KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 16 Października 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktualności

Karp wędzony z Rudy

  • 12-02-2018

Z datą styczniową 2018 r. Podkarpackie zarejestrowało 222 wyrób na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której od kilku lat dzierży palmę pierwszeństwa. W skali Polski jest ich już 1767, ten ostatni - „karp wędzony z Rudy Różanieckiej” - na Listę zgłosił Zarząd Dóbr Smolin s.c.

 

Tradycja hodowli karpia w okolicach Rudy Różanieckiej sięga końca XIX w., kiedy to baron Ludwik Wattman założył pierwsze stawy karpiowe i pstrągowe. Sukcesywnie rozwijane gospodarstwo rybackie przed wybuchem II wojny światowej obejmowało obszar ok. 350 hektarów. W czasach PRL gospodarka stawowa była rozwijana, a stosunkowo łatwa dostępność ryb spowodowała, że stały się one częstym produktem spożywczym wśród mieszkańców okolicznych wsi i osad. Rozwinęły się różne metody przygotowania potraw z mięsa rybiego, w tym także umiejętności wędzenia karpia na szerszą skalę. Praktyka ta rozwinęła się na bazie wędzenia mięsa wieprzowego, bo prawie w każdym gospodarstwie znajdowała się wędzarnia, w której początkowo wędzono mięso wieprzowe, a później także i ryby. Potrawy z wędzonego karpia przygotowywane były na różne uroczystości i konkursy kulinarne.

 

Do przygotowania karpia wędzonego potrzebna jest ryba o wadze ok. 2 kg. Do wędzenia używa się przydomowej wędzarni, opartej na konstrukcji drewnianej, a do opału używa się drewna bukowego i olchowego, które w celu zwiększenia ilości dymu powinno być lekko wilgotne i pozbawione kory. Ryba wędzona jest w całości lub kawałkach. Po uwędzeniu mięso ma smak lekko słodkawy z zapachem dymu. Wędzonego karpia spożywa się przez cały rok, ale głównie podczas świąt, uroczystości rodzinnych i większych wydarzeniach na terenie wsi lub gminy.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION