Aktualności

Ich kaszanka pobiła Rekord Guinnessa

  • 21-07-2014
Gmina Radomyśl Wielki to zagłębie tradycyjnego wędliniarstwa. Funkcjonuje tam kilkanaście mniejszych i większych zakładów. W sobotę, 19 lipca br., podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza, pobity został Rekord Guinnessa na najdłuższą kaszankę na świecie.

Rekomendacja Magdy Gessler dla Dworu Kombornia Hotel & SPA****

  • 21-07-2014
W lipcu br. „U Fukiera” w Warszawie Magda Gessler rozdała „Poziomki” - swój znak jakości. Wydarzeniu towarzyszyła promocja autorskiego przewodnika Magdy Gessler „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Dwór Kombornia Hotel & SPA, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, otrzymał zarówno „Poziomkę”, jak i został opisany wśród 101 wyjątkowych miejsc, które zauroczyły Kreatorkę Smaków.

Kulinarnie, etnicznie i z zabytkiem

  • 21-07-2014
W niedzielę 27 lipca br. Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Czarnej organizuje imprezę w Krzemienicy pt. „Historie na szlaku Świętego Jakuba w Krzemienicy”. Miejsce: kościół św. Jakuba, parking, ulica oraz stara szkoła obok kościoła w Krzemienicy.

Gruzińskie wina zaszumiały – lekko – nam w głowach

  • 20-07-2014
Blisko 30-osobowy tłum wypełnił w piątek wieczór (18 lipca br.) salę winobaru DeliWine&coffee w Galerii Rzeszów (al. Piłsudskiego 44, poziom 0, lokal 130) czekających na degustację win z Gruzji. Oprócz dominującej większości polskiej pojawiają się także stali goście z zagranicy: Francuzi i Ukraińcy. Maciej Stanisław Sura, sommelierem włoskiej organizacji FISAR, zastąpił tego wieczoru sommeliera Dworu Kombornia - Daniela Aniołowskiego.

Docenili żurek i barszcz ze Świerczowa

  • 20-07-2014
Niemal 130 produktów spożywczych różnego typu wzięło udział w XIII certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu „Doceń polskie”. W audycie uczestniczyły artykuły spożywcze ponad 60 firm z całego kraju. Loża Ekspertów programu oceniła produkty, przyznając im punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Kuchnia jak u mamy

  • 20-07-2014
Karczma Wacławówka znajduje się w Rzeszowie, na osiedlu Drabinianka, przy ul. Strażackiej 7, w drewnianym domu, którego historia sięga początku XIX w. Oferuje zawsze świeżą zupę, pierogi, rosół z domowym makaronem, placki ziemniaczane ucierane tuż przed usmażeniem i wszystkie inne dania, które mają smakować tak jak te, które przygotowują nasze mamy i babcie.

O krywulkach słów kilka

  • 20-07-2014
W Galerii Smolarnia w Wetlinie cykl trzech spotkań poświęconych karpackiej biżuterii. Pierwsze już 23 lipca br. (środa), w godz. 11.00-14.00. Jak zrobić łemkowską krywulkę? Na to pytanie uzyskacie tam na pewno odpowiedź.

XV Jubileuszowy Festiwal Kwiatów

  • 19-07-2014
20 lipca br. w niedzielę na placu obok Ośrodka Kultury w Albigowej czeka na nas niezwykła impreza - Festiwal Kwiatów, w którym udział biorą Koła Gospodyń Wiejskich, instytucje, organizacje i podmioty gospodarcze zajmujące się kwiaciarstwem i ogrodnictwem, instytucje samorządowe, a także zespoły artystyczne z Polski, Ukrainy, Węgier, Słowacji, Niemiec i Francji. Każda edycja Festiwalu ma swój temat przewodni. W tym roku będzie nim „Wielobarwna kompozycja jubileuszowa”. Grupy biorące udział w Festiwalu uczestniczyć będą w Kwietnym Korowodzie prezentując przed publicznością i komisją konkursową kompozycje kwiatowe.

Świat beskidzkiej historii

  • 19-07-2014
Wydawnictwo LIBRA oraz Muzeum Kultury Bojków w Myczkowie zapraszają 20 lipca br. (niedziela), na godz. 16.00 na promocję książek „Świat Bojków” i „Świat Łemków” Andrzeja Karczmarzewskiego połączoną z degustacją potraw bojkowskich i bieszczadzkiego piwa Ursa Maior.

Ustrzycki Jarmark Turystyczny

  • 19-07-2014
W niedzielę, 20 lipca br. na Rynku w Ustrzykach Dolnych wielka impreza promująca regionalne rękodzieło i produkty lokalne.
1  «««  203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION