Aktualności

EkoBazar znów w CH Plaza Rzeszów

  • 02-10-2014
W czwartek, 2 października br. w CH Plaza Rzeszów rozpocznie się kolejny EkoBazar. Podczas czterodniowej imprezy będzie można kupić ekologiczne wędliny, ciasta, chleby litewskie, miody oraz przyprawy i oscypki. EkoBazar potrwa do niedzieli, 5 października, a stoiska będą czynne w godz. 10.00-20.00.

Ser Koryciński 12-stomiesięczny

  • 01-10-2014
W winobarze DeliWine&coffee w Rzeszowie pojawił się w sprzedaży tradycyjny Ser Koryciński po dwunastomiesięcznym leżakowaniu. Produkt ten to opcja dla odważnych wielbicieli ostrych, zdecydowanych smaków.

Zapisz sobie te daty w grafiku

  • 01-10-2014
Winobar DeliWine&coffee w Rzeszowie przygotowuje w piątek, 3 październik br. o godz. 20.00 degustację win węgierskich. Także w piątek, ale 24 październik br. znów o godz. 20.00 odbędą się degustacje łączone: polskie sery zagrodowe będą konsumowane w połączeniu z karpackimi winami.

Warsztaty degustacyjne

  • 01-10-2014
Warsztaty degustacyjne to mariaż przyjemnego z pożytecznym. Przyjemnego, bo jak inaczej określić obcowanie z winem, a pożytecznego ponieważ będziemy się uczyć i odkrywać tajemnice, które autor wina skrył w butelce. Obcowanie z winem jest przyjemne, ale świadome napawanie się jego walorami to doznanie mistyczne, w które doświadczony sommelier może nas wprowadzić.

„Z głogowskiej wędzarni”

  • 30-09-2014
Gmina Głogów Małopolski, we współpracy ze Stowarzyszeniem „Pro Carpathia” w ramach realizacji programu promującego lokalne produkty, wydała książkę kucharską „Z głogowskiej wędzarni” z regionalnymi, głogowskimi przepisami.

Uprawa winorośli w Podkarpackiem ma przyszłość

  • 30-09-2014
Podkarpackie wino wciąż jest towarem deficytowym i nie tak łatwo je kupić. Dostępne jest najczęściej w winnicach podczas degustacji, nielicznych sklepach, na targach wina lub Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle. Rozwój winiarstwa w Polsce wciąż blokują polskie przepisy niedostosowane do potrzeb i możliwości winiarzy. Tak przekonywał słuchaczy Radia Via Bogdan Kasperek, ze Zrzeszenia Producentów Win Gronowych „Galicja”.

Najlepsze lody w Polsce produkują w Przemyślu

  • 30-09-2014
Cukiernia Fiore z Przemyśla robi najlepsze lody w Polsce. Taki jest wynik internetowego rankingu przeprowadzonego przez wyszukiwarkę zumi.pl. Na przemyską cukiernię oddano 2903 głosy. W tyle zostawiła podobne przybytki „słodkości” z Krakowa, Warszawy czy Wrocławia.

W poszukiwaniu autentyczności

  • 29-09-2014
W Polsce pojawiła się moda na lokalne i regionalne produkty spożywcze, jeszcze do niedawna skazane na przegraną w wyścigu z produktami wielkich koncernów. O tym, jakie przemiany społeczne stoją za tym zjawiskiem, pisze w niezwykle ciekawym tekście Grzegorz Łapanowski.

Gdzie znajdziesz dobre sery

  • 29-09-2014
Zachęcamy do lektury bardzo ciekawego reportażu o bieszczadzkich serowarach, który zamieściła "Krytyka Kulinarna". Wprawdzie opisy są bardzo lakoniczne, ale towarzyszą im niezwykle klimatyczne zdjęcia.

Recenzja jasielskich smaków

  • 28-09-2014
Kuchnia w Restauracji U Schabińskiej w Jaśle smakuje jak u mamy, bo jest doprawiona wielkim sercem i życzliwością właścicieli, Kasi i Grzesia. Dwoją się i troją, razem z szefem kuchni P. Sławkiem, aby każde danie było wyborne i oferowało absolutną pełnię smaku.
1  «««  187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION