Cydr narodowym napojem w Polsce?
fot. Ambra
Coraz większą popularnością cieszy się w naszym kraju cydr, czyli napój alkoholowy powstały z jabłek, o zawartości alkoholu mieszczącej się w granicach 2-7 proc. Pamiętajmy, że w 2012 r. rynek cydru w Polsce praktycznie jeszcze nie istniał. W roku ubiegłym sprzedano natomiast już - szacunkowo - 2 mln litrów tego trunku. A w tym roku może to być od kilku do – jak szacują eksperci - nawet kilkunastu razy więcej. Dużo wpływ na to będzie miało lata, czy będzie upalne, czy raczej chłodne. Gazeta Wyborcza cytuje opinie ekspertów, że sprzedaż cydru na polskim rynku pod koniec tej dekady może przekroczyć nawet 50 mln litrów rocznie.
Wpływ na tak zawrotną dynamikę sprzedaży mają - zdaniem przedstawicieli firmy +H2O, jednego z pionierów produkcji cydru - także częste wizyty w ojczyźnie Polaków, na co dzień pracujących w Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich, gdzie spożywa się najwięcej cydru w Europie.
Grupa Ambra - lider rynku cydru w Polsce z ponad 40 proc. udziałem - wprowadziła do sprzedaży Cydr Lubelski w czerwcu 2013 r. i do końca ubiegłego roku sprzedała ok. 800 tys. litrów.
Źródło: www.portalspozywczy.pl