Aktualności

Skansen zaszaleje

  • 18-09-2014
W niedzielę, 21 września br. o godz. 16.30 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowie - podczas obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa 2014 - będzie przygrywać Kocirba, a Piotr Zgorzelski poprowadzi potańcówkę na wolnym powietrzu!

Legenda czy zakapior-smakosz?

  • 17-09-2014
Krzysztof Antoniszak - gawędziarz, podróżnik, kucharz – od lat wyciska własne piętno na tradycji kulinarnej Bieszczadów. W Gospodarstwie Agroturystycznym „Szymkówka” w Cisnej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotowywane są potrawy regionalne zebrane w książce kucharskiej jego autorstwa. Przepisy te odtwarza posiłkując się dziedzictwem Bojkowszczyzny i Łemkowszczyzny.

Podkarpackie wina zagościły w Rzeszowie

  • 17-09-2014
Winobar DeliWine&coffee (Galeria Rzeszów, Al. Piłsudskiego 44, poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie aktualnie ma w swojej ofercie zestaw wybornych win z winnic podkarpackich i małopolskich, m.in. winnicy Sztukówka, winnicy Płochockich, winnice Dzieidzic oraz winnicy NOVUM Uniwersytetu Jagiellońskiego.

„Czarcie kręgi” w dukielskich lasach

  • 16-09-2014
Grzybnia określonego gatunku rozwija się równomiernie we wszystkich kierunkach, zaś owocniki pojawiają się na obrzeżu opanowanej przez nią sfery. Zjawisko to nazywane jest „czarcim kręgiem”.

Tak właśnie powstaje dzieło

  • 16-09-2014
Jak ściągać to od najlepszych – stare porzekadło z lat szkolnych czasami przypomina się. - Poszukajmy raczej inspiracji - stwierdził z żartem Arkadiusz Wejer, szef kuchni Restauracji Wesele Hotelu Bristol w Rzeszowie. I sięgnął do książki kucharskiej wydanej w Rzeszowie w 1885 r. (druk jej reprintu, z inicjatywy śp. Marka Czarnoty, sfinansował Urząd Miasta Rzeszowa), aby zrekonstruować/odtworzyć kilka dań sprzed blisko 130 lat.

Iwierzyce bobowym eldorado

  • 15-09-2014
Piknik Tradycja i Współczesność połączony z konkursem „Smak Tradycji - Kulinarne Dziedzictwo Gminy Iwierzyce” odbył się w niedziela 14 wrzesień br. przed GOK-iem w Wiercanach. Na placu – konkursowego – boju stanęły 10 KGW oraz dwa stowarzyszenia.

W Bolestraszycach było dereniowo

  • 15-09-2014
Badania potwierdzają zdrowotno-lecznicze właściwości derenia - podkreślają uczestnicy wczorajszego Międzynarodowego Festiwalu Derenia w Arboretum w Bolestraszycach. Program niedzielnej imprezy wypełniły degustacje produktów przygotowanych z owoców tego krzewu, wiele osób chętnie tez kupiło sadzonki tego krzewu.

Kucharz jak średniowieczny alchemik

  • 15-09-2014
Po miesiącach obserwacji pracy kucharzy – szefów kuchni – coraz częściej mam skojarzenia i porównania ich działań z pracą dawnych alchemików. O ile ci ostatni poszukiwali kamienia filozoficznego zamieniającego metal w złoto, to kucharze spędzają godziny na tworzeniu dzieł kulinarnych o wyjątkowym smaku.

Smaczne Targi w Rzeszowie

  • 14-09-2014
W Centrum Widowiskowo-Sportowym „Podpromie” w Rzeszowie trwają do niedzieli 14 września br. Targi „Alpejsko-Karpackie Forum Współpracy”. To już trzecia edycja tej imprezy, w której udział bierze ponad stu wystawców. Motywem przewodnim była prezentacja najlepszych firm z obszaru Euroregionu Karpackiego, stąd też i stoiska ze Słowacji, Ukrainy, Węgier i Rumuni, ale wśród uczestników znaleźć można także wystawców z Hiszpanii czy Szwajcarii.

Promocja dziedzictwa kulturowego Krzemienicy

  • 14-09-2014
Impreza odbędzie się 14 września br. od godz. 14.30 na placu przed kościołem Św. Jakuba Apostoła Starszego w Krzemienicy k. Łańcuta. W programie znajda się m.in. prezentacje artystyczne zespołów lokalnych, spektakl w plenerze w wykonaniu Teatru Formy z Wrocławia pt. „Via Regia - Historie na Szlaku Św. Jakuba”, prezentacje dawnych zawodów: tkaczy, garncarzy, łyżkarzy, a także obrzędowa kuchnia weselna.
1  «««  190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION