Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna już za nami. Ta najprzyjemniejsza dla mięsożerców impreza - organizowana przez PPM Taurus na Rancho „Taurus" – w tym roku miała jeszcze dodatkowy, atrakcyjny element w postaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
W konkursie, którego celem od lat jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja wzięło udział szereg zaprzyjaźnionych firm i osób. Z radością więc odnotowałem, że w tym roku szczególne uznanie w oczach jurorów i nominację do nagrody „Perła 2017” otrzymała tak licznie brać serowarska: Danuta I Leszek Jakimowicz z firmy „Leda-Ser” z Wólki Krowickiej (za ser dojrzewający), Bożena Wisła z bieszczadzkiego Bukowca (za ser podpuszczkowy z nutą leśną), a także Małgorzata Sowa z „Sery u Sowy” z Kąkolówki (za ser krowi wędzony „Sowuś”).
Ta coraz bardziej profesjonalizująca się impreza, do głównego motywu – Święta Golonki – dodaje tak ważny element, jak stoiska z jadłem tradycyjnym, których w tym roku szczególnie było dużo.
Ale najcudowniejsze miejsce z – dosłownie – uginającymi się pod ciężarem jadła stołami były strefą dla prawdziwych smakoszy. Do dużej ilości, chyba nieograniczonej, golonek tego wieczoru, dodano przednie frykasy wędliniarskie „Taurusa” oraz jak zawsze pieczonego dzika, wyjątkowo kruchego i aromatycznego.