Aktualności

Niezwykłe miejsce w Podkarpackiem

  • 09-07-2014
Od 16 kwietnia br. w Sołonce k. Rzeszowa działają pompy tężni i fontann w kaskadzie solankowej. Obecnie solanka bogata w jod stała się jedną z atrakcji turystycznych i rekreacyjnych regionu. Teren kaskady dostępny jest codzienne przez całą dobę, zaś pompy tężni i fontanna pracują w godz. 10.00-21.00. Wstęp bezpłatny.

W Mrzygłodzie zagrają na ludowo

  • 09-07-2014
Wójt Gminy Sanok, Gminny Ośrodek Kultury oraz Sołectwo Mrzygłód zapraszają na „IV Zjazd Kapel Ludowych”, który odbędzie się 13 lipca br. (niedziela) o godz. 15.00 na rynku w Mrzygłodzie. W trakcie imprezy będzie można degustować kulinarne specjały przygotowane przez KGW.

Śniadanie z innej epoki

  • 08-07-2014
105 lat temu w pałacu księcia Andrzeja Lubomirskiego w Przeworsku odbyło się śniadanie, dokładnie 17 czerwca 1909 r. Zapewne było to jedno z wielu. Ale ta ulotna chwila spotkania ludzi z wyższych sfer przetrwała dzięki małej karteczce z menu śniadania. Co jedli? Jak na nasze współczesne realia dość dużo, no chyba, że porcje były małe. A było w czym wybierać: bulion (consomè) i barszcz, comber sarni, majonez z szynką, kurczę z sałatą, szparagi w sosie holenderskim (maślanym), a na deser plombières poziomkowe (wyrafinowany deser lodowy) i ciasta.

Radość dla oka i dla smaku

  • 08-07-2014
O Gospodarstwie Rodzinnym Kozi Wypas w Smolniku już pisaliśmy. Prezentujemy nowe zdjęcia kozich serów powstających na bieszczadzkiej ziemi. W kolejności kozie sery: z kozieradką, wędzony z orzechami, z czosnkiem niedźwiedzim oraz wędzony z pieprzem kolorowym. A te artystyczne także w smaku zdjęcia wykonała Jagoda Miłoszewicz z Zagrody Magoda w Lutowiskach (gospodarstwo na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki).

XIII Krempniańska Parada Historyczna

  • 08-07-2014
Impreza odbędzie się 13 lipca br. w niedzielę na placu przy cerkwi Św. Michała Archanioła w Świątkowej Wielkiej koło Krempnej. W tym roku wyjątkowo, na przekór przesądom, początek o godz. 13.13. Oprócz kramów z rękodziełem nie zabraknie także stoisk z lokalnym i regionalnym jadłem.

EkoPiknik w wirydarzu udany, także kulinarnie

  • 07-07-2014
W niedzielę w Gmachu Głównym Muzeum Okręgowego w Rzeszowie - na muzealnym dziedzińcu - na zakończenie wystawy „Pejzaż znaczeń. Ogród w malarstwie Młodej Polski” oraz rozpoczęcie cyklu pikników „Wakacyjny Wehikuł Czasu” odbył się piknik ekologiczny. Niedzielnej zabawie towarzyszyło także szereg stoisk z żywnością tradycyjną i ekologiczną. Nie zabrakło także producentów zrzeszonych w Klastrze Podkarpackie Smaki.

W Mielcu dobre miody

  • 07-07-2014
Karczma Polska w Mielcu (na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki) poszerza swoją ofertę kulinarną o sprzedaż miodów z regionalnej pasieki „Maciejka” z Książnic. Na półeczce stoją: miód wielokwiatowy, miód spadziowy, miód spadziowo-nektarowy, miód rzepakowy – kremowany, miód wielokwiatowy, miód akacjowy i pyłek kwiatowy.

Najlepszy Produkt Lokalny Obszaru Natura 2000

  • 06-07-2014
Konkurs odbywa się w ramach kampanii „Poznaj swoją Naturę”, której inicjatorem jest Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska. Celem kampanii jest podniesienie świadomości społeczeństwa polskiego związanej z ochroną środowiska na obszarach Natura 2000.

Dnia Otwartych Jasielskich Piwnic obraz przedni

  • 06-07-2014
Ta pierwsza impreza promująca entoturystykę w naszym województwie okazała się już na samym starcie strzałem w dziesiątkę. Wyprzedane bilety wstępu, dziesiątki, a może i setki zwiedzających ustawionych grzecznie w kolejce i czekających na swoją kolejkę. Umordowani trochę winiarze, ale zadowoleni bo ochów i achów na temat ich dzieł czyli win nie było końca.

Nowego jadłospisu szukaj w Babicy

  • 06-07-2014
Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy – na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - (tylko 7 km od Rzeszowa) serwuje nową kartę menu, pełną tradycji, dobrego smaku i lokalnych pomysłów.
1  «««  207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION