Na to święto wielu czeka z niecierpliwością...
Jedyne takie w Podkarpackiem, a także w Polsce - Święto Derenia - nazywanego także „polską oliwką”. Z owoców derenia wytwarzana jest słynna dereniówka, pyszne konfitury czy kompoty.
Nie z każdej mąki będzie… proziak, czyli opowieść o podkarpackim przysmaku
Były takie czasy, zanim jeszcze przenieśliśmy swoje życie do wirtualnego świata internetu, że istniało coś takiego jak sielska wieś. Miejsce, w którym nie istniało pojęcia zwane nudą. Były drzewa, które zdobywało się wspinaczką jak prawdziwe twierdze, był drewniany dom pełen zapachów i strych z tajemnicami sprzed wieków. Była ziemna piwnica, gdzie lepiej samemu było się nie zapuszczać. Był dziadek, była babcia i jej kuchnia, kaflowa z blachą, opalana drewnem. I były też proziaki.
Huculskie Skarby w Przemyślu
Rozpoczynająca się dzisiaj 13 września br. wystawa sztuki huculskiej – grupy etnicznej zamieszkującej Karpaty Wschodnie – w Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej w Przemyślu ma za cel ukazanie historycznych związków Hucułów z Polską. Od dawien dawna zamieszkiwali oni razem z Polakami tereny Pokucia, w XIX w. w ramach Austrii i Austro-Wegier, a przed II wojną światową w odrodzonej po rozbiorach Polsce.
Poznaj tajemnicę smaku padewskich ziemniaków
Gminny Ośrodek Kultury w Padwi Narodowej zaprasza na III Gminne Święto Ziemniaka, które odbędzie się w niedzielę 14 września br. na terenach szkolnych. Na stoiskach promocyjnych zaplanowano szereg przysmaków - nie tylko z ziemianka – do degustacji, a wystawić je będą reprezentanci wszystkich sołectw z terenu gminy.
Podkarpacki Festiwal Derenia
Organizowana w niedzielę 14 września br. w podprzemyskich Bolestraszycach impreza to jedyne święto derenia nazywanego „polską oliwką”. Z owoców derenia wytwarzana jest słynna dereniówka, pyszne konfitury czy kompoty.
Święto powideł śliwkowych
„Powidlaki” - w tym roku organizowane w dniach 13-14 września - to impreza obowiązkowa dla wszystkich miłośników śliwek, gotowania i lokalnych przysmaków. Święto tradycyjnego smażenia powideł na przestrzeni lat stało się prawdziwą wizytówką Ziemi Krzeszowskiej.
Podkarpackie winnice to nie tylko enoturyści, ale przede wszystkim dobre wina
Turyści w podkarpackich winnicach pojawili się pięć-sześć lat temu. Szacuje się, że ponad połowa ze ok. 160 winnic przyjmuje już enoturystów, oferując im m.in. zwiedzanie oraz degustacje wina. Kilku winiarzy (mówi się o 9) sprzedaje też własne wyroby z akcyzą.
Winiarska konfrontacja w Rzeszowie
Winobar DeliWine&coffee zaprasza w piątek 12 września br. o godz. 20.00 do Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie (Al. Piłsudskiego 44) na konfrontacyjną degustację win. Zapowiada się ona wyjątkowo ciekawie. Będzie to gala z dwoma walkami.
Podkarpackie jest piękne, jego część Roztocza - jeszcze bardziej
Drewniane cerkwie, kamienne bruśnieńskie krzyże, wspaniałe pałace, obronne dwory i klasztory - to wszystko ślady dawne blasku. Ale Roztocze to także wspaniała kuchnia - pierogi z nadzieniem z karpia, chłodnik buraczany, kiełbasa z nadzieniem z ryby, karp wędzony i inne tego typu wspaniałości.
Powidlaki – wizytówka regionu
W weekend 13 i 14 września br. na Placu Targowym odbędzie się 18. edycja słynnych krzeszowskich „Powidlaków”. Święto tradycyjnego smażenia powideł na przestrzeni lat stało się prawdziwą wizytówką Ziemi Krzeszowskiej.