Aktualności

Karpatki uratowane

  • 05-01-2015
Koza rasy karpackiej to stara rasa kóz, licznie występująca na przełomie XIX i XX w. na terenach górskich i podgórskich, m.in. dzisiejszego Podkarpackiego. Z czasem została wyparta przez uszlachetnione gatunki, aż do niemal całkowitego zaniku rasy.

Zdrowe odżywianie nie jest drogie!

  • 04-01-2015
Do zmiany nawyków żywieniowych potrzebujemy czasu, cierpliwości i przede wszystkim wiedzy. I choć ważne jest, by w teorii znać zasady zdrowego odżywiania, to nadal najważniejsza jest jednak codzienna praktyka i zmiana naszej świadomości. Od czego więc zacząć już dziś? Najlepiej od porzucenia mitu, że zdrowe odżywienie jest drogie!

Spada konsumpcja chleba w Polsce

  • 03-01-2015
Polacy jedzą coraz mniej chleba. Przeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż 25 lat temu czyli na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne.

Tradycje kulinarne Podkarpacia

  • 02-01-2015
Hreczanyki, knysze, kugiel, hałuszki, fuczki, krężałki, małdrzyki, bulwiok, kacapoły czy krupiak - to wszystko w Rzeszowie na wystawie „Tradycje kulinarne Podkarpacia” zorganizowanej przez Wojewódzką i Miejską Bibliotekę Publiczną. Ekspozycję w budynku WiMBP przy ul. Sokoła 13, można zwiedzać w godzinach otwarcia biblioteki do 7 stycznia 2015 r.

Akcja „Miód Kupujesz - Pszczoły Ratujesz”

  • 01-01-2015
Kupując polski miód wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek zapewniając pszczołom opiekę. W zamian otrzymujesz zdrowy, pełnowartościowy produkt i pomagasz pszczołom zapylić więcej sadów.

Nowe dzieło z Uherców

  • 31-12-2014
Premiera najnowszego piwa Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior odbędzie się 9 stycznia 2015 r. w Via Caffe, na placu Wolnica 9 w Krakowie. Oprócz Pantokratora serwowane będą także inne piwa browaru.

O poszukiwaniu naszej „kulinarnej” genezy

  • 28-12-2014
Promowanie tradycji, szukanie jej źródeł, poszukiwanie odrębności regionów stało się w dobie ogólnej globalizacji nie tylko bardzo popularne, ale i konieczne w celu zachowania własnej tożsamości. Sztuka kulinarna jest jednym z ważniejszych elementów każdej społeczności.

Polak coraz chętniej leje do kieliszków… wino

  • 28-12-2014
W naszym kraju - z roku na rok - wyraźnie maleje poziom spożycia mocnych trunków - przede wszystkim wódek czystych. Kolejne rzesze zwolenników zyskują wina.

Dzieło o dawnych potrawach smaku

  • 27-12-2014
Album „Dawnych potraw smak” poświęcony jest tradycjom kulinarnym dwóch mikroregionów Podkarpackiego, które obejmują obszary działania Lokalnych Grup Działania C.K. Podkarpacie oraz Rozwój Ziemi Lubaczowskiej.

Wigilia w ruskim wydaniu

  • 26-12-2014
Stowarzyszenie Ruska Bursa (Стоваришыня Руска Бурса) zaprasza w sobotę, 27 grudnia br., na wigilijne spotkanie do Ruskiej Bursy, w której będzie można wspólnie gotować, degustować, wyszywać, ubierać choinkę, a od godz. 15.00 słuchać kolęd w wykonaniu zespołu Teroczka.
1  «««  173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION