KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 26 Maja 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Tego smaku nie zapomnicie

  • 06-02-2018
Monika Kuźniar z Kraczkowej
Monika Kuźniar z Kraczkowej

„Kruche” to zupełnie nowe zjawisko – rozpoczęcie działalności gospodarczej w 2017 r. - na mapie produkcji cukierniczej w Podkarpackiem. To całkowicie domowa wytwórczość, najwyższej jakości z surowców ekologicznych i certyfikatem ekologicznym na wszystkie wyroby.


Ciasteczek „kruchych” jest już w sumie kilkanaście rodzajów, a wszystkie są dziełem ręcznie wykonanym przez Monikę Kuźniar z Kraczkowej. Każdy tu znajdzie coś dla siebie: są z kawą, cynamonem, kawałkami czekolady, makiem, migdałami, kokosem, maślane. Tego smaku nie da się podrobić w żadnym przemysłowym zakładzie produkcyjny, to można wykonać tylko w realiach domowej manufaktury. A i same opakowania to małe dzieła sztuki, ręcznie robione z przemyślana dekoracją.

 

Ciasteczka maślane pieczone są ze swojskiego masła, śmietany, jajek i świeżutkiej mąki, całkowicie pozbawione konserwantów, ulepszaczy i barwników. Wolne od utwardzonych tłuszczy trans i długiej listy E. Właścicielka „Kruchych” postawiła na jakość i ekologię; wszystkie składniki (część pochodzi od lokalnych producentów z Podkarpackiego) mają stosowne certyfikaty. To czasem bardzo utrudnia działalność, bo nie może używać wszystkich – których by chciała – dodatków, ze względu na ich krótki termin przydatności do spożycia.

 

Pani Monika piekła „od zawsze”. To jej wielka pasja; w pieczenie angażuje się całą sobą w 101%. Zresztą w projekt „Kruche” zaprzątnięta jest bez reszty cała rodzina; końcowy efekt smakowy każdego z odmian „Kruchych” to ich wspólne dzieło - dopieszczenie przepisu do perfekcji. A skąd zrodził się pomysł wypieku ciasteczek i uczynienia z niego sposobu na biznes? Z nacisków znajomych odwiedzających nader chętnie jej dom i namawiających do ich produkcji na szerszą skalę. „Marnujesz swój talent” – przekonywali tak długo, aż tego lata „skapitulowała” i zarejestrowała „Kruche”. Opakowania dzięki przemyślanemu i gustownemu opracowaniu, nadają się na wyszukany i nietuzinkowy prezent.

 

Firma „Kruche” piecze najwyższej jakości - z surowców ekologicznych – ciasteczka, każde z certyfikatem ekologicznym. Maja kilkanaście przygotowanych receptur na swoje wyroby, z których dziewięć jest w stałej sprzedaży: maślane, z orzechami, z migdałami, z gorzką czekoladą, kawowe, z cynamonem, bezglutenowe, bez cukru i orkiszowe z kokosem. Nie są tanie, bo doskonała jakość i hand made muszą kosztować. A wszystkie dodatki dosypywane są „na bogato”, nie w wersji oszczędnościowej.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION