„Pro Carpathia” na 22. Tour & Travel Warsaw
W Warszawie trwają (do soboty, 28 listopada nr.) Międzynarodowe Targi Turystyczne TT Warsaw. Na stoisku prezentującym Podkarpackie nie mogło zabraknąć Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, które przygotowało materiały z ofertami członków Karpackiego Klastra Turystycznego oraz Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki.
Regionalnie, tradycyjnie i ekologicznie czyli Kulinarne Smaki Szefów Kuchni
Proponujemy filmową wędrówkę kulinarną po przybytkach sztuki kulinarnej w Podkarpackiem.
Biesiady pamięci w Karczmie Dolina Pstrąga
Piątkowy wieczór, 28 listopada br., w Karczmie Dolina Pstrąga w Machowej poświęcony będzie pamięci znawczyni kuchni, Hannie Szymanderskiej, autorce ponad 60. książek kucharskich i popularyzujących kuchnie regionalną i staropolską. W ten wieczór i cały następny tydzień będą serwowane dania według jej przepisów.
Karpackie losy Wielkiej Wojny
Kończy się rok obchodów stulecia wybuchu w 1914 r. Wielkiej Wojny. Jednym z cenniejszych publikacji z tej okazji była książka „Karpacka wojna trzech cesarzy. Z działań wojennych I wojny światowej na lądzie i w powietrzu” prof. Andrzeja Olejko przygotowana przez Wydawnictwo „Carpathia” z Rzeszowa.
Świat kasz po raz ostatni
Jeszcze tylko w sobotę, 29 listopada br., w Muzeum Kultury Ludowej czyli skansenie w Kolbuszowej będzie można nauczyć się przygotowywać dania z kasz w ramach cyklu warsztatów „Nasze kasze”.
Podkarpaccy producenci, organizacje samorządowe i osoby prywatne zarejestrowały już 170 potraw i wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tym samym umocniła się pozycja naszego województwa, jako krajowego lidera, który daleko w tyle pozostawił inne regiony Polski.
Sylwester na wysokim – kulinarnie – poziomie
Grand Hotel w Rzeszowie (ul. Dymnickiego 1a) zaprasza do wspólnego spędzenia Sylwestra pod tytułem „Żydowskie wesele z nocą poślubną”. Za wrażenia kulinarne imprezy odpowiada Szef Kuchni Dariusz Polak, który poprowadzi pokaz gotowania na żywo oraz przygotuje aż trzy bufety: polski, żydowski i śródziemnomorski.
W sobotę, 22 listopada br., o godz. 17.00 w Dukli, Rynek 18, odbędzie się pokaz warzenia piwa. Na miejscu przewidziane będą degustacje piw domowych oraz obszerny „wykład” (w formie luźnej rozmowy) na temat piwa i kultury piwnej w Polsce.
W stylu austriackim, przy lokalnych winach
Restauracja Wesele Hotelu Bristol (Rzeszów, Rynek 20-23), na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza na 4-daniową kolację z klasycznymi potrawami kuchni austriackiej oraz na degustację regionalnych win.
Z datą 27 i 31 października br. wpisano na krajową Listę Produktów Tradycyjnych, zarządzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, cztery wyroby mięsne o podkarpackim rodowodzie. Mamy już ich na liście 170, z czego 49 to przetwory mięsne, co dobrze świadczy o przywiązaniu do tradycji zakładów masarskich z naszego regionu. W sumie na Liście jest już zarejestrowanych 1319 produktów, z których blisko 13 proc. określanych jako tradycyjne pochodzi z Podkarpackiego.