EkoBazar znów w CH Plaza Rzeszów
W czwartek, 2 października br. w CH Plaza Rzeszów rozpocznie się kolejny EkoBazar. Podczas czterodniowej imprezy będzie można kupić ekologiczne wędliny, ciasta, chleby litewskie, miody oraz przyprawy i oscypki. EkoBazar potrwa do niedzieli, 5 października, a stoiska będą czynne w godz. 10.00-20.00.
Ser Koryciński 12-stomiesięczny
W winobarze DeliWine&coffee w Rzeszowie pojawił się w sprzedaży tradycyjny Ser Koryciński po dwunastomiesięcznym leżakowaniu. Produkt ten to opcja dla odważnych wielbicieli ostrych, zdecydowanych smaków.
Zapisz sobie te daty w grafiku
Winobar DeliWine&coffee w Rzeszowie przygotowuje w piątek, 3 październik br. o godz. 20.00 degustację win węgierskich. Także w piątek, ale 24 październik br. znów o godz. 20.00 odbędą się degustacje łączone: polskie sery zagrodowe będą konsumowane w połączeniu z karpackimi winami.
Warsztaty degustacyjne to mariaż przyjemnego z pożytecznym. Przyjemnego, bo jak inaczej określić obcowanie z winem, a pożytecznego ponieważ będziemy się uczyć i odkrywać tajemnice, które autor wina skrył w butelce. Obcowanie z winem jest przyjemne, ale świadome napawanie się jego walorami to doznanie mistyczne, w które doświadczony sommelier może nas wprowadzić.
Gmina Głogów Małopolski, we współpracy ze Stowarzyszeniem „Pro Carpathia” w ramach realizacji programu promującego lokalne produkty, wydała książkę kucharską „Z głogowskiej wędzarni” z regionalnymi, głogowskimi przepisami.
Uprawa winorośli w Podkarpackiem ma przyszłość
Podkarpackie wino wciąż jest towarem deficytowym i nie tak łatwo je kupić. Dostępne jest najczęściej w winnicach podczas degustacji, nielicznych sklepach, na targach wina lub Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle. Rozwój winiarstwa w Polsce wciąż blokują polskie przepisy niedostosowane do potrzeb i możliwości winiarzy. Tak przekonywał słuchaczy Radia Via Bogdan Kasperek, ze Zrzeszenia Producentów Win Gronowych „Galicja”.
Najlepsze lody w Polsce produkują w Przemyślu
Cukiernia Fiore z Przemyśla robi najlepsze lody w Polsce. Taki jest wynik internetowego rankingu przeprowadzonego przez wyszukiwarkę zumi.pl. Na przemyską cukiernię oddano 2903 głosy. W tyle zostawiła podobne przybytki „słodkości” z Krakowa, Warszawy czy Wrocławia.
W poszukiwaniu autentyczności
W Polsce pojawiła się moda na lokalne i regionalne produkty spożywcze, jeszcze do niedawna skazane na przegraną w wyścigu z produktami wielkich koncernów. O tym, jakie przemiany społeczne stoją za tym zjawiskiem, pisze w niezwykle ciekawym tekście Grzegorz Łapanowski.
Gdzie znajdziesz dobre sery
Zachęcamy do lektury bardzo ciekawego reportażu o bieszczadzkich serowarach, który zamieściła "Krytyka Kulinarna". Wprawdzie opisy są bardzo lakoniczne, ale towarzyszą im niezwykle klimatyczne zdjęcia.
Recenzja jasielskich smaków
Kuchnia w Restauracji U Schabińskiej w Jaśle smakuje jak u mamy, bo jest doprawiona wielkim sercem i życzliwością właścicieli, Kasi i Grzesia. Dwoją się i troją, razem z szefem kuchni P. Sławkiem, aby każde danie było wyborne i oferowało absolutną pełnię smaku.