Aktualności

Biesiady pamięci w Karczmie Dolina Pstrąga

  • 27-11-2014
Janusz Flis, Szef Kuchni Karczmy Dolina Pstrąga
Janusz Flis, Szef Kuchni Karczmy...
Piątkowy wieczór, 28 listopada br., w Karczmie Dolina Pstrąga w Machowej poświęcony będzie pamięci znawczyni kuchni, Hannie Szymanderskiej, autorce ponad 60. książek kucharskich i popularyzujących kuchnie regionalną i staropolską. Laureatka Oskara Kulinarnego i wielu prestiżowych nagród zginęła w wypadku samochodowym we wrześniu br. W ten wieczór i cały następny tydzień będą serwowane dania według przepisów Hanny Szymanderskiej.
Potrawy - krem dyniowy aromatyzowany krewetkami, klopsiki z jelenia w sosie myśliwskim oraz gruszka w winie - przygotuje Janusz Flis, Szef Kuchni Karczmy Dolina Pstrąga.

Hanna Szymanderska zwana Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Na swoim koncie miała kilka tysięcy przepisów, kilkadziesiąt książek kucharskich o łącznym nakładzie kilku milionów egzemplarzy i wielu wiernych czytelników w Polsce i poza jej granicami.
Nie planowała kariery „piszącej kucharki”, a tajniki gotowania zaczęła zgłębiać dopiero po ślubie w 1967 r., gdy skromny wybór produktów spożywczych na sklepowych półkach nie sprzyjał kulinarnym eksperymentom. Pierwszą książkę napisała w 1974 r. Niewinny tytuł „200 potraw z warzyw” nie uśpił czujności cenzury. Książkę dopuszczono do druku dopiero w 1979 r - po licznych przeróbkach i wykreśleniu wszystkich niedostępnych na rynku produktów na czele z szynką i śledziami. To doświadczenie na jakiś czas zniechęciło Hannę Szymanderską do rynku wydawniczego. Do pisania powróciła dopiero w 1982 r. Kulinarne felietony z przepisami na sprawdzone dania, okraszonymi krótką notką etnograficzną lub historyczną, literacką anegdotą bądź cytatem z wiersza, okazały się solidnym treningiem przed napisaniem ponad 60 książek.
Hanna Szymanderska miała własny sposób opowiadania o jedzeniu. Nie koncentrowała się, tak jak większość autorów książek kucharskich, na przepisach i opisie produktów, ale na historii, tradycji i kulturze jedzenia. W jej kulinarnych publikacjach pojawiają się anegdoty i często zapomniane ciekawostki etnograficzne, wyszukiwane w pamiętnikach, dokumentach, starych i zagranicznych książkach kulinarnych.
A kim była dla naszego regionu. Podkarpacie kochała bardzo, zawsze chętnie przyjeżdżała do Rzeszowa, Pilzna, Radomyśla Wielkiego, Leska, Mielca. Była dobrym ambasadorem naszego regionu.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION