Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową. Od lat jest on jej wielkim entuzjastą i admiratorem produkcji z ziarna orkiszowego.
I do wypicia i do zjedzenia
W dniach 9-11 czerwca br. w Starym Browarze Rzeszowskim (Rynek 20) Weekend Konesera Piwa i Kuchni Piwnej.
Nowe działanie dzięki PROW
Zarząd Stowarzyszenia PRO CARPATHIA informuje, że w dniu 1 czerwca 2017 roku nastąpi rozpoczęcie realizacji operacji „75 Podkarpackich Smaków. Katalog Wytwórców Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych” realizowanej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014-2020.
W kaszę w Hadlach mocno dmuchali
We wsi Hadle Szklarskie odbył się po raz drugi Regionalny Przegląd Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw „Majówka pod Jaworem”. Impreza upłynęła pod tematem prezentacji kulinarnych „Jużyna i kasze (manna i jęczmienna)”.
Mała Wacławówka to niewielki lokalik w samym sercu Rzeszowa z tradycyjną polską, domową kuchnią, pełną smaku, a może też z normalnymi cenami.
Dzisiaj w Podkarpackiem ma być nawet 27 stopni Celsjusza. Przy takiej temperaturze najważniejsze pytanie dnia to: gdzie można kupić dobre lody?
Golonka tańczyła z serami
Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna już za nami. Ta impreza w tym roku miała jeszcze dodatkowy, atrakcyjny element w postaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Wracamy do dobrych ciastek
Rocznie Polacy kupują ok. 145 mln kg ciastek za ok. 2,6 mld zł - wynika z raportu PwC. Oznacza to, że średnio zjadamy ok. 3,8 kg tych słodyczy, dla porównania w Wielkiej Brytanii to… 13,6 kg, we Włoszech 10,5 kg, a we Francji 7,6 kg.
Wypiekiem chleba na drewnie Anna Surmacz-Kałamarz zajmuje się od 2000 r. I od początku stosuje dawne metody produkcji, według regionalnych receptur odszukanych i pieczołowicie zebranych.
W e-sklepie mamy ekologiczne wędliny
Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli powstał w 1996 r. i od razu wszedł w segment tradycyjnych, z czasem także i ekologicznych wędlin.