Aktualności

Smaczne historyczne słodkości

  • 03-12-2014
„Katarzynka” to piernik figuralny nawiązujący do postaci św. Katarzyny, sprzedawany na odpustach w parafiach pw. św. Katarzyny. Wykonał go Jan Chruszcz w Kańczudze ok. 1970 r. To unikalne cukiernicze cudeńko przechowywane jest w Muzeum Zespole Pałacowo-Parkowym w Przeworsku.
Pierniki – najbardziej dekoracyjne ciasto figuralne, sprzedawane są do dnia dzisiejszego na odpustach i jarmarkach. Figuralne pieczywo odpustowe wytwarzane było przez małomiasteczkowych rzemieślników – piekarzy i piernikarzy. Pełnia rozwoju piernikarstwa przypadła na koniec XIX i początek XX w.
Produkcja pierników była sezonowa, uzależniona od świąt dorocznych. Na Wielkanoc wypiekano najwięcej baranków, kogutków. Na dzień 6 grudnia pieczono głównie „Mikołaje”, natomiast na Boże Narodzenie przygotowywano postacie aniołów, diabełków i znaczną ilość ozdób choinkowych, np. szopek, koników, laleczek, „panków”. Poza świętami na odpusty i jarmarki pieczono serca o różnej wielkości oraz koniki.
Pierniki kupowane na odpustach przez ludność wiejską zajęły poczesne miejsce w ludowej zwyczajowości. Serca kupowane były przez chłopców dla dziewcząt, dlatego na wypiekach tych umieszczano napisy imion dziewczęcych. Rodzice chrzestni, jako podarki z odpusty nabywali dla chrześniaków figurki niemowląt w beciku (powijakach), laleczki i koniki.
Przykładem małomiasteczkowego warsztatu piernikarskiego była Kańczuga. Od lat 60. XX w. wytwarzali tam pierniki Jan Chruszcz oraz Tadeusz Słowik, uczniowie piernikarskich mistrzów – Kuźniarowskich z Jarosławia.
Wytwórnia Wyrobów Cukierniczych Macieja Kuźniarowskiego w Jarosławiu jest liderem w dziedzinie wyrobu pierników dekoracyjnych i należy do nielicznej grupy tego typu zakładów w skali Polski. Jako firma powstała w 1935 r., jednak jej geneza sięga daleko wstecz - do II połowy XIX wieku. Wtedy to przybył do Jarosławia Józef Kupczakiewicz, lwowski piernikarz od pokoleń i, jak wykazują powiązania warsztatowe, rodzina Kuźniarowskich stała się w prostej linii spadkobiercą i kontynuatorem tych właśnie dawnych mistrzów wypiekających pierniki. Wyrobem pierników we Lwowie zajmowali się bowiem jeszcze w czasach zaboru austriackiego dwaj bracia Kuźniarowscy - Antoni i Kazimierz.

Źródło: www.facebook.com/pages/Muzeum-w-Przeworsku-Zespół-Pałacowo-Parkowy/487969641278895
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION