Metoda tłoczenia na zimno jest najstarszą naturalną metodą pozyskiwania oleju. Polega ona na wyciskaniu oleju przy użyciu pras ślimakowych, bez filtrowania, ekstrakcji i rafinacji.
Jagnięcina i baranina z Bieszczadów
W Karczmie Gościniec w Rzeszowie odbyły się warsztaty kulinarne prezentujące potrawy kuchni regionalnej, związane z kulturą pasterską.
Piękna słoneczna pogoda zachęciła do wyrwania się z miejskich pieleszy.
Czechom smakują podkarpackie smaki
Brneńskie Centrum Wystawiennicze w Czechach było gospodarzem Międzynarodowych Targów Spożywczych SALIMA / VINEX, które zapewniają przegląd zarówno czeskich, jak i zagranicznych dostawców żywności.
Podkarpaccy laureaci Eko-Inspiracji 2017
W środę, 28 lutego br., w Sali Notowań Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie odbyła się uroczystość ogłoszenia wyników V edycji internetowego plebiscytu „Eko-Inspiracja”.
Jarosław dobrymi ciastkami stoi
Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”-Pajda sp. w Jarosławiu tradycją swoich wyrobów sięga XIX wieku, chociaż początki tej firmy to rok 1951, kiedy to na bazie byłej piekarni wojskowej powstała Fabryka Przemysłu Cukierniczego „SAN”. W 2003 r. Jan Pajda odkupił jeden z zakładów - odpowiedzialny za wypiek biszkoptów - i utworzył spółkę F.P.C „San”-Pajda.
Będzie największa w kraju
Pijalnia Czekolady M.Pelczar Chocolatier w Korczynie k. Krosna - robi nową, WIELKĄ pijalnię czekolady na powierzchni 560 metrów kwadratowych.
Aktywne kobiety z Handzlówki
Już w latach 90. ubiegłego wieku kobiety nadawały ton aktywności społecznej w Handzlówce (gm. Łańcut). Ale dopiero od 2007 r. skupiły się na produkcji i sprzedaży tradycyjnej żywności.
Precle i przekąski z Rzeszowa
Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska w Rzeszowie działa od lutego 1991 r. w segmencie produkcji wyrobów o przedłużonej trwałości typu paluszki i precle.
Zapraszamy na podkarpackie proziaki
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.