Aktualności

Smaki Galicji

  • 05-12-2014
Kuchnia stanowi równie ważny element dziedzictwa, co kultura i historia, a w przepisach kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenia kryje się nasza tożsamość. Międzynarodowe Centrum Kultury zaprasza do wspólnych poszukiwań smaku Galicji i włączenia się w akcję tworzenia wirtualnej galicyjskiej książki kucharskiej.
Wiedza o kulinarnych zwyczajach charakterystycznych dla konkretnych terenów czy okresów w historii ułatwia zrozumienie wielu zjawisk społecznych i kulturowych. W ciągu ostatnich lat wzrosło zainteresowanie tą sferą życia, co uwidacznia się m.in. w regulacjach prawnych dotyczących regionalnych produktów wytwarzanych według tych samych receptur przez dziesięciolecia. Jedzenie stało się też motorem turystyki. Powstało wiele szlaków kulinarnych oraz restauracji i manufaktur specjalizujących się w lokalnej kuchni. Także galicyjskiej…
Proziaki z masłem czosnkowym, ziemniaczane oładki, omlet cesarski, bulion Marii Teresy... Lubisz kuchnię galicyjską? Cenisz regionalne receptury? MCK szuka tradycyjnych smaków Galicji, które królują na polskich stołach od wielu, wielu lat. Może w Twojej kuchennej szufladzie kryje się przepis z notesu babci? Albo od pokoleń w Twoja rodzina uwielbia galicyjskie danie… no właśnie – jakie? Pomóż nam stworzyć wirtualną galicyjską książkę kucharską, włącz się w akcję i wyślij przepis wraz ze zdjęciem potrawy na adres: galicja@mck.krakow.pl. Na największych znawców galicyjskiej kuchni czekają nagrody. Przepisy wraz ze zdjęciami opublikujemy na fanpage’u MCK, fanpage'u wystawy oraz na blogu wystawy „Mit Galicji”!
Wystawa „Mit Galicji” czynna do 8 marca 2015 r. w Galerii Międzynarodowego Centrum Kultury, Kraków, Rynek Główny 25, www.mck.krakow.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION