Rzeszowskie pyszność z francuskim rodowodem
Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. A teraz mamy croissanty wypiekane w Rzeszowie z ciasta… drożdżowego. Ciut różnią się od francuskiego oryginału, ale też na tym polega ich innowacyjny charakter. Do wyboru jest np. nadzienie z tegorocznymi truskawkami w masie serowej. Tak więc jeszcze nie opatentowany przepis na to smaczne cudo jest w posiadaniu Zakładu Cukierniczo-Piekarniczy „IZA”, który sprzedaje je w cenie 2 złotych za sztukę w swoim firmowym sklepie przy ul. Pułaskiego 1.
Podkarpackie – gotujemy dla przyjemności!
Jaką kuchnię preferują mieszkańcy Podkarpacia? Gdzie lubią jadać? Ile średnio wydają „na mieście? Znamy już kulinarne trendy w Rzeszowie i województwie podkarpackim! Oto wybrane wyniki raportu „Polska na talerzu 2014” w woj. podkarpackim.
Cydr narodowym napojem w Polsce?
Coraz większą popularnością cieszy się w naszym kraju cydr, czyli napój alkoholowy powstały z jabłek, o zawartości alkoholu mieszczącej się w granicach 2-7 proc. Pamiętajmy, że w 2012 r. rynek cydru w Polsce praktycznie jeszcze nie istniał. W roku ubiegłym sprzedano natomiast już - szacunkowo - 2 mln litrów tego trunku. A w tym roku może to być od kilku do – jak szacują eksperci - nawet kilkunastu razy więcej. Dużo wpływ na to będzie miało lata, czy będzie upalne, czy raczej chłodne.
„Menu bez Glutenu” już w Rzeszowie
Hotel Ambasadorski położony jest przy Starym Rynku w Rzeszowie, zajmując dwie - częściowo odbudowane i odrestaurowane - XVII-wieczne kamienice (Rynek 13-14). Restauracja Hotelu Ambasadorskiego – na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - to obecnie jedyny lokal w stolicy województwa (i jeden z czterech na terenie Podkarpackiego), który przystąpił do programu Menu bez Glutenu. Mogą z niego korzystać także osoby nie będące gośćmi hotelu (więcej o programie: www.menubezglutenu.pl).
Tu zawsze można dobrze zjeść!
Kawiarnia Piwniczka w Ustrzykach Dolnych, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zajmuje - zgodnie z nazwą – podziemia kamienicy Rynek 17. Oferuje proste dania kuchni regionalnej oparte na świeżych produktach. Stąd też w menu możemy znaleźć na przystawkę proziaki z masłem czosnkowym i chleb ze smalcem podawany z ogórkiem kiszonym. Z zup można sięgnąć po zalewajkę (zupę na zakwasie z ziemniakami, grzybami i skwarkami) lub kapuśniak piwniczny na wędzonce z mięsem i grzybami. Na drugie to koniecznie tradycyjne knysze z sosem czosnkowym, hreczanyki w sosie grzybowym, gołąbki z tartymi ziemniakami lub wybierać z czterech rodzajów pierogów.
Krośnieńska pasieka na dachu warszawskiego hotelu
Hotel Regent w Warszawie ma na dachu siedem uli – i pozyskuje z nich kilkaset kilogramów miodu w sezonie. Ule na dachu hotelu Regent w Warszawie należą do znanego krośnieńskiego pszczelarza Marka Barzyka (na zdjęciu). - Pszczoły korzystają m.in. z dużego ogrodu przy ambasadzie rosyjskiej, gdzie rośnie wiele drzew – mówi pszczelarz.
Wołowina jest bardzo uniwersalnym mięsem – nic więc dziwnego, że w większości kultur znaleźć można tysiące sposobów jej przyrządzania.
Niezależnie od tego, czy jako kierunek podróży obierzemy sobie Australię, czy Stany Zjednoczone lub Chiny - w przydrożnej restauracji na pewno podadzą nam kawałek wołowiny przygotowany według lokalnego przepisu – na ostro, łagodnie, słodko, gorzko… I jeśli tylko mięso będzie dobrej, powtarzalnej jakości, jak choćby to dostępne ze znakiem QMP, czeka nas z pewnością chwila niezapomnianej przyjemności przy stole.
Podkarpacki kiermasz miodów
W sobotę, 11 października br., na placu przez Urzędem Wojewódzkim w Rzeszowie (al. Łukasza Cieplińskiego 4) podkarpaccy pszczelarze będą obchodzić X Jubileuszowe Święto Miodu. Na stoiskach znajdziemy produkty pszczele: miody, pyłki, nalewki, pierniki, kosmetyki, leki oraz akcesoria i literatura pszczelarska. Początek imprezy o godz.10.00, zakończenie 16.00.
Kolejne zbiory we własnej winnicy
Kilka dni temu w Winnicy Dworu Kombornia zakończono zbiory. Było to już drugie winobranie w tej stosunkowo młodej winnicy, której krzewy posadzono wiosną 2012 r. Ma ona nieduży areał, 5 arów, ale za to znakomitą lokalizację w centrum zabytkowego zespołu dworsko-parkowego, tuż obok malowniczych ruin XVII-wiecznego spichlerza.
Cztery produkty ORZECHA certyfikowane
Wacław Orzech, prezes Zakładu Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” z Kolbuszowej, podczas Targów POLAGRA FOOD z rąk Marka Sawickiego, ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odebrał trzyletnie certyfikaty Poznaj Dobrą Żywność na cztery produkty. Znakiem można sygnować wyroby: „Zasmażane warzywa”, „Zasmażane buraczki”, „Zasmażana kapusta biała” oraz „Zasmażana kapusta czerwona”.