Aktualności

W kaszę w Hadlach mocno dmuchali

  • 30-05-2017
Zupa śliwkowa z pencakiem
Zupa śliwkowa z pencakiem
KGW „Woliczanki” z Wolicy
KGW „Woliczanki” z Wolicy
Knedle z kaszy manny z serem
Knedle z kaszy manny z serem
KGW Pigany
KGW Pigany
Nibykiszka i legumina
Nibykiszka i legumina

W miejscowości Hadle Szklarskie (gm. Jawornik Polski) odbył się po raz drugi Regionalny Przegląd Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw „Majówka pod Jaworem”. Impreza, którą świętowano w zespole pałacowo-parkowym upłynęła pod tematem prezentacji kulinarnych „Jużyna i kasze (manna i jęczmienna)”. Wyjaśnienie - jużyna to potrawy, które gospodynie przygotowywały jako posiłek w pole.

 

Generalnie w tę niedzielę Hadle Szklarskie były idealnym miejscem dla tych, którzy uwielbiają kasze i dania z nich przyrządzone. Osiem kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń przyjechało z konkursowymi potrawami, ale były one tylko pretekstem. Każdy stół uginał się dosłownie od zastawionych z jadłem mis, talerzy, brytfanek, garnków i butelek (tu akurat napitki). Było smacznie i kolorowo, a pogoda dopisała idealnie.

W konkursie dań regionalnych brano pod uwagę kryteria zgodność dań z tradycją, wystrój stołu oraz smak prezentowanych potraw. Bezapelacyjnie wygrały… dwa KGW, i po raz pierwszy przyznano dwie główne nagrody. Jedną z nich odebrały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Woliczanki” z Wolicy (gm. Gać) za fenomenalną zupę śliwkową z pencakiem (kaszą jęczmienną) i knedle z kaszy manny z serem białym. Kolejną Koło Gospodyń Wiejskich Pigany (gm. Sieniawa) za galicyjską leguminę z kaszy manny z sosem borówkowym oraz nibykiszkę (zapiekana kasza w brytfannie w rosole wieprzowym z cebulą).

 

Zaskoczeń smakowych było jeszcze wiele. Nie mogliśmy odejść od stołów, na których wypatrzyliśmy takie cuda jak jabłka z kaszą jęczmienną, racuszki z kaszy manny czy wreszcie tajemniczy siuśbok, który okazał się daniem złożonym m.in. z fasoli Jaś, mięsa wieprzowego i kaszy pencak.

 

Impreza współrealizowana przez gminę Jawornik Polski (ukłony dla wójta Stanisława Petyni) oraz Centrum Kulturalne w Przemyślu udowodniła, że gdy ma się dobry pomysł i sprawność organizacyjną można ciekawe wydarzenie z pogranicza sztuki i kulinariów realizować wszędzie. Natomiast wysoki poziom prezentowanych w konkursie dań (spróbowałem jako juror wszystkie) daje nadzieje, że za rok-dwa będą tu tłumy wegetarian spragnionych tego typu - opartych o tradycję ludową – potraw.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION