radycyjny cydr powstaje zgodnie z cyklem przyrody. Potrzeba tu czasu, bo niczego nie można przyśpieszyć. Jesienią z dojrzałych jabłek, zazwyczaj kilku odmian, tłoczy się sok, który następnie poddaje się fermentacji. Zimą i wiosną młody cydr dojrzewa. Nie używa się koncentratu soku, aromatów ani barwników, co przeważnie ma miejsce przy produkcji cydrów przemysłowych. Degustacja rzemieślniczego polskiego cydru odbędzie się w sobotę 19 lipca br. od godz. 14.00 w Restauracji Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3). Poprowadzi je współtwórca Cydru Ignaców Tomasz Porowski, który w trakcie spotkania opowie o historii cydru (także w Polsce), o tym czym różni się cydr wielkoprzemysłowy od cydrów rzemieślniczych i czy z każdego jabłka można zrobić dobry cydr.
Czy padnie rekord Guinnessa?
Zbliża się weekend największych atrakcji w Radomyślu Wielkim, 19 i 20 lipca br. na stadionie sportowym odbędą się Dni Radomyśla Wielkiego połączone z Podkarpackim Dniem Wędliniarza, podczas którego będzie bity rekord Guinnesa na najdłuższą kaszankę. W sobotę 19 lipca br. o godz. 16.00 rozpocznie się Podkarpacki Dzień Wędliniarza, wielkie święto organizowane w gminie, która jest zagłębiem wędliniarskim. W tym roku będzie co świętować, ponieważ udało się przesunąć czas wprowadzenia nowych norm unijnych wykluczających tradycyjne wędzenie wędlin.
W niedzielę, 20 lipca br. o godz. 16.00 w NAJwiększym średniowiecznym kościele drewnianym w Europie zamiast organów zabrzmią liry korbowe. Zagra tam także NAJstarszy lirnik z Podkarpackiego i Polski, Stanisław Wyżykowski.
Wybieramy Podkarpackie Ulubione
Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna rozpoczęła realizację projektu Podkarpackie Ulubione. Jest to plebiscyt, w którym internauci wybierają swoje ulubione atrakcje turystyczne w regionie. Głos można oddać za pośrednictwem strony internetowej www.podkarpackie.travel.
Cydrowe szaleństwo już w sobotę w Gościńcu
Zapraszamy na degustację rzemieślniczego polskiego cydru w sobotę 19 lipca br. od godz. 14.00 w Restauracji Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3). Poprowadzi je współtwórca Cydru Ignaców Tomasz Porowski, który w trakcie spotkania opowie o historii cydru (także w Polsce), o tym czym różni się cydr wielkoprzemysłowy od cydrów rzemieślniczych i czy z każdego jabłka można zrobić dobry cydr. Oprócz rocznika 2013 przyjadą z Ignacowa do spróbowania cydry „eksperymentalne”, niedostępne w sprzedaży w tym kupaż Kronselki Antonówki i Gróchówki (stara odmiana, bardzo rzadko dziś już spotykana) będzie można też posmakować oryginalnych jabłeczników z najstarszych cydrowych krain, tj. Hiszpanii (Asturia), Francji (Bretania) i Anglii (Herefordshire).
Festiwal Kwiatów w Albigowej
W niedzielę 20 lipca br. w Albigowej odbędzie się XV Festiwal Kwiatów czyli „Wielobarwna kompozycja jubileuszowa” na placu obok Ośrodka Kultury.
Turystyka aktywna dla wszystkich
Gmina Lubaczów zaprasza do udziału w aktywnych formach wypoczynku podczas Kresowej Offensywy Kulturowej w dniach 19-20 lipca 2014 r.
Lipcowe niedziele w skansenie…
Najbliższa impreza „Co niedzielę w zagrodzie” będzie poświęcona zabawkom ludowym. Mali i duzi powinni na to spotkanie czuć się zaproszeni przez skansen w Kolbuszowej.
V Bieszczadzkie Święto Jagody
Z cyklu "propozycje na weekend" tym razem zapraszamy 20 lipca br. - w niedzielę - do bieszczadzkiego Dwernika na IV już Bieszczadzkie Święto Jagody. W programie kilka ciekawych propozycji..sama impreza poświęcona jest promocji ochrony przyrody i promocji jagodowych smakołyków. Znajdziemy tu także kiermasz jadła, produktów rękodzielniczych, rzemiosła artystycznego, folkloru lokalnego.
Wina gruzińskie w Rzeszowie
Winobar DeliWine&coffee zaprasza w piątek 18 lipca br. o godz. 20.00 do Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie (Al. Piłsudskiego 44) na degustację win z Gruzji.