Aktualności

Golonka tańczyła z serami

  • 28-05-2017
Danuta i Leszek Jakimowicz z Leda-Ser
Danuta i Leszek Jakimowicz z...
Bożena Wisła z Bukowca
Bożena Wisła z Bukowca
Małgorzata Sowa z Kąkolówki
Małgorzata Sowa z Kąkolówki

Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna już za nami. Ta najprzyjemniejsza dla mięsożerców impreza - organizowana przez PPM Taurus na Rancho „Taurus" – w tym roku miała jeszcze dodatkowy, atrakcyjny element w postaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

 

W konkursie, którego celem od lat jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja wzięło udział szereg zaprzyjaźnionych firm i osób. Z radością więc odnotowałem, że w tym roku szczególne uznanie w oczach jurorów i nominację do nagrody „Perła 2017” otrzymała tak licznie brać serowarska: Danuta I Leszek Jakimowicz z firmy „Leda-Ser” z Wólki Krowickiej (za ser dojrzewający), Bożena Wisła z bieszczadzkiego Bukowca (za ser podpuszczkowy z nutą leśną), a także Małgorzata Sowa z „Sery u Sowy” z Kąkolówki (za ser krowi wędzony „Sowuś”).

 

Ta coraz bardziej profesjonalizująca się impreza, do głównego motywu – Święta Golonki – dodaje tak ważny element, jak stoiska z jadłem tradycyjnym, których w tym roku szczególnie było dużo.

 

Ale najcudowniejsze miejsce z – dosłownie – uginającymi się pod ciężarem jadła stołami były strefą dla prawdziwych smakoszy. Do dużej ilości, chyba nieograniczonej, golonek tego wieczoru, dodano przednie frykasy wędliniarskie „Taurusa” oraz jak zawsze pieczonego dzika, wyjątkowo kruchego i aromatycznego.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION