Aktualności

Biesiada nad Morawskim Łęgiem

  • 06-10-2014
Zespół „Grzęszczanie” z Grzęsk
Zespół „Grzęszczanie” z...
Stowarzyszenie Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego
Stowarzyszenie Tradycji i Kultury...
Zespół z Kisielowa
Zespół z Kisielowa
Strucla kapuściana
Strucla kapuściana
Prezentowane sajdy
Prezentowane sajdy
Ta cykliczna impreza, zorganizowana w niedzielę 5 października br., przez Centrum Kulturalne w Przemyśla, jest elementem promocji dziedzictwa z obszarów powiatów jarosławskiego, przeworskiego i przemyskiego. Biorące w nim udział Koła Gospodyń Wiejskich tego dnia prezentują nie tylko ciekawe elementy jadła i napitku z terenu wsi, ale także stroje ludowe, a nawet elementy dawnego wyposażenia kuchni czy gospodarstwa.
Tak było i w tym roku, do rywalizacji stanęło osiem podmiotów: KGW i stowarzyszeń, a tematem przewodnim konkursu kulinarnego była danie z kapustą oraz oddzielnie chleb. Zwyciężył Zespół „Grzęszczanie” z Grzęski, drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego, a trzecie - Zespół z Kisielowa. Jednak w mojej pamięci pozostanie na zawsze smak fenomenalnej strucli kapuścianej przygotowanej przez Zespół z Maćkówki oraz prezentacja co to jest sajdy (służąca do noszenia wody) wykonana przez panią ze wsi Grzęska.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION