Aktualności

Produkcja rzemieślnicza w najlepszym wydaniu

  • 14-02-2018
Wyselekcjonowana mąka, naturalne składniki oraz sprawdzone receptury – to cała tajemnica sukcesu ich pieczywa. Tą rodzinną piekarnią kieruje Elżbieta Nawłoka, ale bez pomocy synów Konrada i Karola oraz córek Agaty i Natalii nie byłoby łatwo. Każde z dzieci ma wyznaczone dziedziny i miejsce, w których doskonale się sprawdza. I wprawdzie historia piekarni sięga odległych czasów, to rodzina Nawłoków prowadzi ją od 1994 r.


Wyrób pieczywa jest tutaj produkcją rzemieślniczą, jest ono wypiekane w piecach szamotowych. Właścicielka stawia na tradycyjne receptury, ich chleby wypiekane są na naturalnym zakwasie chlebowym. Ale nie stroni od nowych pomysłów na ciekawe i prozdrowotne wypieki.

Jednym z nich jest chleb „żurawinka”. Do jego produkcji używana jest mąka żytnia razowa z bogactwem błonnika. W mące razowej zawarte są również minerały, m.in. fosfor, żelazo i cynk. Zaletą tej mąki jest także mniejsza zawartość skrobi. Postanowili wzbogacić ten chleb suszoną żurawiną. Dzięki niej wzmacniamy serce, żurawina hamuje też powstawanie zakrzepów i pobudza proces poszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu i ma działanie antybakteryjne. Składnikiem chleba pszenno-żytniego z tej piekarni jest również… dynia. Pieczony jest on na naturalnym zakwasie piekarniczym z mąki pszennej 750 oraz otrębów żytnich z dodatkiem płatków ziemniaczanych. Bazą płynną jest woda i serwatka. Oprócz tego znajdziemy tu jeszcze drożdże, sól oraz pestki z dyni zawierające witaminy z grupy B, witaminę C i wiele innych substancji zdrowotnych.

 

Kolejny ich pomysł to chleb bieszczadzki o wadze 600 gram, wyrabiany na bazie kwasu naturalnego i wypiekany metodą tradycyjną. Jego niepowtarzalny smak, przyjemny zapach i wygląd to efekt dobrej receptury, doboru mąki i naturalnych składników oraz sprawdzonych metod wypieku i ręcznego procesu przygotowywania pieczywa. Chleb żytni z kiszoną kapustą pieczony jest na bazie kwasu naturalnego z samej żytniej mąki typu 720 z kiszoną kapustą i cebulą. Wypieka się go w foremkach i posypuje otrębami. Cały proces jego produkcji wymaga znacznie większego wysiłku i nakładu pracy piekarzy. Ale to procentuje i doskonale wpływa na jego późniejszy smak i zapach, pozwala również zachować dłużej świeżość.

 

W sklepie firmowym w Rzeszowie przy ul. Reformackiej 5 - znajdującym się w pobliżu kościoła garnizonowego, kiedyś oo. reformatów – zawsze duży wybór. Oprócz bochenków chleba znajdziemy tu bułki o różnym kształcie i smaku: zwykłe, sztangielki, kajzerki, obwarzanki, grahamki, drożdżówki o różnych smakach, kruszonki, ciastka kruche, kapuśniaki i chałki, jak i liczne ciasta. Tutaj można usiąść na chwilę, wypić kawę. zjeść ciastko i za chwilę ruszać dalej.



Piekarnia Elżbieta Nawłoka „HELVA”

Rzeszów, ul. Reformacka 5, +48 17 853 36 98

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION