Aktualności

Krakowskie Terra Madre z podkarpackimi firmami

  • 08-11-2014
Najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce i drobni producenci. Ludzie, którzy karmienie innych podnoszą do rangi sztuki – tak w skrócie można opisać bohaterów Terra Madre – Slow Food Festival, który odbywa się w dniach 7–9 listopada br. w Krakowie. Wśród wystawców nie mogło zabraknąć firm z Podkarpackiego: PPHU „AWB” Alina Becla z Handzlówki, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z markowej, Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu EKO BAŁON, Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” z Mszany, PHU „G. W. Kłaczyńscy” czyli Piekarnia „Chleb z Pieca” z Mielca, Restauracja „U Schabińskiej” z Jasła, Zakład Mięsny :Jasiołka” z Dukli oraz Stowarzyszenie „Pro Carpathia”.
Na program Terra Madre – Slow Food Festival złożyły się nie tylko targi dobrego jedzenia uzupełnione szeregiem warsztatów i laboratoriów, ale także spotkania w kilku krakowskich lokalach oraz kolacje przygotowane przez szefów kuchni rekomendowanych przez Slow Food Polska. Festiwal zwieńczy 2. Krakowski Festiwal Młodego Wina.
Targi odbywają się w dniach 8 i 9 listopada br. (Międzynarodowe Centrum Targowo-Konferencyjne EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9, godz. 11.00-19.00 w sobotę i godz. 10.00-18.00 w niedzielę) to okazja, by w jednym miejscu skosztować świeżej gęsiny, serów zagrodowych, dojrzałej wołowiny i soczystej jagnięciny, ryb bałtyckich i słodkowodnych, miodów, doskonałego pieczywa i słodyczy przygotowanych zgodnie z tradycją cukierniczą. Na targach jest blisko 70 producentów. Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo.
Obok targów i kolacji, atrakcją festiwalu są liczne laboratoria, podzielone na trzy sekcje: „Pić”, „Jeść” i „Gotuje się”. W programie pierwszej sekcji znalazły się m.in. degustacja najlepszych polskich piw rzemieślniczych, win naturalnych i tokajów. Ci, którym bliska jest kuchnia, mogą wybierać spośród eksperymentów kulinarnych dla dzieci z Dorotą Mintą, laboratoriów poświęconych chlebowi, opowieści o kawie, serach, starych polskich jabłoniach, polskich zbożach i mangalicy. Ostatnia sekcja to pokazy kulinarne w wykonaniu szefów kuchni rekomendowanych przez Slow Food oraz blogerów kulinarnych.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION