Koza rasy karpackiej to stara rasa kóz, licznie występująca na przełomie XIX i XX w. na terenach górskich i podgórskich, m.in. dzisiejszego Podkarpackiego. Z czasem została wyparta przez uszlachetnione gatunki, aż do niemal całkowitego zaniku rasy.
Zdrowe odżywianie nie jest drogie!
Do zmiany nawyków żywieniowych potrzebujemy czasu, cierpliwości i przede wszystkim wiedzy. I choć ważne jest, by w teorii znać zasady zdrowego odżywiania, to nadal najważniejsza jest jednak codzienna praktyka i zmiana naszej świadomości. Od czego więc zacząć już dziś? Najlepiej od porzucenia mitu, że zdrowe odżywienie jest drogie!
Spada konsumpcja chleba w Polsce
Polacy jedzą coraz mniej chleba. Przeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż 25 lat temu czyli na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne.
Tradycje kulinarne Podkarpacia
Hreczanyki, knysze, kugiel, hałuszki, fuczki, krężałki, małdrzyki, bulwiok, kacapoły czy krupiak - to wszystko w Rzeszowie na wystawie „Tradycje kulinarne Podkarpacia” zorganizowanej przez Wojewódzką i Miejską Bibliotekę Publiczną. Ekspozycję w budynku WiMBP przy ul. Sokoła 13, można zwiedzać w godzinach otwarcia biblioteki do 7 stycznia 2015 r.
Akcja „Miód Kupujesz - Pszczoły Ratujesz”
Kupując polski miód wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek zapewniając pszczołom opiekę. W zamian otrzymujesz zdrowy, pełnowartościowy produkt i pomagasz pszczołom zapylić więcej sadów.
Premiera najnowszego piwa Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior odbędzie się 9 stycznia 2015 r. w Via Caffe, na placu Wolnica 9 w Krakowie. Oprócz Pantokratora serwowane będą także inne piwa browaru.
O poszukiwaniu naszej „kulinarnej” genezy
Promowanie tradycji, szukanie jej źródeł, poszukiwanie odrębności regionów stało się w dobie ogólnej globalizacji nie tylko bardzo popularne, ale i konieczne w celu zachowania własnej tożsamości. Sztuka kulinarna jest jednym z ważniejszych elementów każdej społeczności.
Polak coraz chętniej leje do kieliszków… wino
W naszym kraju - z roku na rok - wyraźnie maleje poziom spożycia mocnych trunków - przede wszystkim wódek czystych. Kolejne rzesze zwolenników zyskują wina.
Dzieło o dawnych potrawach smaku
Album „Dawnych potraw smak” poświęcony jest tradycjom kulinarnym dwóch mikroregionów Podkarpackiego, które obejmują obszary działania Lokalnych Grup Działania C.K. Podkarpacie oraz Rozwój Ziemi Lubaczowskiej.
Stowarzyszenie Ruska Bursa (Стоваришыня Руска Бурса) zaprasza w sobotę, 27 grudnia br., na wigilijne spotkanie do Ruskiej Bursy, w której będzie można wspólnie gotować, degustować, wyszywać, ubierać choinkę, a od godz. 15.00 słuchać kolęd w wykonaniu zespołu Teroczka.