Aktualności

„Pro Carpathia” na 22. Tour & Travel Warsaw

  • 28-11-2014
W Warszawie trwają (do soboty, 28 listopada nr.) Międzynarodowe Targi Turystyczne TT Warsaw. Na stoisku prezentującym Podkarpackie nie mogło zabraknąć Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, które przygotowało materiały z ofertami członków Karpackiego Klastra Turystycznego oraz Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki.

Regionalnie, tradycyjnie i ekologicznie czyli Kulinarne Smaki Szefów Kuchni

  • 28-11-2014
Proponujemy filmową wędrówkę kulinarną po przybytkach sztuki kulinarnej w Podkarpackiem.

Biesiady pamięci w Karczmie Dolina Pstrąga

  • 27-11-2014
Piątkowy wieczór, 28 listopada br., w Karczmie Dolina Pstrąga w Machowej poświęcony będzie pamięci znawczyni kuchni, Hannie Szymanderskiej, autorce ponad 60. książek kucharskich i popularyzujących kuchnie regionalną i staropolską. W ten wieczór i cały następny tydzień będą serwowane dania według jej przepisów.

Karpackie losy Wielkiej Wojny

  • 26-11-2014
Kończy się rok obchodów stulecia wybuchu w 1914 r. Wielkiej Wojny. Jednym z cenniejszych publikacji z tej okazji była książka „Karpacka wojna trzech cesarzy. Z działań wojennych I wojny światowej na lądzie i w powietrzu” prof. Andrzeja Olejko przygotowana przez Wydawnictwo „Carpathia” z Rzeszowa.

Świat kasz po raz ostatni

  • 25-11-2014
Jeszcze tylko w sobotę, 29 listopada br., w Muzeum Kultury Ludowej czyli skansenie w Kolbuszowej będzie można nauczyć się przygotowywać dania z kasz w ramach cyklu warsztatów „Nasze kasze”.

Lider tradycji

  • 24-11-2014
Podkarpaccy producenci, organizacje samorządowe i osoby prywatne zarejestrowały już 170 potraw i wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tym samym umocniła się pozycja naszego województwa, jako krajowego lidera, który daleko w tyle pozostawił inne regiony Polski.

Sylwester na wysokim – kulinarnie – poziomie

  • 22-11-2014
Grand Hotel w Rzeszowie (ul. Dymnickiego 1a) zaprasza do wspólnego spędzenia Sylwestra pod tytułem „Żydowskie wesele z nocą poślubną”. Za wrażenia kulinarne imprezy odpowiada Szef Kuchni Dariusz Polak, który poprowadzi pokaz gotowania na żywo oraz przygotuje aż trzy bufety: polski, żydowski i śródziemnomorski.

W Dukli będą warzyć piwo

  • 20-11-2014
W sobotę, 22 listopada br., o godz. 17.00 w Dukli, Rynek 18, odbędzie się pokaz warzenia piwa. Na miejscu przewidziane będą degustacje piw domowych oraz obszerny „wykład” (w formie luźnej rozmowy) na temat piwa i kultury piwnej w Polsce.

W stylu austriackim, przy lokalnych winach

  • 19-11-2014
Restauracja Wesele Hotelu Bristol (Rzeszów, Rynek 20-23), na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza na 4-daniową kolację z klasycznymi potrawami kuchni austriackiej oraz na degustację regionalnych win.

Mamy 170 powodów do dumy

  • 16-11-2014
Z datą 27 i 31 października br. wpisano na krajową Listę Produktów Tradycyjnych, zarządzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, cztery wyroby mięsne o podkarpackim rodowodzie. Mamy już ich na liście 170, z czego 49 to przetwory mięsne, co dobrze świadczy o przywiązaniu do tradycji zakładów masarskich z naszego regionu. W sumie na Liście jest już zarejestrowanych 1319 produktów, z których blisko 13 proc. określanych jako tradycyjne pochodzi z Podkarpackiego.
1  «««  179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION