Aktualności

Ku pamięci Hanny Szymanderskiej

  • 30-11-2014
Od lewej: prezes  Stanisław Jarosz, szef kuchni Janusz Flis i muzyk Mateusz Mijal
Od lewej: prezes Stanisław...
W piątkowy wieczór (28 listopada br.) w Karczmie Dolina Pstrąga w Machowej rozpoczął się tydzień poświęcony Hannie Szymanderskiej, słynnej znawczyni kuchni, autorki ponad 60 książek kucharskich popularyzujących kuchnię regionalną i staropolską, laureatki Oskara Kulinarnego i wielu prestiżowych nagród. Hanna Szymanderska zginęła w wypadku samochodowym we wrześniu br. Od wielu lat była zawiązana z Podkarpaciem. Dni poświęcone Jej pamięci są wyrazem wdzięczności za przyjaźń i współpracę.
Najlepszym tego wyrazem jest prezentacja potraw wg przepisów Hanny Szymanderskiej, które serwowane będą przez cały tydzień w Karczmie Dolina Pstrąga w Machowej: krem dyniowy aromatyzowany krewetkami, klopsiki z jelenia w sosie myśliwskim oraz gruszka w winie. Dania przygotował Janusz Flis, szef kuchni Karczmy.
Podczas spotkania zaprezentowano urywki z jej książek: „Śluby Polskie” oraz z Encyklopedii Polskiej Sztuki Kulinarnej. Hanię wspominali Stanisław Jarosz, prezes PPM Taurus, jego córka Magdalena oraz Fryderyk Kapinos. Wieczór uatrakcyjnili swoimi występami znani muzycy: Mateusz Mijal z Jasła oraz Marcin Walkowicz z Tarnowa. Z dębickiego Zespołu Szkół Zawodowych im. Jana Pawła II uczennice zaprezentowały dwie kolekcje mody swojego autorstwa: Awangarda 2014 i Kolekcja Księżycowa.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION