Ruszyła akcja uświadamiająca Polakom konieczność pomocy polskim producentom produktów objętych rosyjskim embargiem. „Jem, bo polskie” to inicjatywa Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.
Ukazał się nowy przewodnik po regionie – „Podkarpackie, od Kotliny Sandomierskiej po Bieszczady” wydany przez Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną. Autorami tego arcyciekawego bedekera są Magda i Mirek Osip-Pokrywkowie, podróżnicy, reportażyści, fotograficy, którzy tak bardzo zachwycili się Podkarpackiem, że przenieśli się do niego z Warszawy.
Miliony z Funduszy Szwajcarskich wspomogły Podkarpackie
Podkarpackie obok Małopolski, Świętokrzyskiego i Lubelszczyzny otrzymało największe wsparcie w kraju ze Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Wiele z tych zrealizowanych działań można było zobaczyć w sobotę na rzeszowskim Rynku.
Kulinarna uczta w TVP Rzeszów
Regionalna telewizja przygotowała dwa filmy poświęcone tradycji kulinarnej w Podkarpackiem. Pierwszy prowadzi po bieszczadzkich restauracjach, karczmach i oberżach szukając odpowiedzi na pytanie czy dawna spuścizna etniczna tego regionu zaważyła na jadłospisie współczesnych przybytków kulinarnych tego obszaru. Drugi to spotkania z szefami kuchni, którzy prezentują to co ich zdaniem mamy najlepszego do zaoferowania – kulinarnie - turystom.
Ogólnopolski Światowy Dzień Turystyki
W czasie Światowego Dnia Turystyki – obchodzące w tym roku 10-lecie istnienia - Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, otrzymało odznakę honorową „Za zasługi dla turystki”.
Winobar DeliWine&coffee w Rzeszowie (Galeria Rzeszów, Al. Piłsudskiego 44, poziom 0, lokal 130) poza przednimi trunkami ma w swojej ofercie ciekawe sery. Do ciągle powiększanej palety doszły kolejne.
Nasze dziedzictwo kulturowe
Fundacja Wspomagania Wsi i Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza serdecznie zapraszają do udziału w konferencji pt. „Dziedzictwo kulturowe wsi podkarpackiej i małopolskiej - wiedza, dobre praktyki, wyzwania”. Konferencja odbędzie się w dniach 10-11 października 2014 r. w Bóbrce, w siedzibie Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego.
Kulinarna destynacja Bieszczadów?!
Bieszczady przodują w ilości miejsc z klimatem i dobrym jedzeniem. Do tej czołówki należy niewątpliwie Karczma Chata Wędrowca w Wetlinie. Jej wystrój miele zaskakuje ciepłem i trochę rustykalną formą, szczególnie tych którzy zachodzą tu po raz pierwszy. I to zarówno do pijalni piwa oraz wina na parterze, jak i restauracji na piętrze. Przygotowywane dania wiele wzięły z kuchni tradycyjnej i polskiej, ale zawsze z własnym dodatkiem, czy pomysłem. I nie ma się co dziwić, skoro wykorzystywane są lokalne produkty.
Smaki w cieniu klasztornego muru
Gospoda u Więcławów w Leżajsku prowadzona jest przez ludzi, których pasją jest gotowanie. Potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów, co łatwo poznać zasiadając za stołem. A w niewielu miejscach można zamówić na przekąskę półmisek z wiejskich wędlin lub unikalną kiełbasę zapiekaną w weku.
Kasza smakuje w Kolbuszowej
Warsztaty z Janiną Olszowy odbywają się w każdą ostatnią sobotę miesiąca. Menu wypełnione jest daniami z różnych rodzajów kasz. Udowadniamy, że są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Łatwo i szybko się je przyrządza. Od niedawna trafiają także na stoły renomowanych restauracji.