Aktualności

Wyróżnieni podwójnie

  • 09-12-2014
Dwór Kombornia i jego Restauracja Magnolia, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znalazły się w polskiej edycji przewodnika Gault& Millau, który od 50 lat wyznacza trendy na francuskim rynku kulinarnym. Po raz pierwszy w Polsce ukazała się publikacja prezentująca najlepsze restauracje, wyjątkowe hotele i regionalne specjały widziane okiem niezależnych ekspertów.

Wokół staropolskiej kuchni smaków

  • 08-12-2014
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie zaprasza we wtorek, 9 grudnia br., na spotkanie Klubu Czytelnika pod hasłem „Wokół staropolskiej kuchni smaków - średniowieczny stół królewski”.

O bożonarodzeniowej tradycji

  • 07-12-2014
W tegorocznym sezonie świątecznym Muzeum w Przeworsku prezentuje wystawę etnograficzną poświęconą tradycyjnemu regionalnemu zdobnictwu bożonarodzeniowemu. Otwarcie wystawy w sali wystaw czasowych Galerii „Magnez” nastąpi w niedzielę, 7 grudnia br., a czynna będzie ona do 2 lutego 2015 r.

Jarmark Świąteczny w Mielcu

  • 07-12-2014
Starostwo Powiatowe w Mielcu oraz Parafia św. Mateusza Apostoła i Ewangelisty w Mielcu zapraszają w niedzielę, 7 grudnia br., na Jarmark Świąteczny. Podczas Jarmarku prowadzona będzie Karczma Regionalna, w której odbywać się będzie bezpłatna degustacja potraw i dań zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych przez podmioty z powiatu mieleckiego.

Przepisy Pani Luśki po raz 9.

  • 06-12-2014
Stowarzyszenie Kulturalne „Dębina” z Krościenka Wyżnego koło Krosna wydało 9 zeszyt z przepisami kulinarnymi autorstwa pani Luśki czyli Eleonory Karaś. Autorka jest członkinią Koła Gospodyń Wiejskich i najlepszą kucharką w Krościenku, a sprawdzone przez siebie receptury zamieszcza w niedużych książeczkach kucharskich, których sława dawno przekroczyła granice wsi.

Polska spiżarnia pod lupą

  • 06-12-2014
Marynowane grzyby, pikle, kiszone ogórki, dżemy, powidła, kompoty – domowe przetwory to dla wielu symbol dawnych czasów, kiedy trudno było o cokolwiek na półkach sklepowych. Czy robienie przetworów wyszło już z mody? A może warzywa i owoce ze słoika nadal królują na polskich stołach? W najnowszym raporcie TNS Polska zagląda do polskiej spiżarni.

Smaki Galicji

  • 05-12-2014
Kuchnia stanowi równie ważny element dziedzictwa, co kultura i historia, a w przepisach kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenia kryje się nasza tożsamość. Międzynarodowe Centrum Kultury zaprasza do wspólnych poszukiwań smaku Galicji i włączenia się w akcję tworzenia wirtualnej galicyjskiej książki kucharskiej.

5 Targi BuzzArt Skład Rękodzieła Artystycznego

  • 05-12-2014
Impreza odbędzie się w dniach 5-7 grudnia br. w Galerii Miejskiej przy Zespole Szkół Plastycznych w Rzeszowie, wejście od ul. Dąbrowskiego. Czeka 50 stoisk, na których znajdziemy: oryginalne ubrania dla dzieci i dla dorosłych, tablice korkowe, magnetyczne i tradycyjne, ceramikę użytkową i ozdobną, ikony, obrazy, wyroby z filcu, niespotykaną biżuterię z przeróżnych materiałów często „nieoczywistych”, decoupage pod wszelką postacią, designerskie lampy, meble, artykuły wyposażenia wnętrz, wyroby szydełkowe, artystyczne kartki świąteczne, tradycyjne hafty, zabawki dla dzieci, prezenty dla mężczyzn i przede wszystkim ozdoby bożonarodzeniowe w różnych stylach.

Polacy wreszcie zaczęli jeść krajowe jabłka, akcja „Jem bo polskie” przynosi efekty

  • 04-12-2014
Promocja w ramach akcji „Jem bo polskie" daje efekty. W dwa miesiące sprzedaż samych jabłek w największych sieciach wzrosła nawet o 100 proc. Zyskują na niej też warzywa - czytamy w Rzeczpospolitej.

Z Rzeszowa przenieśli się do Jasła

  • 03-12-2014
EkoBazar otwiera dziś swoje podwoje w Jaśle, w Galerii Jasło przy ul. Jana Pawła II 37. Na stoiskach i straganach będzie można tu znaleźć i kupić do 6 grudnia br. czyli do soboty włącznie liczne wiktuały, m.in. wędliny ekologiczne, ryby, sery korycińskie i oscypki, pieczywo tradycyjne i ciasta, miody, przyprawy i czosnek, kresowe przysmaki z Litwy, a także kwasy chlebowe.
1  «««  177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION