W Kolbuszowej zrobisz kacapoły i inne przysmaki
W sobotę, 8 listopada br. w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej w godz. 11.00-14.00 Janina Olszowy przygotuje wraz z uczestniczkami i uczestnikami zajęć kapuśniak z kaszą jaglaną i kacapołami (robi się je z ziemniaków i słoniny), pierogi z kaszanką i kapustą, na deser suszone śliwki w płatkach owsianych.
Każdy może sobie wybrać zadanie - od przygotowania jednej potrawy w całości do drobniejszych czynności jak siekanie, zarabianie ciasta, lepienie pierogów czy gotowanie kaszy. W zajęciach udział weźmie maksymalnie 20 osób. Zapisy tel. 17 227 12 96 lub mail: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl. Liczba miejsc ograniczona, koszt: 25 zł/osoba. Zajęcia odbędą się w Szkole z Trzebosi na terenie skansenu.
Warsztaty odbywają się w ramach cyklu „Nasze kasze”. Przepisy z dotychczas przeprowadzonych warsztatów znajdą Państwo na stronie ww.muzeumkolbuszowa.pl w zakładce wydarzenia/warsztaty.