W chwili obecnej, na liście Komisji Europejskiej zarejestrowane są dwa produkty z Podkarpacia (na 36 z całej Polski):Podkarpacki miód spadziowy – wniosek o nadanie ChNP złożono 05.12.2006, produkt zarejestrowano 07.08.2010.
Jest to miód pochodzący ze spadzi zebranej przez pszczoły głównie z jodły pospolitej, może zawierać również spadź pochodzącą ze świerka i sosny zwyczajnej. Spadź pochodząca z jodły pospolitej jest jednak dominująca i jej udział w miodzie nie spada poniżej 70%. Miód przed skrystalizowaniem ma barwę ciemnobrązową z zielonkawymi refleksami aż do prawie czarnej, a po krystalizacji przyjmuje kolor nieco jaśniejszy. Miód odznacza się gęstą konsystencją i dużą lepkością. W smaku jest delikatnie słodki o typowo żywicznym zapachu, przypominającym igliwie.
Kolejny przysmak podkarpacki to:Fasola wrzawska – wniosek o nadanie ChNP złożono 24.09.2007, opublikowany został 11.01.2012.
"Fasola wrzawska" jest wytwarzana z nasion fasoli tycznej wielokwiatowej Piękny Jaś. Uprawiana jest ona na terenie trzech podkarpackich gmin: Gorzyce, Zaleszany i Radomyśl nad Sanem. „Fasola wrzawska” charakteryzuje się bardzo cienką skórką, a ziarna mają delikatny, łagodny smak.
Wyroby oznaczone jako GTS mogą być produkowane na terenie całego kraju, bez względu na to skąd pochodzi producent wnioskujący o rejestrację. Warunkiem jest stosowanie odpowiedniej receptury, surowców i procedur wytwarzania określonych podczas rejestracji w UE.