Zarząd Stowarzyszenia PRO CARPATHIA informuje, że w dniu 1 czerwca 2017 roku nastąpi rozpoczęcie realizacji operacji „75 Podkarpackich Smaków. Katalog Wytwórców Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych” realizowanej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014-2020.
W ramach zadania zostanie opracowana i wydana publikacja pn. „75 Podkarpackich Smaków. Katalog Wytwórców Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych” w nakładzie 1000 egzemplarzy. Zawierać będzie prezentację 75 podmiotów z zakresu produkcji podkarpackich ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych produktów. Operacja realizowana będzie w ramach Priorytetu 3. PROW: Wspieranie organizacji łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie. Realizacja przedsięwzięcia przyczyni się do promocji tych produktów oraz do prezentacji rodzimych producentów i organizacji pozarządowych działających na obszarach wiejskich, które zajmują się wytwarzaniem i sprzedażą żywności wysokiej jakości. Publikacja katalogu umożliwi eksponowanie wartości podkarpackiej żywności, z jej regionalną różnorodnością i dziedzictwem lokalnych społeczności. Przyczyni się także do większej rozpoznawalności produktów wśród mieszkańców województwa podkarpackiego oraz poza jego obszarem.