KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 16 Października 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktualności

„Lady Fingers” czyli jarosławskie biszkopty

  • 09-02-2018

Tradycja wypieku biszkoptów przywędrowała do Jarosławia z terenów Sabaudii, późniejszego Księstwa Sabaudii-Piemontu. Pierwsze biszkopty w tym mieście pieczono prawdopodobnie już od 1876 r. Kolejnym właścicielem tej firmy był Stanisław Gurgul z tytułem „cesarskiego i królewskiego dostawcy dworu”, a jej wyroby na początku XX wieku docierały do miast Austro-Węgier, Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji.


W latach 50. ubiegłego wieku fabryka została znacjonalizowana. Do 1993 r. występowała pod inną nazwą. W tym czasie produkowała: biszkopty, precle i paluszki telewizyjne. W 1993 r. wróciła do spadkobiercy prawowitych właścicieli i otrzymała nieco zmienioną nazwę Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula. Biszkopty są - jak w XIX wieku - wyrabiane i formowane ręcznie z następujących składników: mąka pszenna, jaja świeże, cukier biały, miód wielokwiatowy i śladowe ilości wodorowęglanu amonu, substancji spulchniającej, która pod wpływem wypieku ulatnia się. Wszystkie składniki miesza się i przygotowaną masę wlewa się do foremek. Po około 7-12 minutach pieczenia gotowe biszkopty wyjmuje się i schładza.

Wartości smakowe i odżywcze wyrobów doceniają nie tylko polscy konsumenci, ale również odbiorcy w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W tych krajach znane one są pod nazwą „Lady Fingers”.

 

Biszkopty produkowane są według receptury sprzed ponad 100 lat tradycyjnym ręcznym sposobem. Wartość odżywcza w 100 g produktu: energia 1696 kJ/405 kcal, białko 10,1 g, węglowodany 74,5 g, tłuszcz 7,4 g. W skład biszkoptów wchodzą: mąka pszenna, świeże jaja, cukier, miód. Biszkopty wytwarzane obecnie ze względu na wysoką wartość odżywczą, puszystą konsystencję i najwyższej jakości składniki polecane są wszystkim konsumentom a w szczególności niemowlętom, dzieciom i ludziom starszym oraz rekonwalescentów. Okres ich przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION