Aktualności

Na to święto wielu czeka z niecierpliwością...

  • 14-09-2014
Jedyne takie w Podkarpackiem, a także w Polsce - Święto Derenia - nazywanego także „polską oliwką”. Z owoców derenia wytwarzana jest słynna dereniówka, pyszne konfitury czy kompoty.

Nie z każdej mąki będzie… proziak, czyli opowieść o podkarpackim przysmaku

  • 13-09-2014
Były takie czasy, zanim jeszcze przenieśliśmy swoje życie do wirtualnego świata internetu, że istniało coś takiego jak sielska wieś. Miejsce, w którym nie istniało pojęcia zwane nudą. Były drzewa, które zdobywało się wspinaczką jak prawdziwe twierdze, był drewniany dom pełen zapachów i strych z tajemnicami sprzed wieków. Była ziemna piwnica, gdzie lepiej samemu było się nie zapuszczać. Był dziadek, była babcia i jej kuchnia, kaflowa z blachą, opalana drewnem. I były też proziaki.

Huculskie Skarby w Przemyślu

  • 13-09-2014
Rozpoczynająca się dzisiaj 13 września br. wystawa sztuki huculskiej – grupy etnicznej zamieszkującej Karpaty Wschodnie – w Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej w Przemyślu ma za cel ukazanie historycznych związków Hucułów z Polską. Od dawien dawna zamieszkiwali oni razem z Polakami tereny Pokucia, w XIX w. w ramach Austrii i Austro-Wegier, a przed II wojną światową w odrodzonej po rozbiorach Polsce.

Poznaj tajemnicę smaku padewskich ziemniaków

  • 12-09-2014
Gminny Ośrodek Kultury w Padwi Narodowej zaprasza na III Gminne Święto Ziemniaka, które odbędzie się w niedzielę 14 września br. na terenach szkolnych. Na stoiskach promocyjnych zaplanowano szereg przysmaków - nie tylko z ziemianka – do degustacji, a wystawić je będą reprezentanci wszystkich sołectw z terenu gminy.

Podkarpacki Festiwal Derenia

  • 12-09-2014
Organizowana w niedzielę 14 września br. w podprzemyskich Bolestraszycach impreza to jedyne święto derenia nazywanego „polską oliwką”. Z owoców derenia wytwarzana jest słynna dereniówka, pyszne konfitury czy kompoty.

Święto powideł śliwkowych

  • 12-09-2014
„Powidlaki” - w tym roku organizowane w dniach 13-14 września - to impreza obowiązkowa dla wszystkich miłośników śliwek, gotowania i lokalnych przysmaków. Święto tradycyjnego smażenia powideł na przestrzeni lat stało się prawdziwą wizytówką Ziemi Krzeszowskiej.

Podkarpackie winnice to nie tylko enoturyści, ale przede wszystkim dobre wina

  • 11-09-2014
Turyści w podkarpackich winnicach pojawili się pięć-sześć lat temu. Szacuje się, że ponad połowa ze ok. 160 winnic przyjmuje już enoturystów, oferując im m.in. zwiedzanie oraz degustacje wina. Kilku winiarzy (mówi się o 9) sprzedaje też własne wyroby z akcyzą.

Winiarska konfrontacja w Rzeszowie

  • 11-09-2014
Winobar DeliWine&coffee zaprasza w piątek 12 września br. o godz. 20.00 do Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie (Al. Piłsudskiego 44) na konfrontacyjną degustację win. Zapowiada się ona wyjątkowo ciekawie. Będzie to gala z dwoma walkami.

Podkarpackie jest piękne, jego część Roztocza - jeszcze bardziej

  • 10-09-2014
Drewniane cerkwie, kamienne bruśnieńskie krzyże, wspaniałe pałace, obronne dwory i klasztory - to wszystko ślady dawne blasku. Ale Roztocze to także wspaniała kuchnia - pierogi z nadzieniem z karpia, chłodnik buraczany, kiełbasa z nadzieniem z ryby, karp wędzony i inne tego typu wspaniałości.

Powidlaki – wizytówka regionu

  • 10-09-2014
W weekend 13 i 14 września br. na Placu Targowym odbędzie się 18. edycja słynnych krzeszowskich „Powidlaków”. Święto tradycyjnego smażenia powideł na przestrzeni lat stało się prawdziwą wizytówką Ziemi Krzeszowskiej.
1  «««  191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION