Aktualności

Tu można dobrze i solidnie zjeść

  • 22-09-2014
Dobra lokalizacja Restauracji U Schabińskiej - tuż przy obwodnicy Jasła - zachęca do zatrzymania się na odpoczynek i degustację. W tej restauracji posiłek można zacząć od pajdy chleba ze smalcem ze skwarkami albo porcją proziaków z masłem czosnkowym. Wielu zwolenników ma lokalny żur na naturalnym zakwasie i barszcz z ziemniakami i skwarkami.

Z tatarską dołmą w ofercie

  • 22-09-2014
Gościniec w Starym Siole Wetlinie, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, działa od 2002 r. w zaadaptowanej stare chacie ze wsi Zmiennica, spod Brzozowa, której najstarsze belki datowane są na 1905 r. Można tu zjeść pstrąga ze świeżą melisą z rusztu, jagnięcinę, schab faszerowany z boczkiem i cebulą czy najprostszą kaszankę.

Z dworską nutką nostalgii

  • 21-09-2014
Restauracja Pałacyk w Łańcucie ma swoją siedzibę w budynku, który zbudował w 1904 r. Filip Sanbra-Kahne, były uczestnik Powstania Styczniowego w szeregach Żuławów Śmierci. Obecnej zabytkowa willa „Pałacyk” mieści w swoich stylowych wnętrzach hotel, restaurację i kawiarnię. A w samej restauracji serwowane są dania kuchni polskiej i staropolskiej

Agroturystyka na najwyższym poziomie

  • 21-09-2014
Farma Albert Korzenie z Pruchnika promuje się pod hasłami: agroturystyka, jazda konna i kozie sery, które wędzą na drewnie z jabłoni. W sprzedaży mają także domowe wypieki. Potrafią z własnych wyrobów oraz kupionych produktów zrobić ucztę kulinarną, która zadowoli niejedno podniebienie.

Rzecz o sztuce robienia cukru z buraków, czyli historia Cukrowni w Przeworsku

  • 20-09-2014
Taki oto tytuł ma wystawa czasowej, która od 21 września br. do końca listopada prezentowana będzie w Muzeum w Przeworsku.

Miejsce z charakterem

  • 20-09-2014
Kawiarnia Piwniczka w Ustrzykach Dolnych zajmuje - zgodnie z nazwą – podziemia kamienicy Rynek17. Oferuje proste dania kuchni polskiej oparte na świeżych produktach. Stąd też w menu możemy znaleźć na przystawkę proziaki z masłem czosnkowym i chleb ze smalcem podawany z ogórkiem kiszonym.

Podkarpackie winiarstwo rośnie w siłę

  • 20-09-2014
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak np. Winna Góra, Winnica czy Winne; szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Miejsce przez Gessler odmienione

  • 19-09-2014
W dawnych zabudowaniach podworskich w Jasionce k. Rzeszowa (zaraz za bramą, po prawej stronie) czynna jest Karczma przy Dworze – na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - serwująca ciekawe regionalne dania kuchni karpackiej i węgiersko.

Muzeum Kultury Ludowej zaprasza

  • 19-09-2014
„Dziedzictwo - źródło tożsamości: między Wisłą a Sanem” - oto hasło tegorocznych obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa. Z tej okazji w skansenie w Kolbuszowej 21 września br. (niedziela) odbędą się pokazy budowania łodzi, pasjonujące gawędy o życiu na tratwie, smakowita kuchnia flisacka, wystawy dotyczące rybołówstwa, flisactwa, a także wody w skansenie...

Kulinaria na zamkowym poziomie

  • 18-09-2014
Restauracja Zamkowa, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znajduje się w XVI-wiecznym zamku w Dubiecku, którego właścicielami była m.in rodzina Stadnickich i Krasickich. Zespół dworsko-pałacowy jest jednym z najlepiej zachowanych w naszym regionie, a otaczającym fortalicjum parku rosą liczne, wiekowe dęby. Zamkowa kuchnia specjalizuje się w daniach kuchni staropolskiej.
1  «««  189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION