Tradycja jedzenia gęsiny w naszym kraju sięga stuleci. Mięso to było polecane już w pierwszej polskiej książce kucharskiej zatytułowanej „Compendium ferculorum”, wydanej w roku 1682. Obecnie gęś biała kołudzka jest specjalnością polskiego rolnictwa, a jednocześnie przynoszącym niezłe dochody hitem eksportowym, o czym najlepiej świadczy jej trwała obecność na wymagającym niemieckim rynku.
W Polsce gęsina jest mocno związana z dniem 11 listopada czyli św. Marcinem, a z racji wydarzeń historycznych także Świętem Niepodległości. Do tradycji polskiego stołu związanych z gęsiną nawiązuje restauracja Kresowej Osady w Baszni Dolnej, znajdującej się od dwóch lat na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, która na najbliższy weekend zaprasza na kulinarną wędrówkę w różnych odsłonach.
Z okazji Dnia Świętego Marcina szef kuchni w Kresowej Osadzie przygotował specjalne menu:
- terrina z gęsi podana na chipsie z jabłka, muśnięta pikantnym sosem żurawinowym i pistacjami 13 zł,
- gulasz z gęsich żołądków 10 zł,
- burger z gęsiną w aromacie lasu 19 zł,
- gęsie udko pieczone w warzywach korzennych, podane z kaszą zapiekaną z ziemniakami oraz buraczkami z nutą śliwki 36 zł,
- ciastko czekoladowe otulone owocami oraz sorbetem malinowym 13 zł.
Restauracja zaprasza w piątek (11.11.) w godz. 12.00-20.00, w sobotę (12.11.) 12.00-18.00 i w niedzielę (13.11.) w godz. 12.00-20.00. Rezerwacja stolików tel. 500 738 500.