Listopadowe smaki w Siedlisku Janczar
Dla smakoszy Siedlisko Janczar w Pstrągowej proponuje urozmaicenie listopadowego, weekendowego menu w gęsinę pod różnymi postaciami oraz… kaczkę dziedziczki.
Pij soki, będziesz wielki
Owocowe Smaki z Trzciany k. Rzeszowa to spółka zajmująca się produkcją tłoczonych, ekologicznych soków z owoców i warzyw, a także produkcją ekologicznych chipsów jabłkowych.
Rogal z białym nadzieniem
Już w najbliższy piątek, 11 listopada br., Dzień Świętego Marcina. Cukiernia Słodkie Podarunki zaprasza do składania zamówień na tradycyjne rogale marcińskie z nadzieniem z białego maku.
w piątek, 11 listopada br., na Św. Marcina pojawi się w Restauracji Oranżeria w Rzeszowie filet z gęsi z sałatką z cykorii, polentą ziołową i sosem żurawinowo porzeczkowym.
Czas dobrej gęsiny nastał
Prawie w całej Europie w dniu św. Marcina z Tours na stołach pojawi się pieczona gęś. W Polsce tradycja ta odrodziła się po 2009 r., zyskała nawet dodatkowy wymiar patriotyczny: 11 listopada obchodzimy wszak Narodowe Święto Niepodległości.
Gratulacje dla zwycięzców
W ogólnopolskim Konkursie Piw Rzemieślniczych - Kraft 2016 w Poznaniu wielki sukces odniosła para piwowarów Restauracji Stary Browar Rzeszowski (Rynek 20-23) Aleksander Helman i Marcin Jędrzejewski
Zamiast po tabletki sięgnij po miód
Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje, może ulec jedynie zakwaszeniu, na przykład w kontakcie z ludzką śliną. W grobowcach faraonów znajdowano wyschnięty miód nadający się jeszcze do spożycia.
Historia rodu Bańkowskich związana z pszczelarstwem rozpoczyna się w… 1946 r., w którym to dziadek Jerzego Bańkowskiego pierwszą rodzinę pszczelą kupił za trzy korce pszenicy i przekazał swojemu synowi jako prezent.
Sandomierz - Święto Młodego Wina
W trzeci weekend listopada Sandomierz stanie się polską stolicą winiarstwa. Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy zaprasza na czwartą edycję tego święta.
Muzeum Lizaka będzie w Jaśle
Placówka ta to pomysł oparty na chęci przedstawienia historii jasielskich słodyczy - marka Liwocz reprezentuje bowiem blisko 60 lat doświadczeń w wytwarzaniu lizaków i karmelków.