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych
Stowarzyszenie "Pro Carpathia" dzięki dofinansowaniu projektu z KSOW wydało katalog producentów produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych.
XIV edycja Festiwalu Podkarpackie Smaki za nami...
Była to już XIV edycja tego wydarzenia, które jest podkarpackim świętem żywności wysokiej jakości.
Festiwal Podkarpackie Smaki
"XIV Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie"
29 maja - stadion sportowy w Górnie.
Spotkanie z przedstawicielami KOWR.
Celem spotkania było wsparcie produktów i producentów żywności ekologicznej, tradycyjnej, regionalnej oraz produktów wysokiej jakości.
Zanim przystąpimy do pieczenia chleba, przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i mieszamy z mąką.
Chrust inaczej faworki, to idealna alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek.
11-12 grudnia w G2A ARENA Targi EKOGALA
Dnia 11-12 odbędą się międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane przez Samorząd Województwa Podkarpackiego.
Ogórki kiszone z Zagrody Handzlowianka
Ogórki kiszone z Zagrody Handzlowianka
Podgórskie okolice Handzlówki charakteryzują się specyficznym klimatem, mającym wpływ na niepowtarzalne walory smakowe uprawianych ogórków, które znajdziemy praktycznie w co drugim ogródku. Podobnie jak uprawy czosnku, kopru i chrzanu.
Polska Ekologia na finale Górskich Samochodowych Mistrzostw Polski.
Polska Ekologia na finale Górskich Samochodowych Mistrzostw Polski prowadziło degustacje potraw z wieprzowiny.