Aktualności

Rzeszowski Śledzik w Browarze

  • 25-12-2014
Stary Browar Rzeszowski (Rzeszów, Rynek 20-23) zaprasza na „Śledzika i Wódeczkę” w drugi dzień Świąt czyli w piątek, 26 grudnia br. o godz. 20.00.

Jemy jedną z najzdrowszych wieczerzy świątecznych w Europie

  • 24-12-2014
Polacy mają jedną z najzdrowszych kolacji świątecznych w Europie - to wynik badania przeprowadzonego przez szwedzką firmę Lifesum. Tradycyjne polskie potrawy znalazły się wśród trzech uznanych za najzdrowsze na naszym kontynencie.

Tradycje nam bliskie

  • 24-12-2014
Wigilia była uważana za dzień, który miał wpływ na nadchodzący rok. Niemal wszystko, co się w nim zdarzyło miało mieć skutki w przyszłości... Dlatego nie wolno było się kłócić, dzieci musiały być grzeczne, nie pożyczano niczego „żeby z domu nie ubywało". Już od samego rana domy odwiedzali sąsiedzi gospodarze składając życzenia by nadchodzący rok był pomyślny. Oprócz dorosłych chodziły także dzieci, które za życzenia dostawały specjalnie na ten dzień wypiekane bułeczki, szczodroki. Składające życzenia dzieci nazywano tak samo szczodraki.

Żurek zakwas z pszenicy orkiszowej

  • 23-12-2014
Wytwórnia Ciast I Lodów Santos Marek Bargieł z Krościenka Wyżnego w styczniu 2010 r., jako pierwszy producent w Polsce, wprowadziła do sprzedaży Żurek Santos – zakwas z pszenicy orkiszowej.

Konkurs na kartkę wojewody rozstrzygnięty

  • 23-12-2014
Praca 16-letniego Grzegorza Lisa ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1 w Przemyślu będzie oficjalną kartką świąteczną wojewody podkarpackiego. Wystawa prac konkursowych będzie prezentowana w holu Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego do 7 stycznia 2015 r.

Gdzie są najlepsze świąteczne pierniczki?

  • 22-12-2014
Pierniki to oczywisty specjał kulinarny i każdy na zadane pytanie z czym mu się kojarzą odpowie, że ze słynnymi wypiekami toruńskimi, wyrabianymi przez toruńskich piekarzy już od prawie 700 lat.

Pierogi i karp to nasze ulubione świąteczne potrawy

  • 22-12-2014
Polacy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez spotkania z rodziną i wspólnego biesiadowania przy stole. Spędzają przy nim nawet 10 godzin! Pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp oraz czerwony barszcz z uszkami to najczęściej wybierane świąteczne potrawy.

Czy podawać wino w Wigilijny Wieczór?

  • 21-12-2014
W polskiej tradycji wigilia to dzień postny, co oznacza, że również wolny od alkoholu. Jednak nasze przyzwyczajenia kulinarne się zmieniają i coraz częściej na wigilijnym stole pojawia się butelka dobrego wina. No tak, ale jakiego?

Promocja książki w skansenie

  • 21-12-2014
Od 6 lat Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej prowadziło badania terenowe. W poniedziałek, 22 grudnia br. o godz. 12.00 w szkole z Trzebosi na terenie Parku Etnograficznego w Kolbuszowej odbędzie się prezentacja książki „Źródła kultury ludowej Puszczy Sandomierskiej” podsumowującej wieloletnią pracę etnografów, folklorystów, kulturoznawców oraz etnomuzykologów.

Szanuj karpia świątecznego

  • 20-12-2014
Kampania społeczna ''Jeszcze żywy karp'', organizowana przez Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne Klub Gaja, już po raz kolejny ma zwrócić uwagę opinii publicznej na warunki transportu oraz sprzedaży karpi. Jej celem jest przekonanie klientów do kupowania karpi z lodu lub w płatach.
1  «««  174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION