W ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” PPM TAURUS z Pilzna otrzymał PERŁĘ 2016 za Gołąbki Podkarpackie z Pilzna.
Nagroda dla spółki Orzech
Pierwsze miejsce w Polsce i statuetkę programu „Lodołamacze 2016” w kategorii Zakład Pracy Chronionej otrzymał Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech” z Kolbuszowej, członek Klastra Podkarpackie Smaki.
Tradycyjne wypieki na muzealnych warsztatach
Muzeum Regionalne w Stalowej Woli zaprasza w październiku na niedzielne spotkania warsztatowe poświęcone tradycyjnym wypiekom.
W sobotę, 8 października br., w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej odbędą się kolejne warsztaty z cyklu „Rodzinne południe w skansenie”. Tym razem poświęcone będą modzie lasowiackiej.
Krosno z wielkim - kulinarnym – smakiem
Przedstawiciele mediów regionalnych odwiedzili dwie restauracje z Krosna, które w tym roku przystąpiły do Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki: pierwszą w Hotelu Polanka, a drugą - Naftaya – w Hotelu Nafta Krosno.
Smaczne, kolorowe i zdrowe
Dania i potrawy z dyni i buraka oraz ciasta z wykorzystaniem dyni i marchewki przygotowane przez panie z dziewięciu Kół Gospodyń Wiejskich oceniane były podczas IV Biesiady nad Morawski Łęgiem.
Jest taka karczma w Mielcu
Na planujących obiad z wyprzedzeniem ważna informacja: w Karczmie Polskiej w Mielcu czeka gorący żurek, sezonowy krem z dyni, pierogi oraz golonka.
Biesiada nad Morawskim Łęgiem
W niedzielę, 2 października br., o godz. 13.00 rozpoczyna się we wsi Morawsko (gm. Jarosław) IV „Biesiada nad Morawskim Łęgiem” – Prezentacja Tradycyjnych Potraw Wiejskich.
Spotkania przy zastawionym stole
W niedzielę, 2 października br. w Ośrodku Kultury w Szawnem (gm. Komańcza) odbędzie się impreza III Spotkanie przy stole. Początek o godz. 15.00.
Amerykanie zobaczą nasz Szlak
Przez dwa dni ekipa telewizyjna realizowała w Podkarpackiem - na zamówienie kanału publicznego telewizji amerykańskiej - „story” o kulinariach naszego regionu, wędrując po Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaku.