Sypnęło śniegiem w Bieszczadach
Stylowy Zajazd Pod Czarnym Kogutem położony jest w Bieszczadach w miejscowości Czarna Górna. Warto zatrzymać się tu szczególnie zimową porą, aby ogrzać się i zjeść coś dobrego i zgodnego z tradycją.
Produkcja rzemieślnicza w najlepszym wydaniu
Wyselekcjonowana mąka, naturalne składniki oraz sprawdzone receptury – to cała tajemnica sukcesu pieczywa z Piekarni Elżbieta Nawłoka „HELVA” w Rzeszowie.
Wczoraj był Śledzik, a dzisiaj Środa Popielcowa. W obydwa dni tradycyjnym daniem na stołach jest bałtycki śledź.
Z datą styczniową 2018 r. Podkarpackie zarejestrowało 222 wyrób na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych. Karpia wędzonego z Rudy Różanieckiej” na Listę zgłosił Zarząd Dóbr Smolin s.c.
Krosno – prawdziwy smak Podkarpacia
To miłe uczucie czytać o podkarpackiej gastronomi tekst pisany w superlatywach. A z tekstu wynika jednoznacznie, że Krosno staje się drugą stolicą kulinarną Podkarpackiego.
Arboretum w Bolestraszycach prowadzi od lat szeroką akcję popularyzacji tradycji wyrobów z derenia.
„Lady Fingers” czyli jarosławskie biszkopty
Tradycja wypieku biszkoptów przywędrowała do Jarosławia z terenów Sabaudii, późniejszego Księstwa Sabaudii-Piemontu.
Dzisiaj „Święto Łakomczuchów”
Już od rana przełykamy ślinę, zawieszamy dietę odchudzającą na kołku i cieszymy się, że dzisiaj Tłusty Czwartek.
Gdy szukamy dobrej szynki, kiełbasy, kabanosów czy innych klasycznych wędlin to często pierwsze skojarzenie dotyczy… Podkarpackiego – ostoi tradycyjnych produktów i potraw.
Tego smaku nie zapomnicie
„Kruche” to zupełnie nowe zjawisko na mapie produkcji cukierniczej w Podkarpackiem.