W niedzielę, 21 września br. o godz. 16.30 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowie - podczas obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa 2014 - będzie przygrywać Kocirba, a Piotr Zgorzelski poprowadzi potańcówkę na wolnym powietrzu!
Legenda czy zakapior-smakosz?
Krzysztof Antoniszak - gawędziarz, podróżnik, kucharz – od lat wyciska własne piętno na tradycji kulinarnej Bieszczadów. W Gospodarstwie Agroturystycznym „Szymkówka” w Cisnej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotowywane są potrawy regionalne zebrane w książce kucharskiej jego autorstwa. Przepisy te odtwarza posiłkując się dziedzictwem Bojkowszczyzny i Łemkowszczyzny.
Podkarpackie wina zagościły w Rzeszowie
Winobar DeliWine&coffee (Galeria Rzeszów, Al. Piłsudskiego 44, poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie aktualnie ma w swojej ofercie zestaw wybornych win z winnic podkarpackich i małopolskich, m.in. winnicy Sztukówka, winnicy Płochockich, winnice Dzieidzic oraz winnicy NOVUM Uniwersytetu Jagiellońskiego.
„Czarcie kręgi” w dukielskich lasach
Grzybnia określonego gatunku rozwija się równomiernie we wszystkich kierunkach, zaś owocniki pojawiają się na obrzeżu opanowanej przez nią sfery. Zjawisko to nazywane jest „czarcim kręgiem”.
Tak właśnie powstaje dzieło
Jak ściągać to od najlepszych – stare porzekadło z lat szkolnych czasami przypomina się. - Poszukajmy raczej inspiracji - stwierdził z żartem Arkadiusz Wejer, szef kuchni Restauracji Wesele Hotelu Bristol w Rzeszowie. I sięgnął do książki kucharskiej wydanej w Rzeszowie w 1885 r. (druk jej reprintu, z inicjatywy śp. Marka Czarnoty, sfinansował Urząd Miasta Rzeszowa), aby zrekonstruować/odtworzyć kilka dań sprzed blisko 130 lat.
Iwierzyce bobowym eldorado
Piknik Tradycja i Współczesność połączony z konkursem „Smak Tradycji - Kulinarne Dziedzictwo Gminy Iwierzyce” odbył się w niedziela 14 wrzesień br. przed GOK-iem w Wiercanach. Na placu – konkursowego – boju stanęły 10 KGW oraz dwa stowarzyszenia.
W Bolestraszycach było dereniowo
Badania potwierdzają zdrowotno-lecznicze właściwości derenia - podkreślają uczestnicy wczorajszego Międzynarodowego Festiwalu Derenia w Arboretum w Bolestraszycach. Program niedzielnej imprezy wypełniły degustacje produktów przygotowanych z owoców tego krzewu, wiele osób chętnie tez kupiło sadzonki tego krzewu.
Kucharz jak średniowieczny alchemik
Po miesiącach obserwacji pracy kucharzy – szefów kuchni – coraz częściej mam skojarzenia i porównania ich działań z pracą dawnych alchemików. O ile ci ostatni poszukiwali kamienia filozoficznego zamieniającego metal w złoto, to kucharze spędzają godziny na tworzeniu dzieł kulinarnych o wyjątkowym smaku.
Smaczne Targi w Rzeszowie
W Centrum Widowiskowo-Sportowym „Podpromie” w Rzeszowie trwają do niedzieli 14 września br. Targi „Alpejsko-Karpackie Forum Współpracy”. To już trzecia edycja tej imprezy, w której udział bierze ponad stu wystawców. Motywem przewodnim była prezentacja najlepszych firm z obszaru Euroregionu Karpackiego, stąd też i stoiska ze Słowacji, Ukrainy, Węgier i Rumuni, ale wśród uczestników znaleźć można także wystawców z Hiszpanii czy Szwajcarii.
Promocja dziedzictwa kulturowego Krzemienicy
Impreza odbędzie się 14 września br. od godz. 14.30 na placu przed kościołem Św. Jakuba Apostoła Starszego w Krzemienicy k. Łańcuta. W programie znajda się m.in. prezentacje artystyczne zespołów lokalnych, spektakl w plenerze w wykonaniu Teatru Formy z Wrocławia pt. „Via Regia - Historie na Szlaku Św. Jakuba”, prezentacje dawnych zawodów: tkaczy, garncarzy, łyżkarzy, a także obrzędowa kuchnia weselna.