Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli powstał w 1996 r. i od razu wszedł w segment tradycyjnych, z czasem także i ekologicznych wędlin. Niektóre z nich wytwarzane są według starych, niekiedy grubo ponad 100. letnich receptur. Pradziadek Pawła Krajmasa, dyrektora i twórcy firmy, uczęszczał do elitarnej galicyjskiej szkoły masarzy we Lwowie. Zebrane wówczas przez niego przepisy wykorzystywane są obecnie w produkcji. Przepisy pochodzą głównie z archiwum rodzinny Krajmasów, ale są i takie z dawnych dworów szlacheckich, okolicznych wiosek, a nawet z armii austro-węgierskiej.
W wędlinach produkowanych przez „Jasiołkę” nie ma konserwantów, modyfikowanych białek i żelatyny, soi czy błonnika. Ich charakterystyczny smak i aromat to efekt m.in. wędzenia w dymie z bukowego lub olchowego drewna. Nie ma więc nic dziwnego, że „Żółty przewodnik” Gault&Millau wyróżnił ich, doceniając rolę w wytwarzaniu wyjątkowych produktów regionalnych na terenie Podkarpackiego. Wędlin tych nie mogło więc zabraknąć w Sklepie Internetowym Podkarpackie Smaki, zbierającym to co najlepsze w sektorze przetwórstwa spożywczego, i to co pochodzi z małych, często rodzinnych firm z naszego województwa. Można już więc na stronie www.sklep.podkarpackiesmaki.pl zakupić kilka klasycznych wędlin.
Kabanos dukielski - produkt ekologiczny z potwierdzonym certyfikatem. Zapach oraz smak zależy również od użytych przypraw i procesu podsuszania. Z 167 g mięsa wyprodukowano 100 g wyrobu. Termin ważności: 14 dni.
Kiełbasa sucha dukielska - produkt ekologiczny z potwierdzonym certyfikatem. Intensywny zapach i smak zależy od dodanych przypraw. Z 134 g mięsa wyprodukowano 100 g wyrobu. Termin ważności: 21 dni.
Kiełbasa Pradziada z Dukli (przepis z 1896 r.) - produkt ekologiczny z potwierdzonym certyfikatem. Jest wędzona i jej smak oraz zapach są charakterystyczne dla procesu wędzenia. Z 110 g mięsa i 27 g wątroby wyprodukowano 100 g wyrobu. Termin ważności: 13 dni.