Niezwykłe miejsce w Podkarpackiem
Od 16 kwietnia br. w Sołonce k. Rzeszowa działają pompy tężni i fontann w kaskadzie solankowej. Obecnie solanka bogata w jod stała się jedną z atrakcji turystycznych i rekreacyjnych regionu. Teren kaskady dostępny jest codzienne przez całą dobę, zaś pompy tężni i fontanna pracują w godz. 10.00-21.00. Wstęp bezpłatny.
W Mrzygłodzie zagrają na ludowo
Wójt Gminy Sanok, Gminny Ośrodek Kultury oraz Sołectwo Mrzygłód zapraszają na „IV Zjazd Kapel Ludowych”, który odbędzie się 13 lipca br. (niedziela) o godz. 15.00 na rynku w Mrzygłodzie. W trakcie imprezy będzie można degustować kulinarne specjały przygotowane przez KGW.
105 lat temu w pałacu księcia Andrzeja Lubomirskiego w Przeworsku odbyło się śniadanie, dokładnie 17 czerwca 1909 r. Zapewne było to jedno z wielu. Ale ta ulotna chwila spotkania ludzi z wyższych sfer przetrwała dzięki małej karteczce z menu śniadania. Co jedli? Jak na nasze współczesne realia dość dużo, no chyba, że porcje były małe. A było w czym wybierać: bulion (consomè) i barszcz, comber sarni, majonez z szynką, kurczę z sałatą, szparagi w sosie holenderskim (maślanym), a na deser plombières poziomkowe (wyrafinowany deser lodowy) i ciasta.
Radość dla oka i dla smaku
O Gospodarstwie Rodzinnym Kozi Wypas w Smolniku już pisaliśmy. Prezentujemy nowe zdjęcia kozich serów powstających na bieszczadzkiej ziemi. W kolejności kozie sery: z kozieradką, wędzony z orzechami, z czosnkiem niedźwiedzim oraz wędzony z pieprzem kolorowym. A te artystyczne także w smaku zdjęcia wykonała Jagoda Miłoszewicz z Zagrody Magoda w Lutowiskach (gospodarstwo na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki).
XIII Krempniańska Parada Historyczna
Impreza odbędzie się 13 lipca br. w niedzielę na placu przy cerkwi Św. Michała Archanioła w Świątkowej Wielkiej koło Krempnej. W tym roku wyjątkowo, na przekór przesądom, początek o godz. 13.13. Oprócz kramów z rękodziełem nie zabraknie także stoisk z lokalnym i regionalnym jadłem.
EkoPiknik w wirydarzu udany, także kulinarnie
W niedzielę w Gmachu Głównym Muzeum Okręgowego w Rzeszowie - na muzealnym dziedzińcu - na zakończenie wystawy „Pejzaż znaczeń. Ogród w malarstwie Młodej Polski” oraz rozpoczęcie cyklu pikników „Wakacyjny Wehikuł Czasu” odbył się piknik ekologiczny. Niedzielnej zabawie towarzyszyło także szereg stoisk z żywnością tradycyjną i ekologiczną. Nie zabrakło także producentów zrzeszonych w Klastrze Podkarpackie Smaki.
Karczma Polska w Mielcu (na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki) poszerza swoją ofertę kulinarną o sprzedaż miodów z regionalnej pasieki „Maciejka” z Książnic. Na półeczce stoją: miód wielokwiatowy, miód spadziowy, miód spadziowo-nektarowy, miód rzepakowy – kremowany, miód wielokwiatowy, miód akacjowy i pyłek kwiatowy.
Najlepszy Produkt Lokalny Obszaru Natura 2000
Konkurs odbywa się w ramach kampanii „Poznaj swoją Naturę”, której inicjatorem jest Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska. Celem kampanii jest podniesienie świadomości społeczeństwa polskiego związanej z ochroną środowiska na obszarach Natura 2000.
Dnia Otwartych Jasielskich Piwnic obraz przedni
Ta pierwsza impreza promująca entoturystykę w naszym województwie okazała się już na samym starcie strzałem w dziesiątkę. Wyprzedane bilety wstępu, dziesiątki, a może i setki zwiedzających ustawionych grzecznie w kolejce i czekających na swoją kolejkę. Umordowani trochę winiarze, ale zadowoleni bo ochów i achów na temat ich dzieł czyli win nie było końca.
Nowego jadłospisu szukaj w Babicy
Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy – na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - (tylko 7 km od Rzeszowa) serwuje nową kartę menu, pełną tradycji, dobrego smaku i lokalnych pomysłów.