Aktualności

Akcja „Jem, bo polskie”

  • 28-09-2014
Ruszyła akcja uświadamiająca Polakom konieczność pomocy polskim producentom produktów objętych rosyjskim embargiem. „Jem, bo polskie” to inicjatywa Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.

Podkarpackie inaczej

  • 28-09-2014
Ukazał się nowy przewodnik po regionie – „Podkarpackie, od Kotliny Sandomierskiej po Bieszczady” wydany przez Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną. Autorami tego arcyciekawego bedekera są Magda i Mirek Osip-Pokrywkowie, podróżnicy, reportażyści, fotograficy, którzy tak bardzo zachwycili się Podkarpackiem, że przenieśli się do niego z Warszawy.

Miliony z Funduszy Szwajcarskich wspomogły Podkarpackie

  • 27-09-2014
Podkarpackie obok Małopolski, Świętokrzyskiego i Lubelszczyzny otrzymało największe wsparcie w kraju ze Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Wiele z tych zrealizowanych działań można było zobaczyć w sobotę na rzeszowskim Rynku.

Kulinarna uczta w TVP Rzeszów

  • 27-09-2014
Regionalna telewizja przygotowała dwa filmy poświęcone tradycji kulinarnej w Podkarpackiem. Pierwszy prowadzi po bieszczadzkich restauracjach, karczmach i oberżach szukając odpowiedzi na pytanie czy dawna spuścizna etniczna tego regionu zaważyła na jadłospisie współczesnych przybytków kulinarnych tego obszaru. Drugi to spotkania z szefami kuchni, którzy prezentują to co ich zdaniem mamy najlepszego do zaoferowania – kulinarnie - turystom.

Ogólnopolski Światowy Dzień Turystyki

  • 26-09-2014
W czasie Światowego Dnia Turystyki – obchodzące w tym roku 10-lecie istnienia - Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, otrzymało odznakę honorową „Za zasługi dla turystki”.

Nowe sery w Rzeszowie

  • 26-09-2014
Winobar DeliWine&coffee w Rzeszowie (Galeria Rzeszów, Al. Piłsudskiego 44, poziom 0, lokal 130) poza przednimi trunkami ma w swojej ofercie ciekawe sery. Do ciągle powiększanej palety doszły kolejne.

Nasze dziedzictwo kulturowe

  • 25-09-2014
Fundacja Wspomagania Wsi i Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza serdecznie zapraszają do udziału w konferencji pt. „Dziedzictwo kulturowe wsi podkarpackiej i małopolskiej - wiedza, dobre praktyki, wyzwania”. Konferencja odbędzie się w dniach 10-11 października 2014 r. w Bóbrce, w siedzibie Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego.

Kulinarna destynacja Bieszczadów?!

  • 24-09-2014
Bieszczady przodują w ilości miejsc z klimatem i dobrym jedzeniem. Do tej czołówki należy niewątpliwie Karczma Chata Wędrowca w Wetlinie. Jej wystrój miele zaskakuje ciepłem i trochę rustykalną formą, szczególnie tych którzy zachodzą tu po raz pierwszy. I to zarówno do pijalni piwa oraz wina na parterze, jak i restauracji na piętrze. Przygotowywane dania wiele wzięły z kuchni tradycyjnej i polskiej, ale zawsze z własnym dodatkiem, czy pomysłem. I nie ma się co dziwić, skoro wykorzystywane są lokalne produkty.

Smaki w cieniu klasztornego muru

  • 23-09-2014
Gospoda u Więcławów w Leżajsku prowadzona jest przez ludzi, których pasją jest gotowanie. Potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów, co łatwo poznać zasiadając za stołem. A w niewielu miejscach można zamówić na przekąskę półmisek z wiejskich wędlin lub unikalną kiełbasę zapiekaną w weku.

Kasza smakuje w Kolbuszowej

  • 23-09-2014
Warsztaty z Janiną Olszowy odbywają się w każdą ostatnią sobotę miesiąca. Menu wypełnione jest daniami z różnych rodzajów kasz. Udowadniamy, że są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Łatwo i szybko się je przyrządza. Od niedawna trafiają także na stoły renomowanych restauracji.
1  «««  188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION