Aktualności

Dwa Misie, czyli najnowsze piwo z bieszczadzkiego minibrowaru

  • 01-12-2014
Ursa Dwa Misie to piwo nawiązujące do belgijskich piw klasztornych. Charakteryzuje się złożonym smakiem i aromatem. Dominuje w nim tostowo-owocowa słodowość, która balansowana jest przez przyprawowy finisz uzyskany dzięki użyciu specjalnych, belgijskich szczepów drożdży - mówi Agnieszka Łopata, piwowarka z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa, działającej w Domu Wielkiej Niedźwiedzicy Ursa Maior w Uhercach Mineralnych.
Piwo pasuje do dań złożonych i pełnych. Pikantna i przyprawowa goryczka świetnie zrównoważy smak smażonych i pieczonych mięs, duszonych warzyw, grzybów, a także dojrzałych i tłustych serów. Słodowość piwa idealnie zbalansuje potrawy bardzo pikantne, dlatego Dwa Misie polecamy do ostro przyprawionych dań kuchni orientalnej, węgierskiej czy meksykańskiej.
- Na słodko pasuje do czekoladowych trufli, tortu orzechowego, pieczonych gruszek, szarlotki, strudla, makowca oraz deserów z miodem - dodaje Agnieszka Łopata.
Przy projektowaniu etykiety Bieszczadzka Wytwórnia Piwa po raz kolejny zdecydowała się na współpracę z Ryszardem Kają – uznanym malarzem, scenografem, plakacistą i podróżnikiem. Artysta w idealny sposób wykorzystał motyw bieszczadzkiego niedźwiedzia znajdujący się na plakatach firmowych Ursa Maior.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION