Kapuśniaczki lubię szczególnie
Proziaki dla wielu są synonimem podkarpackiej, wiejskiej kuchni. Dołączyłbym do tego także kapuśniaczki, które w różnych wersjach pieczone są w piekarniach i cukierniach w naszym regionie.
Pij i wspieraj bieszczadzką przyrodę
Piwo Bieszczadzcy Mocarze to innowacyjny efekt współpracy Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior z Uherców Mineralnych ze znanym fotografem Mateuszem Matysiakiem. Dochód ze sprzedaży wspiera ochronę dzikich zwierząt w miejscu gdzie jest ich dom.
Już za kilka dni, w sobotę 19 listopada br., w Domu Kultury w Maleniskach rozpocznie się szósta edycja konkursu przetworów tradycyjnych z powiatu jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni”.
Koncert polskiej aktorki teatralnej i filmowej Marty Bizoń odbędzie się w piątek, 18 listopada br. o godz. 20.00 w Karczmie Jorgula w Nowej Dębie.
Tu zapomnisz o bożym świecie
Jest takie magiczne miejsce gdzie czas zwalnia, a my zapominamy o bożym świecie. Zwie się Cukiernią Fiore, a zlokalizowane jest w Przemyślu przy ul. Kazimierza Wielkiego 17B.
Beskidzkie miody są w Rzeszowie
Tradycja w liczącym 240 uli Ekologicznym Gospodarstwie Pszczelarskim EKO BAŁON w Niżnej Łące (gm. Miejsce Piastowe) - własność Marty i Krzysztofa Bałon - kontynuowana jest już w trzecim pokoleniu.
Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach zrzesza 32 rolników – producentów fasoli tycznej „Piękny Jaś”, z których 11 prowadzi uprawę zgodną z certyfikatem.
W dniach 11-13 listopada br. świętomarcińska gęsina zawita - już po raz trzeci - do Restauracji Cuda Wianki (Przemyśl, Rynek 5).
Świętomarcińskie zwyczaje
Trwają także intensywne przygotowania - do dnia 11 listopada br. - w Karczma Pod Semaforem w Bachórzu.
Z okazji Dnia Świętego Marcina szef kuchni restauracji w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej k. Lubaczowa przygotował specjalne menu z gęsiny.