Aktualności

Polska spiżarnia pod lupą

  • 06-12-2014
Marynowane grzyby, pikle, kiszone ogórki, dżemy, powidła, kompoty – domowe przetwory to dla wielu symbol dawnych czasów, kiedy trudno było o cokolwiek na półkach sklepowych. Czy robienie przetworów wyszło już z mody? A może warzywa i owoce ze słoika nadal królują na polskich stołach? W najnowszym raporcie TNS Polska zagląda do polskiej spiżarni.
Październik i listopad były ostatnimi miesiącami na przygotowywanie przetworów z sezonowych warzyw i owoców. Okazuje się, że w ponad połowie polskich domów robi się przetwory – różnorakie dżemy i marynaty. Co więcej, ośmiu na dziesięciu Polaków (80%) uważa, że przetwory zrobione w domu są lepsze od tych kupionych w sklepie.
Co zatem robimy? Zdecydowanym zwycięzcą są ogórki kiszone – wskazuje na nie prawie dziewięciu na dziesięciu respondentów (89%), w których domach robi się „słoiki na zimę”. Wysoko w rankingu są także dżemy, konfitury, powidła (66%), marynowane grzyby (63%) i kompoty (55%). Kapustę kisi natomiast co trzeci Polak robiący przetwory na zimę (32%)
Więcej szczegółów w raporcie „W polskiej spiżarni” przygotowanego przez zespół Badań Społecznych TNS Polska. Raport dostępny jest w Archiwum Raportów TNS Polska w usłudze „udostępnij, aby pobrać”.

http://www.tnsglobal.pl/archiwumraportow/2014/10/24/w-polskiej-spizarni/

fot. Krzysztof Zajączkowski (3)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION