W miejscowości Hadle Szklarskie (gm. Jawornik Polski) odbył się po raz drugi Regionalny Przegląd Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw „Majówka pod Jaworem”. Impreza, którą świętowano w zespole pałacowo-parkowym upłynęła pod tematem prezentacji kulinarnych „Jużyna i kasze (manna i jęczmienna)”. Wyjaśnienie - jużyna to potrawy, które gospodynie przygotowywały jako posiłek w pole.
Generalnie w tę niedzielę Hadle Szklarskie były idealnym miejscem dla tych, którzy uwielbiają kasze i dania z nich przyrządzone. Osiem kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń przyjechało z konkursowymi potrawami, ale były one tylko pretekstem. Każdy stół uginał się dosłownie od zastawionych z jadłem mis, talerzy, brytfanek, garnków i butelek (tu akurat napitki). Było smacznie i kolorowo, a pogoda dopisała idealnie.
W konkursie dań regionalnych brano pod uwagę kryteria zgodność dań z tradycją, wystrój stołu oraz smak prezentowanych potraw. Bezapelacyjnie wygrały… dwa KGW, i po raz pierwszy przyznano dwie główne nagrody. Jedną z nich odebrały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Woliczanki” z Wolicy (gm. Gać) za fenomenalną zupę śliwkową z pencakiem (kaszą jęczmienną) i knedle z kaszy manny z serem białym. Kolejną Koło Gospodyń Wiejskich Pigany (gm. Sieniawa) za galicyjską leguminę z kaszy manny z sosem borówkowym oraz nibykiszkę (zapiekana kasza w brytfannie w rosole wieprzowym z cebulą).
Zaskoczeń smakowych było jeszcze wiele. Nie mogliśmy odejść od stołów, na których wypatrzyliśmy takie cuda jak jabłka z kaszą jęczmienną, racuszki z kaszy manny czy wreszcie tajemniczy siuśbok, który okazał się daniem złożonym m.in. z fasoli Jaś, mięsa wieprzowego i kaszy pencak.
Impreza współrealizowana przez gminę Jawornik Polski (ukłony dla wójta Stanisława Petyni) oraz Centrum Kulturalne w Przemyślu udowodniła, że gdy ma się dobry pomysł i sprawność organizacyjną można ciekawe wydarzenie z pogranicza sztuki i kulinariów realizować wszędzie. Natomiast wysoki poziom prezentowanych w konkursie dań (spróbowałem jako juror wszystkie) daje nadzieje, że za rok-dwa będą tu tłumy wegetarian spragnionych tego typu - opartych o tradycję ludową – potraw.